A Publicus Karácsonyt látja a Fidesz ellen legesélyesebbnek

2021. október 7. – 07:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely a legnépszerűbb a bizonytalanok körében, így ő az egyetlen, akinek vezetésével nyerhet az ellenzék a Fidesszel szemben a jövő évi parlamenti választáson – erre jutott a Publicus Intézet felmérése, amely a Népszava megrendelésére készült. Eszerint a Párbeszéd–MSZP–LMP kormányfőjelöltjével felálló összellenzék a bizonytalanok körében 35 százalékos támogatást élvez, míg Márki-Zay Péter vezetésével – Mindenki Magyarországa Mozgalom – a bizonytalanok 31 százaléka szavazna az ellenzéki összefogásra, és ugyanennyit kapna a bizonytalanoktól az ellenzék, ha azt Dobrev Klára, a DK jelöltje vezetné.

Eszerint tehát Karácsonynak van a legnagyobb tartaléka a szavazók körében 2022-re: ennek alapján a Publicus felmérése szerint az országgyűlési választáson a főpolgármester vezette ellenzék 38-34 százalékban „győzné le Orbánt” – írta a Népszava –, míg Dobrevvel az élen az ellenzék 35-37 százalékos arányban kikapna, Márki-Zay vezetésével ez a különbség tovább nőne a Fidesz javára: 33-38 százalékos arányú lenne a vereség.

A felmérés szerint a Jobbikban népszerűbb Márki-Zay, mint Karácsony – előbbire a jobbikosok 90 százaléka, utóbbira 84 százaléka szavazna –, ám a felmérés szerint Karácsonyra kész szavazni a DK-sok 86 és a momentumosok 87 százaléka. Dobrev Klára – értelemszerűen a DK támogatásán túl – az MSZP–Párbeszéd szimpatizánsainak 87, a Jobbik és a Momentum szimpatizánsainak 82-82 százalékára számíthatna.

A Népszava cikke nem tér ki arra, hogy a felmérés alapján – a már említett Jobbikon kívül – a többi párttól milyen támogatásra számíthat Márki-Zay Péter. Róla ebben a vonatkozásban a lap annyit ír, hogy az előválasztás első fordulójában 20 százalékot szerzett hódmezővásárhelyi polgármester „az egyetlen olyan versenyben maradt kormányfőjelölt, akit nem támogat egy párt sem, a saját mozgalmán kívül.”

Az összellenzéki kormányfőjelölt személyéről döntő ellenzéki előválasztás második fordulója előtt már sokféle felmérés kijött, a legkülönbözőbb eredményekkel. Igaz, különböző fókuszokkal is, hiszen a fenti felmérés nem a második fordulóról – azaz az ellenzéken belüli versenyről szól, hanem a '22-es választásról, a fentiek vezette ellenzék és a Fidesz összevetéséről.

Az az ellenzéken belüli erőviszonyokról – tehát a második fordulóról – szóló felmérésben az eddigi eredmények szerint

  • a Publicus által az MSZP kérésére készített felmérés arra jutott, hogy Karácsonynak van a legnagyobb esélye Dobrevvel szemben,
  • a Republicon úgy mérte, hogy míg Karácsony Gergely nagy valószínűséggel megnyerné a második fordulót Dobrev Klárával szemben, addig Márki-Zay Pétert Dobrev szoros küzdelemben legyőzné, ha Karácsony visszalép.
  • A Závecz Research szerdán közzétett eredménye szerint – a felmérés a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készült – Márki-Zay jobban szerepelne Dobrev ellen, mint Karácsony, de egyiküknek sincs esélye nyerni.
  • a Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre kedd este mutatta be a HVG által rendelt felmérésüket, amiben Dobrevet szorosan követi Márki-Zay, és messze le van maradva tőlük Karácsony Gergely.
  • A fenti felmérések kétszereplős küzdelemmel számolnak – Dobrev ellen Karácsony, akinek javára visszalép Márki-Zay Péter vagy Dobrev ellen Márki-Zay, akinek javára visszalép Karácsony – ám a közelgő második forduló végül a jelek szerint háromszereplős lesz. Az első fordulót Dobrev 35 százalékkal nyerte, a második karácsony lett 27, a harmadik Márki-Zay 20 százalékkal, a Jobbik elnöke meglepetésre kiesett, 14,2 százalékig jutott, a Momentumot vezető Fekete-Győr is várakozáson alul teljesített – főleg pártjához képest – mindössze 3,4 százalékot kapott.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!