Hat hónapja indult Ukrajna orosz inváziója

2022. augusztus 24. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Napra pontosan fél éve, február 24-én lépték át az orosz csapatok az ukrán határt az invázió első napján. A hat hónapos forduló egybeesik az ukránok nemzeti ünnepével, Ukrajna 1991-es függetlenségének 31. évfordulójával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte, hogy orosz provokációra számítanak az ünnepnapon, így jelenleg kijárási tilalom van érvényben Kijevben és Harkivban.

Zelenszkij ünnepi beszédében kiemelte, az ukrán nemzet „újjászületett” február 24-én, hajnali négy órakor. Nem ijedtek meg, nem adták fel, hanem „ökölbe szorított kézzel harcoltak” a sorsukért, mondta az ukrán elnök. És hogy mit jelentene számukra a háború vége? „Eddig azt mondtuk, a békét, ám most már azt mondjuk, a győzelmet”.

A nemzetközi közösség tagjai is elkezdtek gratulálni az ukránoknak, különösen a britek voltak eddig aktívak. Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök egy Facebook-videóban méltatta az ukránok erejét és hazafiságát, illetve ígéretet tett, hogy Nagy-Britannia addig fog Ukrajna mellett állni, ameddig csak szükséges.

Ezzel párhuzamosan napraforgókkal, azaz Ukrajna nemzeti virágával díszítették fel a Downing Street 10 alatt található brit miniszterelnöki rezidenciát.

A brit miniszterelnöki rezidencia 2022. augusztus 24-én – Fotó: Susannah Ireland / AFP
A brit miniszterelnöki rezidencia 2022. augusztus 24-én – Fotó: Susannah Ireland / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!