A Momentum kutatással igazolhatja, hogy a többség a tisztán online előválasztást is támogatja

2021. április 17. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Medián kutatása szerint a kormányváltást akaró szavazók többsége, 59%-a lehetővé tenné, hogy személyes regisztráció nélkül szavazhasson bárki az ellenzéki előválasztáson – tudta meg a Telex. A kérdésről azért rendelt kutatást a Momentum, mert egyre mérgesedik a vita erről a kérdésről a Momentum, illetve a DK és az MSZP között.

Az ellenzéki előválasztás részletszabályairól hónapok óta csendben egyeztető pártok között az első igazi, hangos konfliktust az online előválasztás kérdése hozta el. A dilemmának, amelyet hetek óta nem tudnak feloldani a pártok, az a lényege: legyen-e lehetőség az őszre kitűzött előválasztáson interneten keresztül szavazni mindenféle személyes regisztráció nélkül.

A Momentum azt szeretné, ha nem kellene a szavazóknak személyesen is regisztrálniuk, mielőtt online voksolnak. Az érvek között szerepel, hogy a 21. században már nem elrugaszkodott ötlet, hogy neten intézzük az ügyeket, és a kiszámíthatatlan járványhelyzet miatt az egészségügyi kockázatokra is figyelni kell. Emellett persze a Momentum jól felfogott politikai érdeke, hogy az online térben élő fiatalokat, illetve a külföldön élő szimpatizánsait is így bevonja az előválasztásba.

Nem szeretne viszont regisztráció nélküli online előválasztást a DK és az MSZP. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója – az erről szóló vitát elismerve – a múlt héten az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ezt azzal indokolta, hogy könnyebb meghekkelni az előválasztást, ha nincs személyes jelenlét; és a jövő tavaszi „éles választási helyzetben” is személyes jelenlét szükséges, nem árt trenírozni erre az ellenzéki választókat. Ráadásul az önkormányzati választások előtt is kellett egy személyes regisztráció az online szavazás előtt. A politikai érdek persze itt is megvan: a DK és az MSZP a korábbi tapasztalatok alapján jobban tudja mozgósítani a híveit egy személyes voksolásra.

De mit akarnak maguk az ellenzéki választók? A Momentum a Mediántól rendelt meg erről egy telefonos kutatást, amelyet a következő tárgyalásokon érvként tud majd lobogtatni. Az április 8−10. között, 1000 fős mintán készült reprezentatív kutatás szerint a kormányváltást akaró szavazók álláspontja a következő:

  • az előválasztáson csak úgy lehessen online szavazni, ha az illető előtte személyesen regisztrált: 33%
  • legyen lehetőség regisztrálni is online módon, és így személyes részvétel nélkül is szavazni: 59%
  • nem tudja/nem válaszol: 8%

Vagyis 59−33-ra vezet a Momentum álláspontja a teljes ellenzéki mintában. A részletes adatokat böngészve az látszik, hogy minden korcsopartban és minden településben többséget kapott a Momentum álláspontja, és – nem meglepő módon − minél fiatalabb valaki, annál inkább személyes jelenlét nélkül szavazna. A 65 évnél idősebbeknél is 42−37% ugyanez ez az arány a személyes regisztrációt szükségtelennek tartók javára. Az sem meglepő, hogy főleg Budapesten támogatják, hogy lehessen személyes részvétel nélkül szavazni (62−29%), de a legkisebb településen is többségben vannak a regisztrációt szükségtelennek tartók.

Fekete-Győr András a héten a Partizánban belengette, hogy ha nem lesz online előválasztás, ki is szállhatnak az egészből. Ezt később az ATV-ben úgy finomította, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy ne legyen online előválasztás. Jelenleg tehát azon megy a vita, hogy a személyes jelenlétet kiiktassák-e, vagy sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!