Hat javaslattal állítaná meg a megszorításokat a hatpárti ellenzék

2022. augusztus 1. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a hat együttműködő ellenzéki párt, amelyen az Orbán kormány utóbbi időben bejelentett megszorító intézkedéseit vonatnák vissza, vagy alakítanák át. Ezen kívül az infláció és a kialakulófélben lévő gazdasági válság hatásait is enyhítenék, ezért a következő intézkedéseket javasolják:

  1. A momentumos Hajnal Miklós szerint még a hatálybalépés előtt el kell törölni a katatörvényt, és meg kell vitatni, hogyan alakítsák át a korábbi rendszert. A Momentum többsávos katás adórendszert javasolt, amely legkorábban januárban léphetne életbe, de ezt mindenképpen társadalmi egyeztetésnek kell megelőzni.
  2. A DK-s Kálmán Olga szerint „ordas nagy hazugság volt, hogy fenntartják a rezsicsökkentést”, miközben megszűntették azt, ezért felszólítják a kormányt „a rezsiemelés visszavonására”. A DK szerint „orbáni infláció” sújtja a magyar családokat, és gazdaságilag fenntartható rezsicsökkentésre van szükség.
  3. Tordai Bence a Párbeszédből az egész világot sújtó brutális élelmiszerválságról beszélt, amelynek következtében már eddig is 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon. Tordai szerint ennek az egyik oka a klímakatasztrófa, amiről Orbánék „tíz éve nem vesznek tudomást”, másik oka pedig „Orbán barátjának”, Putyinnak a háborúja. Azt is elmondta, hogy szükség van az élelmiszer-önrendelkezés erősítésére, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére és a stratégiai élelmiszer-tartalékok visszaállítására.
  4. Az LMP-s Gál József szerint az energiaválság kialakulásával kiderült, hogy elbukott Orbán fosszilis energiára épített stratégiája. Ezért fogják most ismét benyújtani korábbi javaslatukat az 5000 forintos, minden tömegközlekedésre érvényes havi bérlet bevezetéséről.
  5. Kunhalmi Ágnes szerint stratégiai ágazattá kell tenni az energetikai hatékonyság növelését és önerő nélkül, államilag kell szigetelni a családi házakat és a Kádár-kockákat. Kunhalmi elmondta: az EU-s pénzből ezt eddig is meg lehetett volna csinálni, de azokat ellopták. A fenntartható rezsicsökkentést szerinte az átfogó, országos szigetelési program jelenti.
  6. Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője szerint az infláció miatt az embereknek közvetlenül kell segíteni. Ennek részeként az alapvető élelmiszerek, a gyermekneveléshez szükséges eszközök, az áram, a gáz és a tűzifa áfáját is nulla százalékra csökkentenék. Szintén szükség van Lukács szerint egy egységes szociális kártya bevezetésére, amely a nagycsaládosoknak és a rászorulóknak segítene.

A Fidesz–KDNP azzal az ígérettel nyerte meg az áprilisi választásokat, hogy nem lesznek megszorítások, és a rezsicsökkentést is fenn fogják tartani. A választások után nem sokkal aztán:

A hat közös listán induló ellenzéki párt szövetsége a választások után töredezni látszott, a megszorítócsomagok bejelentése óta azonban ismét többször lépnek fel együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!