Toroczkaiék után Jakab Péter: jön az újabb Jobbik-szakadás?

Legfontosabb

2022. augusztus 10. – 07:07

frissítve

Toroczkaiék után Jakab Péter: jön az újabb Jobbik-szakadás?
Jakab Péter a Jobik borsodi, szabolcsi és hajdúsági vezetőivel találkozott június 13-án – Fotó: Jakab Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányváltáshoz vezető legfontosabb ellenzéki küldetésnek nevezte Jakab Péter a támogatóiból formálódó politikai közösségét, a Nép Pártját. Egyes információk szerint augusztus 20-án zászlót bont új pártjával Jakab, aki az utóbbi hetekben látványosan kerülte a Jobbikot, és nyíltan támadta a párt új vezetését. A Jobbik több tagja és vidéki szervezete már jelezte, hogy követné a volt elnököt, Gyöngyösi Márton azonban nem számít pártszakadásra. Négy éve megrengette a Jobbikot Toroczkaiék kiválása és a Mi Hazánk Mozgalom megalakulása. Kérdéses, hogy kibír-e még egy hasonló szakadást a párt.

Augusztus 20-án jelentheti be Jakab Péter az új pártja megalakulását – állítja Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke. Az információ más forrásból is eljutott a Telexhez, de Jakab Péter és a környezete nem erősítette meg.

A Jobbik korábbi miniszterelnök-jelöltjét az áprilisi választás után pár héttel még nagy arányban választották újra elnöknek, és az új parlamenti ciklust is frakcióvezetőként kezdte. Pár héttel később azonban belső harcokra hivatkozva bejelentette lemondását. „A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok” – indokolta döntését Jakab.

Július elején Gyöngyösi Mártont, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét választották meg a párt új elnökének a rendkívüli tisztújításon. Alig pár nappal később a frakcióvezetői posztról is leváltották Jakabot, aki szerint a Fidesz vágyát teljesítette ezzel a Jobbik új vezetősége.

Közösség szerveződik Jakab Péter támogatóiból

Pártelnöki lemondása óta látványosan kerüli a Jobbikot Jakab Péter: Facebook-oldalán nem használja a Jobbik nevét, logóját, nem osztja a párt aktuális üzeneteit, és saját közleményeit a párt sajtóirodája helyett asszisztense, Molnár Enikő küldi ki az újságíróknak. Úgy tudjuk, a frakció munkájából teljesen kivonta magát Jakab, hétfőn az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésre sem ment el.

Minden jel szerint új párt építésébe kezdett korábbi kabinetfőnökével, Molnár Enikővel, aki a Jobbik szerint rossz tanácsokat ad neki. „Maradok a nép pártján” – írja hetek óta szinte minden bejegyzésében Jakab, de új Facebook-oldalt is indított A Nép Pártján címmel. Az elmúlt napokban országjárásba kezdett, és a pártjától külön indított petíciót a rezsiemelés ellen, amit nehéz nem úgy értelmezni, mint hogy támogatói adatokat gyűjt egy új párthoz.

Az elmúlt hetekben azonban hiába kérdeztük több alkalommal is Jakabot, nem erősítette meg a pártalapítást. Hogy akkor mégis mi A Nép Pártja, így definiálta:

„A Nép Pártján állni a hatalommal szemben nem más, mint a legfontosabb ellenzéki küldetés, ami elvezet a kormányváltáshoz és egy jobb Magyarország megteremtéséhez.”

„Ha ennek mikéntjéről lesz bejelentenivalóm – tette hozzá –, meg fogom tenni a megfelelő időben.”

Nem sokkal a megkeresésünk után közlemény jelent meg A Nép Pártján Facebook-oldalán. „A Nép pártja ma még egy közösség, ellenzéki országgyűlési képviselők, országgyűlési választáson induló képviselők, előválasztáson elindult képviselők, önkormányzati képviselők és egyre több ellenzéki és a kormányváltásért elkötelezett ember alkotja, akik kiállnak Jakab Péter mellett” – írják.

„Hogy mi lesz belőle, az rajtatok is múlik.”

Jakab a Telexnek kedden ugyanakkor ismét megerősítette, hogy továbbra is a Jobbik tagja, és várja, hogy „a párt milyen irányba kívánja folytatni a politizálást”.

Jobbik: Négy alapszervezet megszűnt

Mindeközben a Jobbik több vidéki alapszervezete bejelentette a megszűnését. A Nép Pártján Facebook-oldalán közös közleményben jelentette be a hétvégén tíz vidéki jobbikos alapszervezet (Bőcs, Abaújszántó, Tarcal, Tiszaújváros, Borsodszirák, Vaja, Csaholc, Létavértes, Vámospércs és Gesztely), hogy feloszlatták magukat. Szerintük „a Jobbik elnökségének és frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak”, és ők nem kívánnak ahhoz a vezetéshez asszisztálni, amely „összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálta feláldozni”.

„A tízből valójában négy szervezet szűnt meg csak, melyeket hamarosan újjáalakítunk”

– válaszolták a Jobbik sajtóosztályától kedden a Telexnek.

