Egyhétnyi egymásnak feszülés után adta meg magát Karácsony

2021. október 8. – 15:47

frissítve

Egyhétnyi egymásnak feszülés után adta meg magát Karácsony
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Legfeljebb akkor lép vissza az előválasztás második fordulója előtt Karácsony Gergely, ha elüti egy villamos. Ezt maga a főpolgármester válaszolta a Telex kérdésére múlt vasárnap. Öt nap alatt azonban nagyot fordult a világ, pénteken bejelentette, hogy befejezi a kampányát, és Márki-Zay Pétert támogatja a továbbiakban. Összeszedtük, mi történt az elmúlt egy hétben, és milyen pályán jutott el idáig az a bizonyos villamos.

A nyári közvélemény-kutatások alapján nagyon úgy tűnt, hogy eldőlt, melyik három miniszterelnök-jelölt juthat tovább az ellenzéki előválasztás második fordulójába. Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely a legtöbb felmérésben jócskán megelőzte Márki-Zay Pétert és Fekete-Győr Andrást. Mindeközben a hódmezővásárhelyi polgármester több interjúban is utalt arra, a főpolgármestert fogja támogatni a második fordulóban, ha ez a forgatókönyv valósul meg, mert hármuk közül egyedül őt érzi esélyesnek Orbán Viktorral szemben.

Csakhogy aztán némi meglepetésre a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke megelőzte az első fordulóban a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, és befutott a harmadik helyre. A végeredményt múlt pénteken, hajnali egy előtt nem sokkal hirdették ki, Márki-Zay 42 806 szavazattal maradt le Karácsonytól, Dobrev Klára pedig összesen több mint 216 ezer szavazattal tarolt az országban.

Alig pár órával később már tárgyalóasztalhoz is ült Karácsony és Márki-Zay Budapesten, majd a végén a hódmezővásárhelyi polgármester egyedül ismertette a találkozó eredményeit. Megállapodtak abban, hogy közösen indulnak az előválasztás második fordulójában annak érdekében, hogy le tudják győzni Dobrev Klárát. Szerintük ugyanis a DK miniszterelnök-jelöltjével nem lehet sikeres 2022-ben az ellenzék Orbán Viktor ellen, ebben úgy tűnik, a kezdetektől egyetértettek.

Megegyeztek abban is, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként folytatják a kampányt, azt azonban nem tudták eldönteni, hogy ki melyik pozíciót vállalja.

Mindketten azt gondolták, hogy ők az alkalmasabbak a végső győzelemre, és bíztak benne, hogy sikerül meggyőzni erről a másikat.

Ez a vita pedig meghatározta a következő napokat.

Karácsony biztosan jelölt lesz, Márki-Zay félrerántja a kormányt

Vasárnapig kellett várni az első meglepőbb kijelentésre. „Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ezért nem visszalépek, hanem előre” – fogalmazott Karácsony Gergely a vasárnap délelőtti kampányrendezvényén, jócskán árnyalva vagy épp átírva szövetségese két nappal korábbi sajtótájékoztatóját.

„Én biztosan jelölt leszek. Márki-Zay polgármester úrnak kell eldöntenie, hogy hogyan tudja segíteni a változást. Nyilván ezt a felelős döntést neki meg kell hoznia”

– mondta a MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje a Telexnek. Majd hozzátette az elmúlt napokban ikonikussá vált mondatot, hogy ő legfeljebb akkor lép vissza, ha elüti a villamos. „Tudom, hogy sokan reménykednek ebben, de azért igyekszem vigyázni magamra.”

Márki-Zay Péter se pihenéssel töltötte a vasárnapot, „kormányváltó nagygyűlést” hirdetett meg 14 óra a Fővám térre, ahol több száz szimpatizánsa vett részt. Itt többek közt arról beszélt, meggyőződése, hogy ő tudná a legtöbb embert megszólítani, de

ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből, akkor nem fog részt venni ebben „a chicken game-ben”, és „félre fogja rántani a kormányt.”

