Kemenesi Gábor: Nem szabad csendben maradni, ki kell mondani ha valami rossz. Az OMSZ kirúgási ügy rossz, nagyon rossz

2022. augusztus 23. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató keményhangú bejegyzésben reagált az egész OMSZ-ügyre a Twitteren:

„A mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített, itt sosem volt cél értelmes társadalmat építeni, a rettegő/gyűlölködő/függő könnyebb játszótér a politikusnak. Ennek kedvez a mostani OMSZ ügy is, akik nem értik mi az a 80% valószínűség most ünnepelnek”

– írja.

Augusztus 20-án az operatív törzs az OMSZ előrejelzéseit figyelembevéve a tűzijáték elhalasztásáról döntött, majd miután nem volt 20-án este vihar, először a teljes kormánymédia támadta a meteorológiai szolgálatot, hogy hibás előrejelzésük miatt kellett elhalasztani a tűzijátékot, majd Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta a szervezet két vezetőjét is. Az OMSZ vezetői végül közös közleményben álltak ki a kollégák mellett és írták le, hogy a rosszhiszemű médiamegjelenéseket méltatlannak tartják, ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-re hárítják át. Az aláírók szerint olyan súlyú politikai nyomásgyakorlás történt, ami után a továbbiakban így nem tudják befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Kemenesi Gábor azt is írja, hogy ami most az OMSZ-szel történik, az

„a szakmaiság és tudomány elleni támadás is, amelynek a spektruma jóval túlmutat a mostani ügyön

– gondoljunk csak a vakcinákra, ahol szintén valószínűségeket kellene felfognia a társadalomnak”.

„Valószínűségeket kellett volna felfogni, de sosem láthattunk ilyet, a vakcináknál is a politikában ,bevált’ karakterre építést választották. MB arcát nézhettük számok, tudományos adatok közlése nélkül, azt sem az értelemre építették. Ezek mind olyan momentumok és eljárások amik hosszú távon is lejtmenetre és a haszonleső politika számára kiszolgáltatottá, a populizmusra fogékonnyá teszik a társadalmat.

Közben nem meglepő, hogy virágoznak a vírustagadó, konteó- és háttérhatalomhívő mozgalmak. Értelmiségiként és értelmes emberként igazi szenvedés ezt megélni, ugyanakkor nagyon nagy a felelősség is, hogy ez mihamarabb változzon. Szerintem a legfontosabb, hogy nem szabad csendben maradni, ki kell mondani ha valami rossz. Az OMSZ kirúgási ügy rossz, nagyon rossz” – írja.

Rácz András: Szakemberként, felelős kormánytisztviselőként mégis mi egyebet tehettek volna...?

„A saját szakmámból tudom – és sajnos pontosabban tudom, mint szerettem volna – , hogy ha a politikai nyomásgyakorlás felülírja a szakmai szempontokat, az NAGYON súlyos hibákhoz tud vezetni” – reagált a hírre Rácz András Oroszország-szakértő. Ő a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktatott, és homályos okokból nem hosszabbították meg a július végén lejárt szerződését.

Két lehetséges alternatív forgatókönyv lett volna szerinte, ha az OMSZ – a rendelkezésükre álló, a lehetőségekhez képest pontos számítások ellenére – nem adja ki a viharjelzést 20-án estére:

  1. „Tényleg nem lesz vihar, a tűzijáték rendben lemegy, mindenki boldog, és soha nem derül ki, hogy az OMSZ politikai nyomásgyakorlásra, a legjobb szakmai meggyőződése ellenére cselekedett.”
  2. „Vihar lesz, az összezsúfolódott, a vihar elől menekülni próbáló tömegben szükségszerűen balesetek történnek (van némi tapasztalatom rendezvények egészségügyi biztosításában, és ekkora tömegnél ez még ideális körülmények esetén sem sétagalopp), és bár a 2006 augusztusi, öt halottal járó tragédia nem ismétlődik meg, de azért így is elég nagy botrány lesz .”

Ebben az esetben Rácz szerint a politika minden bizonnyal megint csak az OMSZ-t hibáztatta volna, „objektíve egyébként jórészt jogosan”.

„Annál is inkább ez történt volna, mert a nyomásgyakorlás a legritkább esetben történik írásban, visszakövethető, ellenőrizhető módon – ellentétben az utólag is ellenőrizhető meteorológiai számításokkal” – írja. Szerinte mindezt az OMSZ vezetői is végiggondolták, és a fenti csapdahelyzetet felismerve döntöttek úgy, hogy a legjobb szakmai meggyőződésük szerint járnak el, és számításaiknak megfelelően kiadták a viharra való figyelmeztetést.

„Summa: azt gondolom, hogy ebben a szégyenteljes, tényleg a Szovjetuniót, vagy a mai államok közül maximum Észak-Koreát vagy Belaruszt idéző történetben az OMSZ vezetői és munkatársai minden támogatást megérdemelnek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!