Gyöngyösi Márton hétfőn az ATV-ben úgy fogalmazott: „ez egy nagyra fújt lufi”. Kis létszámú alapszervezetek szűntek meg szerinte, amelyek aktivitásával kapcsolatban a pártelnöknek erős kételyei vannak.

Nem voltak ezek kis alapszervezetek, nem igaz, amit Gyöngyösi Márton mond – reagált a Telexnek Bíró László, a Jobbik korábbi borsodi regionális vezetője. Ő az egyik olyan jobbikos, aki az utóbbi hetekben nyíltan is kritizálta a Jobbik vezetését amiatt, hogy Jakabot partvonalra tették. Nem sokkal azután szólította fel lemondásra az elnökséget, hogy nem őt választották az összevont borsodi és szabolcsi régió vezetőjének.

Bíró László – Fotó: Bődey János / Telex
Bíró László – Fotó: Bődey János / Telex

Mint a Telex pár napja megírta, a korábbi antiszemita megnyilvánulásairól ismertté vált Bíróval is négyéves szerződést kötött volna még frakcióvezetőként Jakab Péter a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül. Bíró havi 300 ezer forintot kapott volna tanácsadásért a teljes parlamenti ciklusban. Ez azonban nem jött össze, mert a Jobbik képviselői visszavonták az erre a célra felajánlott keretet az Országgyűlés Hivatalánál, így nem volt fedezet a szerződések mögött, és nem került rá a hivatalos pecsét. Pár nappal korábban azonban Jakab – pártja szerint asszisztense, Molnár Enikő tanácsára – 103 millió forint értékben sikeresen keresztülvitt szerződéseket a rendszeren frakciótársai beleegyezése nélkül. Négy évre bízott meg alkalmazottakat, akik a párt szerint Jakabhoz, de leginkább az asszisztenséhez, Molnár Enikőhöz kötődnek.

Bíró a Jobbik tarcali alapszervezetének elnöke volt. Mára azonban szervezet nélkül maradt, a tízfős csapatból állítása szerint nyolcan jelezték a kilépési szándékukat. Ő hiába maradt ott, a szervezet automatikusan megszűnik, ha háromnál kevesebben vannak. „Azt mondták, Pétert akarják követni” – magyarázta a borsodi politikus lapunknak. Szerinte Jakab Péter karizmája magával ragadja az embereket, és az igazságérzetüknek megfelelően léptek. „Én nem hiszem, hogy egy pártként funkcionálna. Inkább úgy mondanám, hogy csalódott embereket tömörítő Facebook-oldal” – mondta Bíró, amikor Jakab pártalapítási terveiről kérdeztük.

Sokan követnék Jakab Pétert

„Ha Jakab Péter úgy döntene, hogy új pártot alapít, akkor nemcsak én fogok vele menni, hanem jó eséllyel a kelet-magyarországi tagság jelentős része”

– válaszolta a Telexnek Salamon Gergő, aki korábban a Jobbik Hajdú-Bihar megyei regionális igazgatója volt, és az ellenzék közös jelöltjeként indult az áprilisi országgyűlési választáson Hajdú-Bihar megye 3. választókerületében.

Bár a megyei szervezet éléről Bíróhoz hasonlóan pár hete leváltották, Salamon úgy tudja, a helyi szervezetek 90-95 százaléka csatlakozna Jakab új pártjához, ami nagyjából 80-100 főt jelent. Szerinte Békésből, Borsodból és Szabolcsból is sokan követnék még a volt elnököt. Hogy lesz-e új párt, ő sem tudja, állítása szerint ugyanis Jakab még nem kereste meg ezzel a tervvel. Ha így tenne, Salamon könnyen dobbantana a Jobbikból.

A Jobbik korábbi képviselőjelöltje ugyanis úgy érzi, a párt új elnöksége nem tart igényt az ő munkájára. Például azt sérelmezi Salamon, hogy nem hívták meg a Jobbik múlt heti debreceni rendezvényére, amin Lukács László György frakcióvezető és Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes vett részt.

Salamont is felvette volna a frakció mellé négy évre Jakab Péter a frakcióvezetés beleegyezése nélkül, de Bíróhoz hasonlóan ez a szerződés is meghiúsult a párt képviselőinek közbelépése miatt. Salamon lapunknak azt mondta, a bére kevesebb mint nettó 200 ezer forint lett volna a frakciónál, és korábban a párt alkalmazásában többet keresett.

„Jakab Péter tevékenységét mindenben támogatom”

– mondta lapunknak Zágráb Nándor, a Jobbik nagykőrösi önkormányzati képviselője, aki az ellenzéki pártszövetség ceglédi képviselőjelöltje (Pest megye 12.) volt az áprilisi országgyűlési választáson. Hiába kérdeztük, ő sem erősítette meg, hogy a Jobbik volt elnöke új pártot jelentene be augusztus 20-án.

