Az MSZP, az LMP és a Jobbik sem áll be Márki-Zay Péter mögé

2021. október 8. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az LMP szerint szomorú a helyzet, a párt közleményben tudtatta, hogy a majdani nyertest támogatja.
  • Az MSZP szintén azt írta: az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.
  • A Jobbik örül, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a ”visszalépek, nem lépek„ komédiával”.
  • A Párbeszéd egyelőre még nem reagált társelnöke, Karácsony Gergely visszalépésére.
  • A Momentum megerősítette: Márki-Zay Pétert támogatja.

Még be sem fejeződött Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója, ahol a főpolgármester bejelentette a visszalépését az ellenzéki előválasztáson Márki-Zay javára, az egyik Karácsonyt támogató párt, az LMP már ki is adta közleményben az álláspontját.

Azzal kezdik: az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésük volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen.

„Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk,

mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében” – írják.

Azzal folytatják viszont, hogy

„az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet”. Hivatalosan viszont egyik jelöltet sem fogják támogatni az előválasztás második fordulójában,

amit azzal indokolnak, hogy a párt „azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni”.

Kimért MSZP-közlemény született

Az MSZP bő másfél órát várt a reakcióval. Ez áll a közleményükben:

Az MSZP azon túl, hogy tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, a továbbiakban is azért dolgozik, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja. Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld Magyarországot hozhassunk létre.

A Karácsony Gergely jelöltségét támogató pártok képviselői a korábbi miniszterelnökjelölt sajtótájékoztatóján 2021. október 6-án – Fotó: Bődey János / Telex
A Karácsony Gergely jelöltségét támogató pártok képviselői a korábbi miniszterelnökjelölt sajtótájékoztatóján 2021. október 6-án – Fotó: Bődey János / Telex

Azt ígérik, hogy „az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni”.

„Álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson” – írták.

Jakab: Örülök, hogy nem fárasztjuk tovább a választókat

A Jobbik elnöke, Jakab Péter a Facebookon reagált a bejelentésre.

„Elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a ”visszalépek, nem lépek„ komédiával”

– értelmezte a történteket. Jakab azt írta, tudomásul veszi a fejleményeket.

„Most már foglalkozzunk az országgal, és vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói. Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni.

Ami pedig Márki-Zay azon vádját illeti, hogy a jobbikosok nem segítik a kampányt, két dolgot ajánlok miniszterelnök-jelölt úr figyelmébe: a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti mind aktivistákkal, mind pénzzel.

Nélkülem van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne. Szóval kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs” – írta Jakab.

A Párbeszéd egyelőre nem reagált

A bejelentéssel kapcsolatban kerestük a Karácsonyt támogató harmadik pártot, a Párbeszédet is, amely egyébként a Facebook-oldalán élőben közvetítette Karácsonyék sajtótájékoztatóját. Reakciójukkal frissíteni fogjuk a cikket.

A Párbeszéd a Facebook-oldalán először nem hivatalos pártálláspontot tett közzé, hanem Jámbor András, a budapesti 6. választókerület jelöltjének reakcióját osztotta meg. Jámbor azt írta: megérti Karácsony döntését, köszönetet mondott neki az eddigiekért, és mindenkit arra kért, vegyen részt a második fordulóban, de nem állt be Márki-Zay mögé ő sem. “Arra kérlek titeket, menjetek el szavazni, és szavazzatok Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre! Bárkit is választotok, ott fogok állni mögötte, hogy helyben és országosan is legyőzzük a Fideszt!” – írta.

Fekete-Győr: Nehéz, de fontos döntés volt

Fekete-Győr András már október 7-én bejelentette, hogy a Momentum elnöksége egyhangú döntésével Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás vasárnap kezdődő második fordulójában.

Fekete-Győr most a pénteki bejelentés után azt írta a Facebook-oldalán: „Karácsony Gergely ma egy nehéz, de fontos döntést hozott meg a haza érdekében” a visszalépéssel, amit megköszönt. „Remélem, ő is tudja: óriási szükségünk van rá az Orbán-rendszer elleni harcunkban és azt követően az új, szabad, európai Magyarország felépítésében. Most pedig az a feladatunk, hogy minél több változást akaró magyart győzzünk meg arról, hogy vegyen részt az előválasztás második fordulójában, és szavazzon Márki-Zay Péterre” – írta.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója 2021 október 8-án, ahol Karácsony bejelentette visszalépését a miniszerelnökjelöltségtől Márki-Zay javára – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója 2021 október 8-án, ahol Karácsony bejelentette visszalépését a miniszerelnökjelöltségtől Márki-Zay javára – Fotó: Bődey János / Telex

Rögös út vezetett idáig

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte csaknem 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Karácsony az első forduló után még úgy nyilatkozott, hogy „csak akkor fog visszalépni, ha elüti a villamos”.

Bár napokig arról volt szó, hogy Karácsony és Márki-Zay közösen indulna a második fordulóban, ez végül nem jött össze. A két polgármester múlt pénteken kezdett el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Szerdán aztán Karácsony bejelentette, hogy a több napig tartó tárgyalások után sem sikerült megállapodniuk arról, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, így végül mégis külön fognak indulni a második fordulóban.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt Márki-Zay azután gondolta meg magát a visszalépésről, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján úgy találta: ő az esélyesebb Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével szemben. Márki-Zay véleményváltozásáról azt nyilatkozta: azért nem lép vissza, mert tart attól, hogy Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé.

Az előválasztás első körében Dobrev Klára nagyjából 90 ezer szavazattal kapott többet, mint Márki-Zay, és csaknem 50 ezer szavazattal előzte Karácsonyt. Dobrev és Márki-Zay között Budapesten nem volt érdemi különbség (15 ezer szavazattal szerzett többet a DK-s jelölt, de a fővárosban mindkettejüket előzte Karácsony), vidéken viszont 75 ezer szavazattal verte Dobrev a MMM jelöltjét.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!