Telex Neked #76: Víz nincs, tűz van, tűzijáték nincs, vihar… sincs?!

2022. augusztus 26. – 04:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az augusztus 18. és augusztus 24. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Sziasztok, kedves Olvasók, Aradi Hanga vagyok, a Telex újságíró-gyakornoka. Időm nagy részében a hírügyelet futószalagjánál végzek szolgálatot, ami azt jelenti, hogy hosszú órákon keresztül görnyedek ülök a laptopom előtt, intravénásan adagolom iszom a kávét, és gyártom a fontosabbnál fontosabb híreket. Amikor épp nem ezt csinálom, irodalom- és színháztudományi végzettségemnek megfelelően főleg kulturális témákban írogatok (aki figyelmesen olvassa a Telexet, találkozhatott már egy-két kritikámmal is).

(Eddigi) legfontosabb cikkem viszont kétségkívül a zokniszandál trend térnyeréséről szóló oknyomozó anyagom volt, az alábbi képpel pedig elsősorban a zokniszandál-szkeptikus húgomnak szeretném üzenni, hogy bibibí! (Háttérben a trendekre és szelfizésre szintén mérsékelten fogékony kutyám, Tücsök.)

És igen, én vagyok az idegesítő csaj, akinek minden élethelyzetre akad a tarsolyában egy vonatkozó Friends-idézet/mém/gif. Ez itt például én vagyok, ahogy harcra készen elfoglalom az állásomat minden hírügyelet elején.

A matekkal amúgy nem vagyok jóban, úgyhogy jöjjenek az elmúlt hét legfontosabb hírei pofonegyszerű képletekben összefoglalva:

1. Aszály + tűzrakás = erdőtűz, avagy ne égessünk szemetet, amikor minden száraz, és fúj a szél

Pécsiként az volt nekem a hét híre, amikor múlt hét csütörtökön a város határában többhektárnyi terület és jókora falatnyi erdő is leégett, mint később kiderült, azért, mert valaki jó ötletnek tartotta több hónapnyi aszály idején és a tűzgyújtási tilalom ellenére elégetni a szemetét. Ne tegyünk így!

Hosszú idő után múlt hétvégén végre nekünk is jutott egy kis eső, de a helyzet továbbra sem megnyugtató. A példa nélküli aszállyal és következményeivel a Telexen kiemelten foglalkozunk, augusztus eleje óta hét cikkben jártuk körbe a témát a vízgazdálkodás problémáitól kezdve a 19. századi nagy folyószabályozásig. Az utolsó rész szerdán jelent meg, fényképezőgéppel eredtünk az eltűnt víz nyomába, repedezettre száradt vízmedreket és elsárgult kukoricamezőket találtunk helyette.

Mindeközben a kormány új, fakitermelést könnyítő rendeletének mintha továbbra is annyi lenne a lényege, hogy ami nincs, az leégni sem tud, tüntettek is ellene több helyen az országban.

2. Rendezvényszervezés + időjárás = fejfájás, avagy senki nem jött ki jól az augusztus 20-ból

Sokan csaphatták az esernyőjüket a földhöz mérgükben augusztus 20-án este, amikor a vészjósló előrejelzések ellenére mégsem lett égszakadás-földindulás. A tűzijátékot viszont lefújták, és még mielőtt bárki rendesen kipuffoghatta volna magát az elmaradt vurstli miatt, az ügy rohamtempóban kinőtte magát, Palkovics László technológiai és ipari miniszter menesztette az OMSZ vezetőit, az OMSZ vezetői és még sokan mások felháborodtak, azóta pedig minden ebédlőasztalnál arról folyik a vita a húsleves felett, hogy akkor most a meteorológia tudomány-e, vagy sem. Nos, az, csak éppen nem arra találták ki, hogy felhőtlen napsütést jósoljon az államalapítás ünnepére. Néha bizony nem úgy jönnek ki a százalékok, ahogy szeretnénk (ahogy azt Mérő László is elmagyarázta), ezt egyébként a közmédia is tudta, mielőtt megvágta volna a saját időjárás-jelentését, hogy beolvashasson a szakembereknek. Az ügy aztán odáig fajult, hogy kedden rendkívüli kormányinfón jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy nem a tűzijáték-fiaskó miatt rúgták ki a főmeteorológusokat, az csak az utolsó csepp volt a pohárban. A hab a tortán: Palkovics szerdán azt nyilatkozta, nem is jár tűzijátékra.