Zágráb Nándor szerint A Nép Pártján sokkal inkább egy párton belüli mozgalom, mint egy új párt. „Én azt támogatom, hogy a Jobbik és Jakab Péter közösen dolgozzon a továbbiakban is” – fogalmazott a Jobbik Pest megyei elnöke, akit Jakab Péter személyi asszisztensként foglalkoztatott korábban a frakció mellett, majd szerződését a választás után nem sokkal hosszabbította meg.

Zágráb abban bízik, hogy a volt elnök és a párt konfliktusát még fel lehet oldani valahogy. A Jobbik szerinte csak Jakabbal tud sikeres lenni, mert nincs még egy karizmatikus politikus a pártban.

Gyöngyösi szerint nem lesz pártszakadás és még van visszaút Jakabnak

„Valóban van egy ilyen kezdeményezés, és van egy ilyen formálódó valami, amit még én sem tudok hova tenni. Jó lenne, ha mindenki eldöntené, hogy hol szeretne politizálni” – mondta Jakab új kezdeményezéséről Gyöngyösi Márton az ATV-ben hétfő este.

A párt elnöke szerint Jakab Péter a lelke mélyén még jobbikos. „Elképzelhető, hogy megvezették, és rossz tanácsadókra hallgat, de még van visszaút” – válaszolta arra a kérdésre, hogy Jakab Péter tagja-e a még Jobbiknak.

„Az, hogy itt bármifajta pártszakadásról lenne szó, az teljesen ki van zárva”

– jelentette ki Gyöngyösi, majd a műsorvezető kérdésére hozzátette: „akkor is, ha Jakab Péter megy”.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője és Jakab Péter a párt szolnoki kampányzáró rendezvényén 2019. május 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője és Jakab Péter a párt szolnoki kampányzáró rendezvényén 2019. május 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az elmúlt hetek történéseit látva azonban meglehetősen optimistának tűnik a pártelnök nyilatkozata. A levegőben lógó szakadást mi sem jelzi jobban, mint hogy Jakab két hete pártjától külön, saját felületen kezdett aláírásokat gyűjteni a rezsiemelés ellen. Pont akkor, amikor a Jobbik is petíciót indított bizonyos termékek áfatartalmának elengedéséért.

„Az országjárásom során világossá vált számomra, hogy a Jobbik és az én szavazóim sok esetben nem fedik egymást teljes mértékben. Sokan vannak, akik rám szavaznának, de a Jobbikra nem, és minden bizonnyal ez fordítva is így van” – fogalmazott akkor Jakab a Telexnek, és hozzátette: két petícióval több embert érhetnek el, mint eggyel, a Jobbik követeléseit pedig nem tartja elégségesnek.

A párt lapunknak akkor azt jelezte, hogy országgyűlési képviselőjük a tudtuk és támogatásuk nélkül indított petíciót, így az esetleges adatvédelmi tévesztésekért a Jobbik nem vállal felelősséget.

„Mi hiszünk abban, hogy Jakab Péter szíve és esze jobbikos, csak rossz tanácsokat kapott az elmúlt időszakban”

– fogalmaztak a Jobbik sajtóosztályától. Abban bíznak, hogy Jakab Péter nem az ellenzéki egység felosztása érdekében dolgozik, hanem azon, hogy a jobboldali konzervatív Jobbik még több embert tudjon megszólítani. „Ehhez Jakab Péterre is szükség lehet, hiába tanácsol neki más ezzel ellenkezőt” – tették hozzá.

Négy éve is hasonló volt a forgatókönyv

Többekkel is beszéltünk azonban a Jobbikban, akik szerint napról napra csökken a kibékülés esélye. Azt pedig senki nem merte megbecsülni, hogy valójában hányan követnék Jakabot, ha új pártot alapítana.

A Jobbik történetében nem lenne példa nélküli a lépés. Miután a 2018-as tisztújításon Toroczkai László kikapott Sneider Tamástól, Mi Magunk néven új platformot alakított a párton belül. Ezt azonban a párt vezetése nem fogadta el, mert szerintük alapszabály-ellenes, így Dúró Dórát kizárták a frakcióból, Toroczkait pedig a pártból. A távozásuk hatására jó páran kiléptek a Jobbikból, és több alapszervezet is feloszlott.

Toroczkai még a nyáron bejelentette, hogy Mi Hazánk Mozgalom néven zászlót bont Ásotthalmon. Augusztus 20-án pedig Budapesten kihirdették az új párt Alapító Nyilatkozatát. Négy év telt el azóta, és a Mi Hazánk áprilisban bejutott a parlamentbe, a felmérések szerint pedig a választások óta már stabilan nagyobb a támogatottsága, mint a Jobbiknak.

A Jobbik Vona Gábor 2018-as lemondása és Toroczkai Lászlóék kiválása óta csak keresi önmagát. A 2019-es EP-választáson tragikusan szerepelt a párt, de az idei országgyűlési választás legnagyobb vesztese is egyértelműen a Jobbik volt ellenzéki oldalon. Míg négy éve 26 fős frakciót tudott a Jobbik alakítani, május óta mindössze 10 képviselője ül a parlamentben, és egyetlen választókerületben sem nyert jobbikos jelölt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!