Kirúgott főmeteorológus: A kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról

Legfontosabb

2022. augusztus 23. – 15:07

frissítve

Kirúgott főmeteorológus: A kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról
Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese az OMSZ 152 millió forintból felújított napkori időjárási radarállomásának átadásán 2017. január 11-én – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Háromhetes szabadságon volt, nem is vett részt a tűzijáték előkészítésében Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese, akit augusztus 21-én az elnökkel együtt kirúgott Palkovics László ipari miniszter, sokak szerint azért, mert nem olyan volt az időjárás augusztus 20-án, amilyet előre jeleztek. Hivatalos indoklás nem volt. Az elnökhelyettes a Telexnek adott interjúban azt mondta: a keddi kormányszóvivői tájékoztatóból értesült arról, hogy korábban is fennálló állítólagos „kompetenciahiányok” miatt menesztették őket.

Honnan szerzett tudomást a felmentéséről?

Épp háromhetes szabadságom után kezdtem el dolgozni hétfőn, amikor délután berendeltek minket a Technológiai és Ipari Minisztériumba.

Nem is vett részt a tűzijátékkal kapcsolatos döntéshozatalban?

Nem. Szabadságon voltam.

Maga Palkovics miniszter bocsátotta el önöket személyesen?

Nem. Raisz Anikó (környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős) államtitkár tájékoztatott minket.

Mit mondott?

Indoklás nélkül küldtek el minket.

Nem hivatalosan sem mondott semmit az államtitkár asszony?

Sajnálatát fejezte ki, és megköszönte a munkánkat.

Hogy érintette önt a döntés?

Huszonkét éve dolgozom a meteorológiai mérés-megfigyelés szolgálatában, a legjobb tudásom szerint. Fájt a döntés. De nem tudok tenni ellene, elfogadtam.

Gondolom, mások, kollégák biztos megkeresték.

Igen, rengetegen felhívtak, hogy együttérzésükről biztosítsanak. Ez egy nagyon jó munkahelyi közösség volt, ezért különösen sajnálom otthagyni.

Mennyire volt szakmai és mennyire politikai döntés a menesztésük ön szerint?

Erre nehezen tudok választ adni. Talán a kollégákat kellene megkérdezni. Véleményem szerint az elmúlt években inkább fejlődött a méréstechnika.

Volt valami előjele annak, hogy a kormány elégedetlen a meteorológiai szolgálat jelentéseivel?

Semmi ilyesmi nem jutott el hozzánk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón azt mondta, nem a tűzijáték miatt menesztették önöket, hanem mert korábban is látszódtak különféle kompetenciahiányok az OMSZ-vezetőknél, igaz, konkrét eseteket nem említett.

Nem tudom, Gulyás Gergely mire gondolhatott. Nem közöltek velem korábban semmi ilyesmit. Lényegében a kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról.

Sőt, két éve még Áder János köztársasági elnök kitüntette önt, és a miniszterelnök sem szidta önöket.

Igen, 2020-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapján Orbán Viktor írt egy levelet, amelyben gratulált és megköszönte a munkánkat.

Milyen gyakran adnak időjárással kapcsolatos tanácsokat a kormánynak?

Állami alapfeladatunk, hogy a nagyrendezvények előtt időjárási előrejelzést adjunk. A 2006-os tragédia óta egy kollégánk folyamatosan ott ül az operatív törzs ülésein.

Idén mikor kezdték el közölni az augusztus 20-ra vonatkozó előrejelzéseket?

Már egy hónappal az elmaradt tűzijáték előtt elkezdte a munkát az operatív törzs. Külön a rendezvény miatt egy héttel előre szélmérő berendezéseket telepítettünk, valamint 19-én és 20-án rádiószondás magassági ballonokat is feleresztettünk, hogy minél pontosabb előrejelzést adjunk.

Mégis tévedtek.

A döntéshozatal pillanatában 70-80 százalék valószínűsége volt annak, hogy a tűzijáték területén heves zápor-zivatar lesz. Száz százalékra biztosan azonban nem lehet ezt megmondani.

Mit fog most csinálni?

Pihenni fogok, és átgondolom újra a történteket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!