Jakab Péter lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről

2022. június 8. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről Jakab Péter – jelentette be Jakab a Facebook-oldalán szerda délután.

„A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását.

Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.

Köszönöm a tagság kitartó bizalmát, az elnökségi tagok közül pedig Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel és Dr. Lukács László támogatását. Nem fogom elfelejteni. Jobbikosok, ha szükség lesz rám, szóljatok! Munkámat a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatom, az elnökségnek további jó munkát kívánok. Maradok a nép pártján!” – írta a Jobbik lemondott elnöke.

A Jobbik május 7-i tisztújító kongresszusán Jakab Pétert nagy többséggel választották meg újra a párt elnökének, Jakab 71,4 százalékot, a kihívója, Stummer János 27,8 százalékot kapott. A párt elnökhelyettesének Potocskáné Kőrösi Anitát választották a szavazatok 88 százalékával. Az országos választmány elnöke Szabó Gábor lett, míg alelnöknek választották Ander Balázst, Z. Kárpát Dánielt, Lukács László Györgyöt, Dudás Róbertet, Kvárik Anitát és Magyar Zoltánt.

Jakab a tisztújítás után interjút adott a Telexnek, amiben arról is beszélt, hogy a korrekciók fontosságát ő is elismerte a kongresszus előtt, és azt is mondta a tagoknak, gondolják át, biztos ő-e a megoldás a párt vezetésére. „Két és fél évvel ezelőtt, az akkori tisztújító kongresszuson is azt mondtam, hogy soha nem vágytam arra, hogy én legyek a Jobbik elnöke, de ha megbíznak a vezetői munkával, akkor el fogom végezni, aztán majd a tisztújításon értékelik, hogy jó volt-e ez a munka vagy sem, beszélni tudok-e jobban vagy vezetni” – mondta Jakab.

Május végén Jakab arról számolt be, hogy feljelenti Potocskáné Kőrösi Anitát, akit hűtlen kezeléssel vádolt meg. Jakab szerint a helyettese a távollétében úgy döntött, elnöki jogkört ragad magához, és olyan kifizetések végrehajtására utasította a Jobbik pártalapítványát, amelyek anyagilag csődbe vitték volna az alapítványt. Azt is hozzátette, hogy az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékokat, dokumentumokat a hatóság rendelkezésére bocsátja, és egyúttal kezdeményezte Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból.

Június elején aztán lemondott Jakab közeli munkatársa, Molnár Enikő, akire a pártvezető az utóbbi időben már úgy hivatkozott, mint kabinetfőnökére. Számos információ napvilágot látott arról, hogy a Jobbik tagságának szúrja a szemét Molnár Enikő túlságosan jelentőssé vált formális és informális befolyása. Erre Jakab Péter úgy reagált, hogy kollégája csak az ügyeit intézi, a napirendjét állítja össze, ha kell, akkor segíti a tárgyalások megszervezésében, a sajtótalálkozások lebonyolításában. Molnár Enikő volt az, akire korábban egy kormányközeli bulvárlap azt írta, hogy Jakab szeretője.

Jakab Péter felemelkedése

Jakab politikai karrierje a miskolci közgyűlésben indult, majd 2018-ban került be az Országgyűlésbe. Hangos felszólalásaival és akcióival nagy sikereket ért el a közösségi médiában, és ezáltal országos ismertségre tett szert. 2019 januárjában a párt frakcióvezető-helyettese, majd Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselővé választása után a Jobbik frakcióvezetője lett.

Miután Sneider Tamás nem indult újra az elnöki posztért 2019-ben, Jakab bejelentkezett, viszont csak azzal a feltétellel vállalta volna az elnökséget, ha mandátuma a 2022-es választások után jár le. Ezt először nem fogadta el az országos választmány, és elhalasztották a tisztújítást. 2020 januárjában aztán már teljesítették Jakab kívánságát, és küldöttek az egyedüli jelöltként induló miskolci politikust végül 87,8 százalékban támogatták.

Elnöksége első pár hónapja meglehetősen viharosan telt, sorra távoztak a pártból a vele egyet nem értő képviselők: 2020 tavaszán kilépett a Jobbik-frakcióból Bana Tibor, Bencsik János, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea is.

Egyes vélemények szerint az elmúlt két évben Jakab kizárólag a hozzá lojális képviselőkkel vette körül magát, és mára gyakorlatilag nem maradt kritikus hang a párton belül.

Jakab vezetésével csatlakozott a Jobbik a formálódó ellenzéki összefogáshoz, és részt vettek tavaly ősszel az előválasztáson is. Bár a Jobbik elnökét több közvélemény-kutatás is esélyesként mérte a miniszterelnök-jelöltek versenyében, némi meglepetésre még a második fordulóba sem jutott be. Az egyéni választókerületekben azonban nem szerepelt rosszul a párt, 29 körzetben adta a Jobbik a közös ellenzéki jelöltet. Mindezek után katasztrofális eredményt ért el az ellenzéki pártszövetség április 3-án.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!