Túl vagyunk az első állomáson, itt még egyértelműen úgy tűnt, Karácsony jöhet ki győztesként kettejük vitájából.

Együtt indulnának az előválasztáson

Hétfő délelőtt ő utazott Hódmezővásárhelyre, ahol egy kellemes ebéd után tárgyaltak a további együttműködésről. Ezután pedig az első forduló vége óta először, közösen álltak ki a sajtó elé rövid nyilatkozatot tenni – kérdezni viszont nem lehetett.

A vasárnapi üzengetésnek már nyoma sem volt, amikor arról beszéltek, hogy az előválasztási és országgyűlési kampányt, valamint a kormányzást is megosztják egymás között.

„Megértettük, hogy csak együtt tudunk előválasztást és választást nyerni”

– fogalmazott Márki-Zay. Karácsony pedig arról beszélt, hogy olyan politikai ajánlatot szeretnének nyújtani közösen, ami a jobbközép és balközép gondolkodású embereknek is elfogadható.

Közös kormányzást ígértek, amelyben a másik egyetértése, konszenzus nélkül nem születnek döntések. Azt ugyanakkor továbbra se tudták eldönteni, hogy ki lépjen vissza a másik javára, azaz ki legyen kettejük közül a miniszterelnök-jelölt és ki a -helyettese.

Közös minimumprogramot vázoltak fel, amely része lenne egy olyan elszámoltatási szervezetet Hadházy Ákos vezetésével, amely a 2010 előtti korrupciós ügyeket is feltárná. Azt is ígérték, hogy a következő 24 órában egyeztetnek még a közös program részleteiről, és írásba is foglalják azt.

Látszólag teljes volt az összhang, azt is szerették volna elérni, hogy mindkettejük neve szerepeljen a szavazólapon az előválasztás második fordulóban, és ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt. Ezt azonban nem engedélyezte az előválasztási bizottságban a többi párt.

Márki-Zay a Jobbik–DK-koalíciót hibáztatta később emiatt az ATV Híradójában, szerinte ugyanis semmilyen olyan jogszabály nincs, ami ezt a tervet megakadályozhatta volna. A döntés véleménye szerint kizárólag a résztvevő pártok nagyvonalúságán múlt volna.

Ha Karácsonyt nem tudja meggyőzni arról, hogy visszalépjen, ő teszi meg

– ismételte meg vasárnapi kijelentését még kedd este is Márki-Zay az ATV-ben. Nem hiúsági kérdést akarnak ebből csinálni – fogalmazott – hanem kutatási adatokat mérlegelnek, és azok alapján fognak felelős döntést hozni.

Megüzenték egymásnak, hogy ki lépjen vissza

Kedden és szerdán aztán meg is érkeztek a közvélemény-kutatások, amelyek alapján már másként pozicionálta magát a hódmezővásárhelyi polgármester. A Publicus és a Republikon felmérése szerint Karácsonynak, a Závecz és a Medián szerint viszont Márki-Zaynak van nagyobb esélye a győzelemre.

„A számok nagyon egyértelműen azt mondják, hogy nem nekem kell visszalépnem”

– szűrte le ezek alapján a következtetést először szerda reggel Márki-Zay. Szerinte a megbízható felmérések, az internetes aktivitások és az ő vasárnapi rendezvényének magas támogatottsága is azt mutatják, hogy kettejük közül ő tudja nagyobb eséllyel legyőzni Dobrev Klárát, majd Orbán Viktort.

Az addig passzívabbnak tűnő polgármester pár órával később megpróbált ellentámadásba lendülni, amikor az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjeivel a háta mögött rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

már csak Márki-Zay Péter visszalépésével jöhet létre kettőjük előválasztási szövetsége, ő ugyanis nem fogja ezt megtenni.

