Izrael szerint nem volt kráter vagy jelentősebb szerkezeti kár az épületben a gázai kórházrobbanásnál, ami szerintük azt jelzi, nem izraeli légicsapás történt

2023. október 18. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg arra a következtetésre jutott, hogy a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet felelős az gázai Al Ahli baptista kórházban történt robbanásért – közölte Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

„Azonnali felülvizsgálatot végeztünk az IDF minden érintett részlegével” – mondta. A Hamász helyi idő szerint kedden 18:15-kor – a kórházi robbanás előtt – rakétatüzet lőtt ki Izraelre – folytatta. Majd 18:59-kor szerinte az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet mintegy 10 rakétából álló sortüzet lőtt ki egy a kórházhoz közeli temetőből. Ezzel egy időben a gázai kórháznál történt robbanásról érkeztek jelentések – vezette le.

Hagari azzal folytatta, hogy a Hamász tisztában van azzal, hogy a robbanást egy félresikerült Iszlám Dzsihád rakéta okozta, de „globális médiakampányt” indított, hogy Izraelt hibáztassa. Úgy véli, a Hamász az áldozatok számában is valótlanságokat állít, igazából kevesebben haltak meg a tragédiában. Szerinte a légi felvételek megerősítik, hogy magát a kórházat nem érte közvetlen találat, és a közeli épületekben sem keletkezett kár.

Az egyetlen sérült helyszín a kórház előtti parkoló – mondta Hagari, aki a sajtótájékoztatón a történteket dokumentáló fotókat tartott a kezében.

Azt is mondta, ha az IDF lenne felelős a robbanásért, akkor lenne egy „kráter” vagy valamilyen jelentősebb „szerkezeti kár” az épületben, de a képek alapján szerinte a kórház falai sértetlenek. Úgy véli, ez azért van, mert a robbanást az Iszlám Dzsihád rakétája okozta, amely „nem indult be” megfelelően. Izrael radarrendszere követte a Gázából kilőtt rakétákat – szerinte két videó is van, amely a rakétakilövés sikertelenségét mutatja.

Ráadásul az IDF szóvivője szerint az eset után az izraeli hírszerzés birtokába jutottak olyan információk, amik arra utalnak, hogy a terrorszervezet tagjainak egymás közti kommunikációja is arról tanúskodik, hogy a saját sikertelen rakétakilövésüknek tulajdonítják a kórházrobbanást.

Hagari szerint október 7-e óta 450 olyan Gázából indított rakéta volt, ami Gázában landolt mert rosszul lőtték ki őket.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari az esetről készült felvételeket mutat – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP
Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari az esetről készült felvételeket mutat – Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

Itt szedtük össze, hogy korábban a Hamász és az Iszlám Dzsihád, sok esetben házilag összebarkácsolt rakétái hányszor robbantak fel gázai területen, időnként a palesztinok felháborodását is kiváltva. Ugyanakkor Izrael is támadott már kórházakat korábbi fegyveres összetűzésekben, főként olyan esetekben, amikor terroristák raktárként használták az épületeket.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!