Megnéztük, miért fájhat Karácsony feje a Momentum döntésétől

2021. október 7. – 21:05

frissítve

Megnéztük, miért fájhat Karácsony feje a Momentum döntésétől
A Momentum bejelentése, hogy az ellenzéki előválasztáson a továbbiakban Márki-Zay Pétert támogatják – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal Karácsony Gergely örült a legkevésbé a Momentum csütörtöki bejelentésének, hogy Fekete-Győr Andrásék a főpolgármester helyett Márki-Zay Pétert támogatják az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Mit jelenthet ez az eddig pártnélküli miniszterelnök-jelöltnek? Fekete-Győr szavazataival még nincs kisegítve Márki-Zay, a mozgósításban és az internetes szavazás lebonyolításában viszont kulcsszerepe lehet a Momentum lépésének. Sőt, könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban, és a délutáni bejelentés vezet Karácsony visszalépéséhez.

A Momentum szerint Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb esély legyőzni a Fideszt 2022-ben, ezért ők a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét támogatják az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Ezt csütörtök délután jelentette be Fekete-Győr András egy rendkívüli sajtótájékoztatón a Kossuth téren. Orosz Anna pedig arról beszélt, hogy Márki-Zay tud balról, jobbról és bizonytalanok közül is megszólítani új választókat.

Márki-Zay párttámogatás nélkül, civil mozgalma (MMM) élén jutott a második fordulóig, és ez azért is számít komoly eredménynek, némileg meglepetésnek, mert nagyságrendekkel kisebb erőforrásokból tudott gazdálkodni, mint például a jobbikos Jakab Péter, aki mögötte végzett.

Az elmúlt napokban előbb megpróbált megegyezni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a lehetséges együttműködésükről, de végül ez nem jött össze, és szerdán bejelentették, hogy külön indulnak a vasárnap kezdődő második fordulóban. Ezek után döntött a Momentum a hódmezővásárhelyi polgármester támogatásáról, ami csütörtök estére alaposan átírta az erőviszonyokat.

Mit jelenthet Márki-Zay Péter számára a Momentum támogatása, és hány plusz szavazatot hozhat a konyhára? Pontos választ erre biztosan nem fogunk tudni adni, ám az első forduló eredményei és az elmúlt napok történései alapján pár megállapítást meg lehet fogalmazni.

A sikeres egyéni jelöltek mozgósítási erejében bízhat Márki-Zay

Ha csak annyi történne, hogy az első fordulóban a Momentum miniszterelnök-jelöltjére voksoló 21 050 ember a következő körben átszavazna Márki-Zay Péterre, még mindig csak a harmadik helyen állna Dobrev Klára és Karácsony Gergely mögött a hódmezővásárhelyi polgármester.

Azt azonban Fekete-Győr is elismerte a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy nagyon sok momentumos szimpatizáns taktikai módon szavazott, és pártjuk miniszterelnök-jelöltje, azaz Fekete-Győr helyett valószínűleg Karácsonyt vagy Márki-Zayt támogatta.

Ez világosan látszik abból is, hogy jelentős különbség van az egyes körzetekben a Momentum egyéni és miniszterelnök-jelöltjére leadott szavazatok között.

Akkor se járunk közelebb a megoldáshoz, ha a Momentum egyéni jelöltjeire leadott szavazatokat csak szimplán hozzáadjuk Márki-Zay Péter első fordulós szavazataihoz. Egyrészt azért, mert nem tudjuk, hogy az előző körben a momentumos szavazók közül hányan szavaztak Márki-Zayra vagy más miniszterelnök-jelöltre. Másrészt azért se, mert a jelöltek döntő többsége mögött nem egy, hanem három vagy akár több párt logója is szerepelt. Szél Bernadett és Hajnal Miklós mögé például az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is felsorakozott. Ha kellően fegyelmezettek voltak a szavazók ezekben a körzetekben, akkor elvileg egyéniben a pártjuk által támogatott jelöltre szavaztak, a miniszterelnök-jelöltek közül pedig a sajátjukra.

A Momentum egyéni jelöltjei összesen 15 körzetben nyertek az első fordulóban, a párt országos támogatottságát és pár jelöltjük (Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Orosz Anna) kiemelkedő népszerűségét ugyanakkor jól mutatja, hogy a hat párt közül összesítésben az ő egyéni jelöltjeik (129 313) kapták a második legtöbb szavazatot a DK (162 077) mögött. Erről büszkén számoltak be pár napja Facebookon:

A Momentum támogatásának a fő erejét ez alapján az adná, ha egyéni jelöltjeik, helyi szervezeteik és aktivistáik tevékenyen részt vennének Márki-Zay kampányában az elkövetkező napokban.

