Jakab Péter feljelenti a saját helyettesét, ellene pedig egy párttársa kezdeményez etikai eljárást

2022. május 30. – 17:45

Jakab Péter feljelenti a saját helyettesét, ellene pedig egy párttársa kezdeményez etikai eljárást
Potocskáné Kőrösi Anita és Jakab Péter a Jobbik május eleji tisztújításán – Fotó: Facebook / Potocskáné Kőrösi Anita

Másolás

Vágólapra másolva

„Elnöki kötelességemnél fogva, őrködve a párt törvényes működése felett, feljelentést teszek hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezem Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból” – közölte Jakab Péter hétfőn a Facebookon.

A Jobbikot vezető politikus a posztjában arról ír, hogy Potocskáné feltétlen bizalmat érdemelt ki a korábbi szakmai munkája miatt, ezért jelölte őt az elnökhelyettesének a párt tisztújításán, aztán nem tudja, hogy mi történt, de szerinte a helyettese elkezdett visszaélni ezzel a bizalommal. Jakab a saját helyettesét többek között azzal vádolja most nyilvánosan, hogy:

  • a pártelnök távollétében úgy döntött, elnöki jogkört ragad magához,
  • semmibe veszi a törvényeket,
  • olyan kifizetések végrehajtására utasítja a Jobbik pártalapítványát, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt.

A Facebookon Jakab arról is ír, hogy „korrupciónak, a visszaélésnek nincs színe. Akkor sem tűröm, ha fideszes az elkövető, de akkor sem, ha jobbikos. Sőt, akkor irtom csak igazán.” A Jobbik vezetője azt állítja, hogy az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékokat, dokumentumokat a hatóság rendelkezésére bocsátja, azt ugyanakkor előre leszögezte, hogy a sajtónak nem nyilatkozik az ügyről.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Varga Zoltán Péter, a párt dunakeszi önkormányzati képviselője és helyi elnöke a Facebook-oldalán jelentette be, etikai eljárást kezdeményez Jakab Péter pártelnök ellen. Indoklása szerint nemcsak nem ért egyet a Jobbik jelenlegi irányvonalával, de a közelmúltban már tárgyalásokat kezdett arról is, mi történne mandátumával akkor, ha elhagyná a pártot. Azt is leírta ugyanakkor, hogy mélyen megdöbbentette Jakab hétfői bejelentése. Mint írta:

„a Jakab Péter által állítottakat ki kell vizsgálni, de éppen a pártelnök állt ki korábban amellett, hogy a párt belső életét, konfliktusait nem az ország nyilvánossága előtt kell folytatni. (…) Az a tény ugyanakkor, hogy a párt elnöke és frakcióvezetője a viták belső megbeszélése helyett, senkivel sem egyeztetve, jogi bizonyság nélkül, nyilvánosan vádolja meg a párt második emberét, a személyektől és az állítottak esetleges valóságtartalmától függetlenül elfogadhatatlan és tisztában vagyok vele – hisz a rendelkezések javarészét az elmúlt közel húsz évben éppen én szerkesztettem –, hogy súlyosan sérti a Jobbik alapszabályát, valamint etikai és fegyelmi szabályzatát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!