Palkovics: Nem járok tűzijátékra

2022. augusztus 24. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem voltam ott az operatív törzs ülésén, egyébként nem járok tűzijátékra sem, de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója. Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka

– mondta a Mandinernek Palkovics László technológiai és ipari miniszter arra a kérdésre, hogy pontosan mi volt a baj Radics Kornélia és Horváth Gyula munkájával.

Ahogyan arról beszámoltunk, a miniszter a héten menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát miután elmaradt az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték, pedig az utolsó pillanatig volt esély viharra.

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat menesztett elnökhelyettese a Telexnek azt mondta, háromhetes szabadságon volt, nem is vett részt a tűzijáték előkészítésében, és a keddi kormányinfóból értesült az állítólagos kompetenciahiányáról.

Radics Kornélia és Horváth Gyula menesztése ellen az OMSZ 16 vezetője tiltakozott, szerintük politikai nyomásgyakorlás történt, és kérik az operatív törzs munkájának kivizsgálását. Palkovics szerint viszont nincs mit kivizsgálni.

úgy tudták, hogy esni fog és van esély a viharra, így le is mondták a rendezvényt. Azt azonban tényleg meg kell vizsgálni, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni. Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez

– mondta a miniszter, aki szerint miniszterként az ő feladata az, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsa a feltételeket. Az interjúban részletesen beszélt arról, hogy kiemelt fontosságú Magyarország energiafüggetlenségének megteremtése, amihez át kell állni a megújuló energiára.

„Leegyszerűsítve: a napelem akkor működik, amikor éppen süt a nap, a napsütés nélküli időszakokban pedig valamilyen energiaforrást be kell kapcsolnunk a folyamatba. A kiegyenlítő energiaforrások használata viszont nagyon drága, különösen, ha nem itthonról szerezzük be. Csak egy példa: a naperőmű-kapacitások kompenzálására fordított villamosenergiát külföldről vesszük, ezért fizetünk évente 350 millió eurót. Ugyanez a szám a tízszer nagyobb Németországban, amely ráadásul bővelkedik megújuló energiaforrásokban, 310 millió euró” – mondta.

A jelenség oka szerinte az, hogy a naperőművek tulajdonosai jelenleg az esetek nagyjából 30 százalékában nem találják el azt, hogy az adott időintervallumban mennyi energiát tudnak majd a hálózatra „feladni”.

Ők a hozzájuk befutó információk alapján tudnak dönteni, amelyek jelentős részben az OMSZ-től származnak. Az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene tehát ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás

– magyarázta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy kik lesznek a meteorológiai szolgálat új vezetői, Palkovics László azt válaszolta, hogy a szakma véleményének kikérésével fog döntés születni a személyükről.

Ahogyan arról beszámoltunk, szombaton elmaradt az augusztus 20-án este 9 órára tervezett ünnepi tűzijáték, és bár 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet, végül csendes idő volt Budapest felett. Nem sokkal azután, hogy az OMSZ súlyos tévedéséről jelentek meg hírek, hétfőn este Palkovics László azonnali hatállyal felmentette az OMSZ két vezetőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!