A párt zuglói jelöltje, Hadházy Ákos ugyanakkor délelőtt a 444-nek azt mondta, ő egyik miniszterelnök-jelölt mögé sem áll be.

Kérdéses, hogy a Momentum többi jelöltje és helyi szervezetei mennyire pörögnek fel a második forduló vasárnapi kezdetére, és ők is magukénak érzik-e Márki-Zayt, mint ahogy a Momentum elnöksége döntött, egyhangú szavazással.

Az internetes szavazás miatt se mindegy a Momentum döntése

Ugyancsak sokat számíthat a mozgósítás szempontjából, ha a Momentum plusz erőforrásokkal, pultokkal, támogatói elérhetőségekkel segíti a Mindenki Magyarországa elnökét.

A hódmezővásárhelyi polgármester eddig komolyabb erőforrások nélkül vett részt a versenyben, míg a pártok évek vagy akár évtizedek óta gyűjtik a szavazói kontaktokat. Döntő jelentősége lehet, ha a Momentum adatbázisa alapján célzottabban tudják telefonon, hírlevélben, kopogtatással mozgósítani a párt szimpatizánsait a szavazás hetében.

Mindeközben az is tény, hogy a felmérések többsége szerint a Momentum szavazói inkább Karácsony Gergelyt támogatják.

Kérdéses, hogy a csütörtöki bejelentés után megváltozik-e a szavazók preferenciája, és esetleg azok a momentumosok is átszavaznak-e Márki-Zayra, akik az első fordulóban az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje mellett tették le a voksukat.

A Momentum támogatásának a plusz szavazatokon túl lehet egy másik hozadéka is Márki-Zay számára. Fekete-Győrék komoly harcot vívtak azért tavasszal, hogy online is lehessen szavazni az előválasztáson, ezt ugyanis nem minden párt támogatta az ellenzéki összefogáson belül.

Később aztán a Momentum nagy erőforrásokkal vett részt a lebonyolításban is. Amikor pedig az állítólagos rendszertámadás miatt rögtön az első nap leállt a szavazás, a Momentum volt az egyik legaktívabb párt, amely szakemberekkel segítette a helyreállítást és a további támadások kivédését. Aztán amikor kiderült, hogy nincs elég operátor, aki az internetes azonosításnál fogadja a hívásokat, a Momentum mozgósította a legtöbb embert, hogy ismét működőképes legyen az online szavazás.

Az internetes szavazással végül nem Fekete-Győr András járt a legjobban, hanem Karácsony Gergely (41 311 szavazat) és éppenhogy lemaradva Márki-Zay Péter (39 059 szavazat).

Bár Márki-Zay második lett az internetes szavazók körében, jóval kisebb volt kettejük között a különbség a főpolgármester javára, mint a személyesen leadott szavazatokat nézve.

A sátraknál Karácsony 128 123, Márki-Zay 87 569 szavazatot kapott.

Visszaléphet Karácsony az utolsó pillanatban

A Momentum elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy minden erejükkel támogatni fogják Márki-Zay kampányát. Eddig úgy tűnt, a Momentumnak és a Jobbiknak nem áll majd különösebben érdekében, hogy komolyabb erőforrásokat áldozzon a második fordulóban az internetes szavazás sikeres lebonyolításához.

Most azonban ez könnyen változhat, és ha az internetes szavazás különösebb döccenők nélkül megy le, azzal mindenképp sokat nyerhet Márki-Zay.

Ennek persze Karácsony is örülhetne, összességében azonban az nem lehet kérdés, hogy a főpolgármester a legnagyobb vesztese a Momentum csütörtöki bejelentésének. Ha Márki-Zay nem jut be a második fordulóba, Fekete-Győrék minden bizonnyal Karácsonyt támogatták volna Dobrev Klárával és Jakab Péterrel szemben. Ugyancsak vele álltak volna ki közös sajtótájékoztatóra, ha Márki-Zay visszalép a javára az elmúlt napokban.

Így azonban a hódmezővásárhelyi polgármester mellett egy újabb támogatót vesztett el Karácsony, a plusz tartalékai pedig – amivel joggal számolhatott a kétfordulós lebonyolítás miatt – még tovább csökkentek. Hogy mennyivel, azt egyelőre nem lehet megbecsülni.

A legfrissebb hírek szerint Karácsony az utolsó pillanatban visszaléphet Márki-Zay javára, a döntésében pedig a Momentum csütörtöki bejelentése is komoly szerepet játszhat. Ha pedig ez így lesz, akkor az eddig pártnélküli miniszterelnök-jelölt mögött hirtelen négy pártlogó is ott lesz a Mindenki Magyarországa Mozgalom mellett, és még több erőforrással futhat neki a Dobrev Klára elleni meccsnek Márki-Zay Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!