A fideszesek nélkül határozatképtelen volt a katatörvényes ülés, a Momentum molinót vitt Orbánnak

2022. augusztus 8. – 13:35

frissítve

A fideszesek nélkül határozatképtelen volt a katatörvényes ülés, a Momentum molinót vitt Orbánnak
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőre hívták össze azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyet augusztus 1-jén kezdeményezett a hat együttműködő ellenzéki párt 47 képviselője, akik többek között azt akarták elérni, hogy az Országgyűlés még a hatálybalépése előtt törölje el a katatörvényt. A kormánypárti képviselők az előzetes ígéretükhöz híven nem ültek ma be a parlamentbe, így az ülés határozatképtelen lett, és alig negyven percig tartott.

A napirend előtti felszólalásokra viszont így is sor került. Kanász-Nagy Máté (LMP) a kormánypárti képviselők távolmaradásáról azt mondta: „Ennyire veszik komolyan a Fidesz képviselői a magyar társadalom problémáit.” Arról is beszélt, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a múlt heti fakitermelési rendelet mellett. „A környezetünk pusztítása egy újabb fázisba léphet”, szerinte a Fidesz az egyetlen kormány, amely az aszály és a klímaválság közepén erdőirtásba kezd.

Berki Sándor szerint a be nem tartott fideszes ígéretek áldozata lett a rezsicsökkentés, de az Orbán-kormány nem ismeri el a saját hibáit, inkább felelőtlen, bűnös kényszerintézkedésekkel próbálja kezelni a helyzetet. „A választás lehetősége a kormányé, de a számlát, mint mindig, most is az emberek állják” – zárta felszólalását a Párbeszéd képviselője.

Toroczkai László szerint „a mai nap egy bohózat”, nemcsak azért, mert a Fidesz bojkottálta az ülést, de azért is, mert az elmúlt három évtized vezetett addig a súlyos helyzetig, amiben Magyarország most van. A Mi Hazánk politikusa ennek szellemében a parlamentben megjelent ellenzéki képviselőkön kérte számon a „balliberális kormányzás” hibáit. Toroczkai szerint meg kell változtatni a gazdaságpolitikát, le kell szokni a multik kiszolgálásáról, amiben a saját pártján kívül minden más ellenzéki párt képviselőit hibásnak tekinti.

Kunhalmi Ágnes Toroczkai megszólalására is reagálva azzal kezdte, hogy sajnálatát fejezte ki a Fidesz távolmaradása miatt, de megállapította, hogy „a Fidesz szatellitpártja” viszont megjelent. Az MSZP képviselője arról beszélt, hogy a házak szigetelésének és a modernizálásnak az elmaradása miatt sok magyar ma is az utcát fűti, ez lehet az oka annak, hogy a korábbi rezsicsökkentés ellenére is magas azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol gondot okozott a számlák kifizetése, az ő helyzetük lesz még súlyosabb az új árak alapján.

„Szégyellheti magát minden kormánypárti képviselő, aki távolmaradásával magára hagyta a magyarokat a szociális válság közepén.”

– mondta Gelencsér Ferenc, aki arról beszélt, hogy hiába van ma munkanap, hiába jár az átlag magyar 8 órára dolgozni, a fideszes képviselőknek délután 1 órára sem sikerült megjelenniük a parlamentben. A Momentum elnöke szerint a kormány folyamatosan a magyar családok védelméről beszél, közben épp ez ellen dolgozik, nem hallgatják meg az emberek panaszait.

Z. Kárpát Dániel szerint a családok válságán nyerészkedik a kormány, szerinte ezért javasolt a pártja áfacsökkentéseket a rezsiszámla, a tűzifa és az alapvető élelmiszerárak tekintetében. A Jobbik képviselője hangsúlyozta, hogy számos gyermeknevelési árucikk nálunk adózik a legmagasabban a régióban, de az Orbán-kormány nem ismeri el a hibáját.

Fotó: Bődey János/Telex
Fotó: Bődey János/Telex

„Magyarországnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke” – ezt állította Arató Gergely, aki Gyurcsány Ferenc hétfői Facebook-posztjára is utalva leszögezte a DK nevében, hogy „készülünk”. A DK-s képviselő szerint cserben hagyás és felelőtlenség, hogy nem vettek részt a fideszesek a rendkívüli ülésen.

Mik lettek volna az ellenzék javaslatai?

A DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd összesen hat javaslattal állt elő a kormányzati megszorításokkal szemben. Múlt héten egy közös sajtótájékoztatón már ismertették a javaslataikat, amelyek szerint:

  • el kell törölni a katatörvényt;
  • vissza kell vonni a „rezsiemelést”;
  • az élelmiszer-önrendelkezés erősítése érdekében csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját, és vissza kell állítani a stratégiai élelmiszer-tartalékokat;
  • 5000 forintos, minden tömegközlekedésre érvényes havi bérlet kell bevezetni (ezt nevezik klímabérletnek),
  • állami költségen kell szigetelni a családi házakat és a Kádár-kockákat;
  • és a gyermekneveléshez szükséges eszközök, az áram, a gáz és a tűzifa áfáját is nulla százalékra kell csökkenteni.

A Momentum hétfő délután fél kettőre (épp fél órával a rendkívüli ülés kezdőidőpontja utánra) „demonstratív sajtótájékoztatót” szervezett a Parlament elé. A Facebookon meghirdetett esemény szerint arra buzdítják az embereket, hogy üzenjék meg a kormánynak, hogyan érinti őket a katatörvény, a rezsinövelés és az emelkedő árak.

A az újságírókon, a politikusokon és a momentumos mellényben lévő pár aktivistán kívül nagyjából 15-20 ember látogatott ki, ami a hétfő 13:30-as időpont ismeretében nem tűnik túl nagy meglepetésnek. Kele János a helyszínen azt mondta, a kormány becsapta a választókat, mert amit ígértek, az nem volt igaz. Ezután kiraktak molinókat, amire a maroknyi megjelent demonstráló felírhatta, hogy mit üzen Orbán Viktornak. Egyebek mellett ilyen feliratok születtek:

  • „Hazugságra nem lehet jövőt építeni!”
  • „És a vendéglátás?”
  • „Hazudott már eleget, elég volt!”
  • „Háromszor verjük ezt majd rajta vissza!”

Aztán az ülésteremből megérkezett a térre Gelencsér Ferenc Momentum-elnök, Orosz Anna, Hajnal Miklós és a párt több országgyűlési képviselője is. Hajnal Miklós arról beszélt, hogy több százezer kisvállalkozó vállalkozását tette tönkre a kormány. A fideszes képviselők nem jelentek meg hétfőn a parlamentben, inkább nyaralgatnak, jachtozgatnak – mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A molinókkal a Parlamenttől csak a Momentum képviselői indultak el Orbán Viktor hivatala elé. Ők nagyjából három órára értek az üzenetekkel a Karmelitához, ahonnan élő videóban jelentkeztek be, amiben azt mondták, azért feszítik ki a miniszterelnök hivatala elé a molinókat, hogy „amikor hazatér Orbán Viktor a nyaralásából, akkor lássa azt, hogy mit üzen neki a magyar nép.” Ezután, ahogy az az alábbi videóban is látható, a momentumosok gyorskötözők segítségével rögzítették a molinóikat azokra a kerítésekre, amelyekkel még tavaly novemberben zárták el a hatóságok (a hivatalos indoklás szerint építkezés miatt) az Orbán hivatalához vezető utat.

A miniszterelnökről egyébként az a legfrissebb hír, hogy az Adrián egy újságíró segítette ki őt, a feleségét és a biztonsági őrét, amikor elromlott a motorcsónakjuk. Orbán ezután Vis szigetére ment.

Kormány: Hiteltelen kezdeményezés

Előzetesen is lehetett készülni arra, hogy határozatképtelen lesz az ellenzéki pártok által kezdeményezett rendkívüli ülés, ugyanis Kocsis Máté már korábban jelezte a fideszes képviselők távolmaradását. A kormány hivatalosan hétfőn délelőtt közölte, hogy a képviselőik nem lesznek ott a rendkívüli ülésen, ezt azzal indokolták, hogy hiteltelennek tartják az ellenzéki javaslatokat. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az ellenzék:

  • a bevezetése óta támadta a rezsicsökkentést és a kampány alatt egyértelművé tette, hogy el is törölné azt;
  • a kata adónem bevezetését meg sem szavazták;
  • megemelnék a többek közt a társasági adót és a személyi jövedelemadókat is;
  • illetve „erőteljesen kampányoltak azon szankciók mellett, amelyek az energia-áremelkedések fő okozói”.

Ahogyan arról korábban a Telex is beszámolt, a Fidesz–KDNP azzal az ígérettel nyerte meg az áprilisi választásokat, hogy nem lesznek megszorítások, és a rezsicsökkentést is fenn fogják tartani. A választások után nem sokkal aztán: százmilliárdos költségvetési kiigazításról döntöttek, több százmilliárd forint értékben vezettek ki ágazati különadókat, a legtöbb használó számára megszüntették a katát mint adónemet, végül pedig a régi formájában a rezsicsökkentést is kivezették.

A hat, közös listán induló ellenzéki párt szövetsége a választások után töredezni látszott, a megszorítócsomagok bejelentése óta azonban többször együtt léptek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!