Karácsony Gergely pénteken Márki-Zay Péter társaságában bejelentést tesz, vélhetően visszalép

Legfontosabb

2021. október 7. – 19:29

frissítve

Karácsony Gergely pénteken Márki-Zay Péter társaságában bejelentést tesz, vélhetően visszalép
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaléphet az ellenzéki előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott miniszterelnök-jelölt ezt a döntését még nem hozta nyilvánosságra, úgy tudni, a hivatalos bejelentést péntek délelőttre tervezi.

Csütörtök este megérkezett a hivatalos meghívó az eseményre: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös, rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak péntek 10 órakor a Kossuth téri József Attila-szobornál. Péntek délelőtt a sajtótájékoztató időpontját 11 órára módosították.

A Hvg.hu azt írja: Karácsony a lépését megelőzően órákon át tárgyalt az őt támogató pártok vezetőivel, miután csütörtök délután a korábban Karácsonnyal is tárgyaló Momentum bejelentette, hogy Márki-Zay Péter mögé állnak az előválasztás második fordulójában.

Lapunknak a Karácsonyt támogató pártok vezetői közül a csütörtök kora esti órákban egyet sikerült elérnie, aki sem a visszalépésről szóló értesülésre, sem az állítólagos pénteki bejelentésre nem reagált érdemben, így azokat nem is cáfolta. Ő név nélkül annyit mondott: „a jövő évi kormányváltás érdekében remélem, hogy jövő áprilisra mindenki elfelejti ezt a mai napot”.

Márki-Zay Péter csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy pénteken ő is ott lesz Karácsony Gergely bejelentésénél. Elmondta, hogy meghívást kapott az eseményre, és azt is tudja, hogy mit fog mondani Karácsony, de ennél több részletet nem árulhat el.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte csaknem 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Karácsony az első forduló után még úgy nyilatkozott, hogy „csak akkor fog visszalépni, ha elüti a villamos”.

Bár napokig arról volt szó, hogy Karácsony és Márki-Zay közösen indulna a második fordulóban, ez végül nem jött össze. A két polgármester múlt pénteken kezdett el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Szerdán aztán Karácsony bejelentette, hogy a több napig tartó tárgyalások után sem sikerült megállapodniuk arról, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, így végül mégis külön fognak indulni a második fordulóban.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt Márki-Zay azután gondolta meg magát a visszalépésről, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján úgy találta: ő az esélyesebb Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével szemben. Márki-Zay véleményváltozásáról azt nyilatkozta: azért nem lép vissza, mert tart attól, hogy Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé.

Csütörtök délután Fekete-Győr András rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert, és nem Karácsony Gergelyt fogja támogatni az előválasztás második fordulójában. A bejelentésen azt kérték, hogy tegyen így a Jobbik is.

Az előválasztás első körében Dobrev Klára nagyjából 90 ezer szavazattal kapott többet, mint Márki-Zay, és csaknem 50 ezer szavazattal előzte Karácsonyt. Dobrev és Márki-Zay között Budapesten nem volt érdemi különbség (15 ezer szavazattal szerzett többet a DK-s jelölt, de a fővárosban mindkettejüket előzte Karácsony), vidéken viszont 75 ezer szavazattal verte Dobrev a MMM jelöltjét. Karácsony Gergely visszalépése nélkül, ha a Jobbik sem állna be Márki-Zay mögé – és erre Jakab Péter szerdai, Telexnek adott interjúja alapján nemigen lehet számítani –, az előválasztást vélhetően simán nyerné Dobrev Klára.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!