Elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték

2022. augusztus 20. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarad az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték a kedvezőtlen és bizonytalan időjárási helyzet miatt – jelentette be az ünnepség lebonyolításáért felelős operatív törzs ülése után Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombat koradélután.

„Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött” – olvasható az államtitkár bejegyzésében, ami nem sokkal 13.30 után jelent meg a Facebook-oldalán. Kovács azt is írja, hogy a tervek szerint a tűzijáték új időpontja 2022. augusztus 27., szombat 21 óra.

Szent Jobb-körmenet sem volt, zenés imaórát tartottak helyette

Nem sokkal délután 2 óra előtt, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közölte, hogy a 17 órára a Szent István-bazilika elé tervezett szentmisét a bazilikában tartják, de kivetítőkön is közvetítik. A mise utánra tervezett Szent Jobb-körmenet helyett pedig a Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartanak. „Ennek végén az ereklyével áldást adunk; ezt az ájtatosságot is követni lehet a kivetítőkön” – olvasható a közleményben.

Az elhalasztott tűzijáték miatt nem közlekednek az éjszakai többletvonatok, HÉV-ek és mentesítőbuszok – közölte a MÁV szombat délután. A változások miatt a Volánbusz ünnepi, hétvégi menetrendje nem módosul, a megerősítő járatokat viszont nem indítja a társaság.

Szombaton reggel az eredeti terveknek megfelelően tartották meg az állami ünnepséget és tisztavatást, de a 9 órára tervezett légi parádé a bizonytalan időjárás miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmaradt. Ettől függetlenül három Gripen azért elhúzott az Országház fölött, nemzetiszínű csíkot húzva maga után.

A tűzijáték nettó költsége 1,3 milliárd forint, a kormány nem akarta lefújni

Kovács Zoltán augusztus 1-jén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, mivel már tavasszal megkötötték a szerződéseket, lebonyolították a beszerzéseket, ezért

ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

Ráadásul Kovács elmondása szerint a költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak.

A félórás tűzijátékot eredetileg 21 órára tervezték, összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lőttek volna fel, az egészen 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozott. Korábban azt is közölték, hogy a tűzijátékot szabotázsvédett számítógépről vezénylik, és bármikor leállíthatóak, akár egyesével is. A tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint.

Fotó: Így telepítették a tűzijáték pirotechnikai eszközeit a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon csütörtökön – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Így telepítették a tűzijáték pirotechnikai eszközeit a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon csütörtökön – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az eseményt beharangozó, augusztus eleji tájékoztatón Kovács Zoltán azt is mondta, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők. Az ünnepségsorozatra húsznál több helyszínen mintegy 2 millió látogatót vártak az előzetes becslés alapján. Korábban az is nyilvánosságra került, hogy az állami ünnepség helyszínein 350 forintba kerül a Borsodi világos sör.

A kapuban álló gazdasági válságra való tekintettel korábban többen javasolták, hogy idén maradjon el az augusztus 20-i tűzijáték. Ezt a kormány semmiképpen nem akarta elfogadni, az esemény költségvetését pedig tíz évre titkosították. Az augusztus 20-áról szóló cikkeink itt olvashatóak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!