Kovács Zoltán: Ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani az augusztus 20-i tűzijátékot

2022. augusztus 01. – 15:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kovács Zoltán szerint politikai hangulatkeltés zajlik, „megint kipécézték a tűzijátékot”, amelyet tavaly is megpróbáltak ellehetetleníteni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára azonban hétfői tájékoztatóján elmondta, mivel már tavasszal megkötötték a szerződéseket, lebonyolították a beszerzéseket, ezért

ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

Ráadásul Kovács elmondása szerint a költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak. Az államtitkár részben arra az online petícióra utalhatott, melyen a kitűzött 200 ezer aláírásból 185 642 gyűlt össze azért, hogy a tűzijáték – ahogy Kovács szavaiból kiderült: már rég elköltött – árát fordítsák inkább a gazdasági válság okozta károk enyhítésére, adják a szociális szférának, vagy fejlesszék belőle az oktatást, az egészségügyet.

Az augusztus 20-i rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón Kovács elmondta, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők. Tavaly „a koronavírus-járvány hulláma utáni felszabadultság tükröződött az államalapítás ünnepe köré szervezett rendezvények látogatottságán”, több mint kétmillióan keresték fel a programsorozat helyszíneit és több mint félmillióan érkeztek a tűzijátékra. Az államtitkár előrevetítette, hogy „a nemzeti összetartozás tudata, az egymásra való figyelés és a gondoskodás is tükröződni fog a programokban”, és arra kért mindenkit, hogy „méltóságteljesen ünnepelje” augusztus 20-át. A tájékoztatón nem hangzott el, de a méltóságteljes ünneplés érdekében a sör, a bor és a pálinka a tavalyi, már akkor is nyomottnak számító áron lesz kapható az ünnepségsorozaton, a teljes itallapot itt böngészheti át.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint hétfő reggel ülésezett a rendezvény biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely elfogadta a rendezvény biztonsági tervét.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondása alapján húsznál több helyszínen több száz program várja az előzetes becslés alapján mintegy 2 millió látogatót. A Szent István-nap rendezvényeinek előkészületein és a négy napon át folyó programok megvalósításán több mint 12 ezer ember dolgozik. Jakab szerint a rendezvénysorozat jelentős hozzáadott értéket képvisel a fővárosi turizmusban, tavaly a napi vendégéjszakák száma duplája volt az átlagos budapesti hétvégéknek.

A tűzijátékról Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a megszokott időben, 21 órakor kezdődik a körülbelül félórás műsor. A Margit híd és a Petőfi híd között 4,5 kilométeren hét fő kilövési pontról – 80 méteres bárkákról – mintegy 250 méter magasra lövik fel a nagyobb elemeket, tűzvirágokat, az eget pedig az ezek között elhelyezett 65 másik vízi eszközről kisebb, 50 méteres magasságig emelkedő effektekkel díszítik. Bevonják az Erzsébet és a Szabadság hidakat is, ahonnan a történelmi műsorhoz igazodó szimbólumokat lőnek majd fel, a tűzijátékot hagyományosan görögtűz zárja.

Az összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lövik fel, a tűzijátékon 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozik. A tűzijátékot szabotázsvédett számítógépről vezénylik, és bármikor leállíthatók a tűzijátékok, akár egyesével is. A tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint lesz.

(MTI)

Kövess minket Facebookon is!