Na, majd most, szombaton, meteorológus legyen a talpán, aki esőt mer mondani!

3. Jobbik – Jakab Péter = A Nép Pártján, avagy Jakab Péter új mozgalmat alapított

Nem csak a tűzijáték-dráma okozott izgalmakat a nemzet ünnepén, Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke is fontos bejelentést tett. Jakab augusztus 11-én lépett ki korábbi pártjából, a mandátumát viszont megtartotta, és megígérte, hogy továbbra is „a nép pártján” fog politizálni. Ezt az ígéretet annyira komolyan vette, hogy augusztus 20-án bejelentette, megalapítja a Nép Pártján Mozgalmat.

„Ennek a hazának nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra” – mondta többek között ünnepi beszédében. Ha államalapító egyelőre nem is, a Lájkbajnokság királya legalább lehetett egy hétre.

4. Halló + ki az = helló, itt a kormány, avagy az állam megvette a Vodafone-t

Hétfő reggel kicsivel nyolc után befutott a hét gazdasági híre is. „A magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében” – közölte Nagy Márton gazdasági miniszter, ami annyit jelent, hogy a kormány a 4iG-vel karöltve felvásárolja a Vodafone-t. A távközlési cégért összesen 715 milliárd forintot fog fizetni a 4iG Nyrt. és a Corvinus Zrt., a terv szerint a magyar állam (a Corvinus Zrt.-n keresztül) 49, a 4iG 51 százalékos tulajdonrésszel fog bírni. A Vodafone-ügy kapcsán tíz fontos kérdést tettünk fel, a válaszokat ebben a cikkben részleteztük. Annak, aki a legapróbb gazdasági és technológiai részletekbe is hajlandó belebonyolódni, hogy pontosan megértse, mi is történik most éppen, annak ezt a remek elemzést ajánlom olvasásra. Annak pedig, aki maradna a könnyedebb adásvételi témáknál, itt egy szösszenet a II. kerület és egy telefonfülke sikeres bizniszéről.

5. 2 + 6 = 8, avagy már hat hónapja tart a háború Ukrajnában

Február 24-én vonultak be az oroszok Ukrajnába, az élet pedig megint bizonyította, hogy ő a legnagyobb költő: a háború hatodik hónapfordulója épp az ukrán függetlenség napjára (Ukrajna 1991-es függetlenedésének 31. évfordulóját ünnepli idén az ország) augusztus 24-re esett. Az amerikai hírszerzés információi szerint az oroszok fokozott intenzitással támadhatnak a napokban, ezért Kijevben és Harkivban is kijárási tilalmat rendeltek el. Sajnos nem úgy néz ki, hogy a háborúnak egyhamar vége lesz, ráadásul nem csak a borzalmak fokozódnak, a hadviselés módja is változik – erről itt olvasható egy összefoglaló. Darja Duginával (Alekszandr Dugin Putyin-párti orosz ideológus lánya) egy autóba rejtett pokolgép végzett Moszkva mellett augusztus 20-án, de a célpont valójában az apja lehetett. Kik követték el, hogyan, miért, és milyen következményei lehetnek a támadásnak? A merénylet hátteréről és politikai hatásáról itt írtunk részletesen.

6. És még ez is….

7. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke: 37 forintról 237 forintra nő az áramár, tízszeresére drágul a gáz – sokkot kaptak a piaci ártól a kiscégek

8. A hét képe

Fotó: John Wessels / AFP
Fotó: John Wessels / AFP

Az 1975-ös függetlensége óta a legszorosabb választásokra készült Angola. Nehéz lett volna elképzelni, hogy a négy évtizede hatalmon lévő Angolai Népi Felszabadítási Mozgalmat (MPLA) leváltsák, pedig az országban egyre nagyobb az elégedetlenség. Nem meglepő módon az embereknek elegük van a nagyfokú szegénységből, a növekvő inflációból és a mindent beborító korrupcióból, amellett hogy sokuknak munkája sincsen. A képen João Lourenço jelenlegi elnök kampányplakátjait látjuk a főváros, Luanda pálmafáira tűzve. A választásokon nyolc párt vesz részt, az MPLA fő ellenfele az Unita – egy egykori lázadó mozgalom. Végül a kihívók nagy száma felaprózta az ellenzéki voksokat, a választásokon mindenki egy szavazatot adhatott le, a korai eredmények alapján most is a kormányzó MPLA nyert.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kapcsolódó
Csatlakozz a csoportunkhoz!