Szinte rögtön, pár perccel később reagált erre Márki-Zay Péter. Azt mondta, meglepte Karácsony nyilatkozata, hiszen szerda este hat órára beszéltek meg tárgyalást a további együttműködésükről.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölje szerint a főpolgármester megpróbálta őt kész helyzet elé állítani, ami persze a politikában egyfajta szokás, de higgadtságra intette szimpatizánsait. A közvélemény-kutatások és a közösségi médiás aktivitás alapján Márki-Zay szerint már „megjött a villamos”, és itt már ő is kimondottan arról beszélt, hogy Karácsonynak kellene visszalépnie.

Külön indulnak, Márki-Zay szerint Karácsony zsarolni próbálja

Úgy tűnt, szerda estére véglegesen eldőlt a kérdés, miután Karácsony Facebook-posztjában bejelentette, hogy külön indulnak az előválasztás második fordulójában. „Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket.” Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások szerinte nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. „Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában.

A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.”

Hiába próbálta meggyőzni Karácsony Gergelyt, hogy Orbán Viktor leváltására akkor van nagyobb esély, ha ő lép vissza, nem sikerült. Erről beszélt Márki-Zay Péter a főpolgármester szerdai esti Facebook-posztja után a Telexnek.

Szerinte ő tudna több új szavazót megszólítani a jövő évi választásra, olyan embereket is, akik eddig nem az ellenzékre szavaztak.

„Ez egy nagyon kellemetlen, nagyon nehéz döntés volt. De teljesen ki van zárva már, hogy visszalépjek”

– szögezte le.

A Momentum döntött, Karácsony pedig visszalép

Csütörtök reggel aztán ismét Márki-Zay volt az ATV vendége. Úgy fogalmazott, Karácsony visszaélt az ő jóhiszeműségével, amikor a szerda este hatra kitűzött tárgyalásuk előtt négy órával bejelentette, hogy nem lép vissza.

Márki-Zay szerint a főpolgármester ezzel megpróbálta belezsarolni őt a visszalépésbe, de továbbra is kitart amellett, hogy a felmérések alapján nem neki kell kihátrálni a második forduló előtt.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, miután Karácsony bejelentette a visszalépését – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, miután Karácsony bejelentette a visszalépését – Fotó: Bődey János / Telex

Karácsony közben előrehozott kormányfőjelölti vitát javasolt, és arról is beszélt, hogy nem lehet mindent a közvélemény-kutatásokra építeni. Közvélemény-kutatóként „éppen azt tanultam meg, hogy azok a politikusok, akik a közvélemény-kutatásokból akarják kiolvasni, hogy mi a helyes és mi a helytelen, azok el fognak bukni” – fogalmazott.

Későbbi elmondta szerint alig pár órával később, csütörtök 11 óra körül világosodott meg, hogy vissza kell lépnie. Erre azonban még pluszban ráerősíthetett, amikor délután Fekete-Győr András bejelentette, hogy

a Momentum a főpolgármester helyett Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában.

Ennek következményeivel külön cikkben foglalkoztunk, miközben Karácsony válságtanácskozást hívott össze az őt támogató pártokkal és stábjával.

Estére már ki is szivárogtak a hírek arról, hogy az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje másnap visszalép, nem sokkal később pedig megérkezett a meghívó a péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóra. Márki-Zay közben az Egyenes Beszédben megerősítette, hogy ő is ott lesz az eseményen, de részleteket nem árult el.

Így érkeztünk el péntek délelőttre, amikor közösen kiálltak a József Attila szobor mellé, Karácsony pedig bejelentette, hogy

befejezi kampányát, és Márki-Zayt támogatja a továbbiakban.

Később az is kiderült, hogy az őt támogató MSZP és LMP nem áll be a hódmezővásárhelyi polgármester mögé, mint ahogy a Jobbik is igyekszik kimaradni a miniszterelnök-jelölti küzdelemből. Karácsony kampányfőnöke, Gál J. Zoltán pedig felmondott.

Az előválasztás vasárnap kezdődő második fordulójában két jelölt közül lehet választani: Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve lesz ott a szavazólapon, Karácsonyét pedig filctollal lehúzzák a sátrakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!