Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakozik az OMSZ 16 vezetője

2022. augusztus 23. – 10:34

Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakozik az OMSZ 16 vezetője
Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs megbeszélése – Fotó: Kovács Zoltán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény” – kezdi friss közleményét az OMSZ, amit azután közölt Facebook-oldalán, hogy az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték után először a teljes kormánymédia támadta a szervezetet, hogy hibás előrejelzésük miatt kellett elhalasztani a tűzijátékot, majd Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta a szervezet két vezetőjét is.

A közleményben azt írják, az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az operatív törzs munkájában, „szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát”. Ahogy idén is különböző speciális előrejelzésekkel.

„A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát” – írják, majd hozzáteszik:

„Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-re nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó,

rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-re hárítják át.

Szinte ezzel egy időben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit – egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.”

Az állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat 16 vezetője nevében adták ki, a nevek az eredeti bejegyzésben olvashatók.

Szombaton elmaradt az ünnepi tűzijáték, a kormánymédia pedig rögtön meg is találta a felelőst: az Országos Meteorológiai Szolgálatot. Szerintük az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs reggel még azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. Aztán az OMSZ még délelőtt is felhőszakadásokra, zivatarokra figyelmeztetett a posztjaiban, de közben hozzátették azt is, hogy a csapadékos idő

„a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

Az operatív törzset vezető Kovács Zoltánék végül mindezek alapján úgy látták jónak, hogy a biztonság érdekében lefújják az esti tűzijátékot, és átteszik a következő szombatra. Az eső viszont elmaradt, amire – ha nem is azonnal – reagálva sorban jelentek meg a „súlyosan tévedett, alaposan elmérte az OMSZ” témájú cikkek a kormánymédiában. Az OMSZ maga mindezekre úgy reagált, hogy szombat estére a délelőttig rendelkezésre álló eredmények és forgatókönyvek közül „a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is.”

Végül hétfőn este a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya azt közölte, hogy „azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese”. A közlemény szerint a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!