Republikon: Karácsony legyőzné Dobrevet, Márki-Zay nem

2021. október 6. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

Kijött szerdán egy negyedik közvélemény-kutatás is arról, melyik miniszterelnök-jelölt hogyan áll az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt.

  • Míg az MSZP által megrendelt Publicus-felmérés vasárnap azt mutatta, hogy Karácsony Gergely jobb eséllyel indulhat Dobrev Klára ellen, mint Márki-Zay Péter,
  • a Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre kedd este mutatta be a HVG által rendelt felmérésüket, amiben Dobrevet szorosan követi Márki-Zay, és messze le van maradva tőlük Karácsony Gergely.
  • Szerda délelőtt a Závecz Research is közzétette a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készült reprezentatív felmérését, ami szerint ugyan Márki-Zay jobban szerepelne Dobrev ellen, mint Karácsony, de egyiküknek sincs esélye nyerni.

És így jutottunk el szerda délutánra a Republikon Intézet felméréséig, ami szerint míg Karácsony Gergely nagy valószínűséggel megnyerné a második fordulót Dobrev Klárával szemben, addig Márki-Zay Pétert Dobrev szoros küzdelemben legyőzné, ha Karácsony visszalép.

Horn Gábor intézete a kutatást telefonosan, 2056 fő megkérdezésével rendezte október 2. és 6. között. A kérdezettek az intézet szerint olyan szavazók, akik részt vettek az előválasztás első fordulóján, vagy azt állítják, hogy részt vennének a második fordulóban.

Konkrétabb számokban bemutatva ha csak két jelölt maradna az ellenzéki előválasztás második fordulójában, akkor

  • Karácsony Gergely 54 százalékkal verné meg Dobrev Klárát, aki 37 százalékot szerezne,
  • de a DK miniszterelnök-jelöltje 47 százalékot szerezne, ha Márki-Zay Péter maradna a versenyben, aki 44 százalékkal lenne második.

Az intézet szerint míg a Márki-Zay-szavazók 81 százaléka szavazna át Karácsony Gergelyre egy visszalépés esetén, addig

a Karácsony-szavazók közül csak 67 százalék támogatná a hódmezővásárhelyi polgármestert Dobrev ellen, akire 26 százalékban voksolnának át a főpolgármester hívei.

Egyelőre úgy tűnik persze a KarácsonyMárki-Zay-tandem szerdai nyilatkozatai alapján, hogy egyik fél sem akar visszalépni a második forduló előtt, amit október 10. és 16. között rendeznek majd. Ha egyikük addig mégis meggondolná magát – az egymásnak ellentmondó kutatási eredmények miatt, vagy épp azok ellenére –, azt szombatig kell bejelentenie az Országos Előválasztási Bizottságnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!