A közmédia is rossz időt jósolt, másnap mégis a saját időjárás-jelentését megvágva gyalázta az OMSZ-t

2022. augusztus 23. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes olvasói levelet kaptunk, szerzői állításuk szerint „nevüket – érthető okból – nem vállaló, diplomás meteorológusok”. Videólinkeket szedtek össze a közmédia tévéhíradójának néhány adásáról, állításuk szerint a kormányközeli média „pusztán a politikai kommunikáció egyik eszközeként” kezdte lejáratni a meteorológus szakmát. A híradókat megnézve nehéz ezzel vitatkozni.

Szombat délelőtt az M1 híradójában még arról volt szó, hogy az operatív törzs – mint az adásban elhangzik, az OMSZ-szel együttműködve – jó döntést hozott, amikor lefújt néhány programot, mindenekelőtt a szombat délelőtti légi parádét. Ekkor még arról van szó, hogy mérlegelik a helyzetet, mennyiben befolyásolhatja az időjárás az esti tűzijáték megtartását.

Aztán a déli híradóban az M1 meteorológusa az OMSZ előrejelzéssel teljesen összhangban azt jósolja, délután heves zivatarok, felhőszakadások várhatók a fővárosban (8:40-től itt megnézhető). Az esti fél nyolcas híradóban (eddigre az operatív törzs már lefújta a tűzijátékot) szintén az M1 meteorológusa elemzi a helyzetet a késő délutáni radarkép alapján, és utal arra, hogy bár nem jöttek meg a zivatarok, de hamarosan megérkezhet a rossz idő.

A prognózis megnézhető a hirado.hu-n, vagy a fenti lejátszóban 10:40-től, szó szerint ez hangzik el:

„Egy picit most csalóka az időjárás, hiszen sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső. […] A következő órákban már nem csak ez a hidegfront alakítja az időjárásunkat, hanem közbeszól egy hidegörvény is, ami dél felől ér el bennünket. Így a déli területek felől egyre inkább arra lehet számítani, hogy újabb adag csapadék érkezik hozzánk.”

Másnap a kormánymédia nagy erőkkel kezdte szidni az OMSZ-t a sikertelen előrejelzésért. Eközben a szolgálat elmagyarázta, hogy egy valószínűtlen forgatókönyv jött be, de a meteorológus szakmának mindig is része volt a bizonytalanság (akkor még nem tudták, hogy másnap Palkovics miniszter kirúgja az OMSZ vezetését). Az M1 híradója is kivette a részét az OMSZ szapulásából, és arra a következtetésre jutott, hogy a Híradó egyéb forrásokból is dolgozó előrejelzése árnyaltabb volt, sőt a Híradó már napközben is jelezte, hogy nem lesznek este viharok. Ennek alátámasztására bevágták a szombati híradós időjárás fent idézett részletét, de valahogy a szövegből csak ennyi fért be, aztán lekeverték:

„...sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső...”

A közpénzből fenntartott közmédia tehát kontextusból kiemelt idézettel csavargatja a valóságot, de ez már aligha meglepő 2022-ben. További tanulság, hogy a jó döntést az operatív törzs hozza, de a rosszért más felel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!