Kilépett a Jobbikból Jakab Péter

2022. augusztus 11. – 18:16

frissítve

Kilépett a Jobbikból Jakab Péter
Jakab Péter – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Te a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”

– írja közösségi oldalán Jakab Péter, a Jobbik előző elnöke Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik jelenlegi elnökének. Gyöngyösi csütörtökön kemény hangvételű nyílt levélben fordult Jakabhoz, amire Jakabnak lényegében ez a válasza.

Mint Jakab hozzáteszi: „Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén.”

Jakab válaszlevelében megemlíti, hogy megdöbbentette Gyöngyösi levele. Mint írja, Gyöngyösi arra kérte korábban, hogy mondjon le a frakcióvezetésről, és maradjon „stratégiai csendben”. Jakab szerint ez eddig a Fidesz elvárása volt vele szemben, ezért megpendítette: „Nem tudom Marci, hogy te Rogán embere vagy-e, csak azt, hogy csendet kértél tőlem”.

Jakab szerint az viszont minden határon túlmegy, hogy a szavazóit a nyílt levélben Gyöngyösi ország világ előtt hőbörgő hordának nevezi, és ezt a leghatározottabban visszautasítja. Mint közli, szavazói nem horda, hanem elkeseredett magyarok, melósok, kisnyugdíjasok, tanárok, ápolók, és sokan mások, akik vesztesei ennek a rezsimnek. Leszögezi: az ő pártjukon áll, a nép pártján.

Jobbik közlemény: A nép pártján vagy a „lé” pártján?

Meglepődöttség nélkül, de sajnálattal vettük tudomásul, hogy Jakab Péter és tanácsadója az utolsó pillanatig nyitva álló együttműködés helyett a szakítást választották – áll a Jobbik lapunknak elküldött közleményében.

Döntését a párt tudomásul veszi, bízva benne, hogy ez volt az ő valódi szándéka és nem rossz tanácsadójára hallgatott. Mindazonáltal abban is bíznak, hogy országgyűlési képviselői mandátumát visszaadja az őt ide juttató jobbikos közösségnek. Különösen úgy, hogy legutolsó parlamenti videójában is nyíltan vállalta, hogy mennyire utál a Magyar Országgyűlésbe munkavégzés céljából bejárni, mert az szerinte tele van „szar emberrel” – teszi hozzá a közlemény, ami ezzel zárul:

Képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a „lé pártján” kíván politizálni a továbbiakban.

Gyöngyösi: Jakab szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett

Mint írtuk korábban, csütörtökön nyílt levéllel fordult Gyöngyösi Márton Jakab Péterhez, aki az előjelekből úgy tűnik, új pártot fog alakítani hamarosan. Gyöngyösi pont ezt rója fel neki:

„Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra”

írja közösségi oldalán Gyöngyösi. Leveléből továbbá kiderül, hogy Jakab korábban „intelligens, felkészült politikus volt, aki értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem”, de egyre inkább elzárkózott párttársai elől, és inkább tanácsadójára hallgatott. Gyöngyösi szerint mára „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus” lett Jakabból, akiből a közélet mémeket gyárt.

Gyöngyösi felrója Jakabnak, hogy a képét magukon viselő emberek hordaként rohanták le a jobbikosokat. Szerinte az a hang, amit Miskolcon a jobbikosokat vegzáló Jakab-támogatók megütöttek, a legsötétebb bolsevik, kommunista tempó.

„Természetesen nem állítom, hogy Te magad bolsevik lennél. Azt állítom, hogy nem szabad minden módszert bevetni a politikában, mert akkor teljesen elveszítjük benne az iránytűt: az értékeinket”

– írja Gyöngyösi.

Egy ideje tart a belviszály

Mint arról beszámoltunk, a kormányváltáshoz vezető legfontosabb ellenzéki küldetésnek nevezte Jakab Péter a támogatóiból formálódó politikai közösségét, a Nép Pártját. Egyes információk szerint augusztus 20-án zászlót bont új pártjával Jakab, aki az utóbbi hetekben látványosan kerülte a Jobbikot, és nyíltan támadta a párt új vezetését. A Jobbik több tagja és vidéki szervezete már jelezte, hogy követné a volt elnököt.

A jobbikos belviszály már annyira elfajult, hogy kamera előtt égeti egymást a Jobbik alelnöke, Potocskáné Kőrös Anita és Jakab Péter asszisztense, Molnár Enikő.

Korábbi elemzésünk szerint négy éve megrengette a Jobbikot Toroczkaiék kiválása és a Mi Hazánk Mozgalom megalakulása. Kérdéses, hogy kibír-e még egy hasonló szakadást a párt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!