Jakab Péter megalakította a Nép Pártján Mozgalmat

2022. augusztus 20. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedves barátaim, beszélgetve veletek azt kell hogy mondjam így az államalapítás ünnepén, hogy ennek a hazának nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra. Egy vezetőre, aki képes az egymással harcoló, egymással folyamatosan torzsalkodó törzsekből egy egységes nemzetet építeni, egy olyan államot építeni, ami megvéd, nem megfoszt” – ezzel kezdte beszédét szombaton Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke, aki azért lépett fel egy pódiumra, hogy bejelentse: megalakította a Nép Pártján Mozgalmat, amiből majd akkor lesz párt, ha sokan lesznek.

„Boldog békeidőben lehet ideologizálni meg filozofálgatni jobboldaliságról meg baloldaliságról, de akkor, amikor ezt az országot minden idők legsúlyosabb megélhetési válsága emészti, akkor nekünk nem ideologizálni kell, meg filozofálni” – mondta.

Jakab Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentette be a mozgalom elindítását. Azt mondta róla, ez egy olyan közösség lesz, ami nem azt kérdezi, hogy ki jobb- és ki baloldali, hanem hogy miben segíthet.

„Ha mi a nép pártján állunk, ennél kisebb célt nem tűzhetünk ki magunk elé: takarítsuk el a Fideszt, takarítsuk el az Orbán-rendszert, és utána adjuk vissza a magyar embereknek mindazt, amit ez az aljas kormány 12 év alatt a magyar néptől elvett.”

Visszaadni a nyugdíjakat, a tisztességet, a munka becsületét, a megélhetést, az iskolákat, a kórházakat – ez lesz a mi célunk, mondta. „Építsünk közösségeket, szerte az országban, a legkisebb közösségekben is.”

Nincs két hete, hogy kilépett a Jobbikból

Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke augusztus 11-én jelentette be, hogy kilépett a pártból azután, hogy a Jobbik új elnöke, Gyöngyösi Márton kemény hangvételű nyílt levélben fordult hozzá. Erre lényegében a kilépés volt Jakab válasza, aki azt ígérte, hogy független képviselőként maradt ezután is a „nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén”.

A volt Jobbik-elnök a kilépés után megtartotta a párttal szerzett mandátumát, amit a Telexnek úgy indokolt, hogy „én nem a Jobbik listájáról, hanem közös ellenzéki listáról szereztem mandátumot minden ellenzéki szavazó jóvoltából”. Másrészt szerinte „egy olyan Jobbik-elnökség kéri vissza tőlem a mandátumot, amely a saját elnökét a tagsággal is szembemenve megpuccsolta, kiszolgálva ezzel a Fidesz érdekeit”.

A Jobbik országos választmányi ülést tartott ezután, ahol a szervezet tagjai egy szavazáson egyhangúlag arról döntöttek, hogy „felszólítják Jakab Pétert, hogy a Jobbik közösségétől kapott listahelyért járó mandátumot azonnali hatállyal adja vissza annak a közösségnek, amely egykoron benne látta a reményt, hogy egy új és egyben jobboldali, konzervatív értékeket képviselő vezetője lehet a közösségünknek”. A volt Jobbik-elnök távozása után többen is bejelentették, hogy otthagyják a Jobbikot: így tett a párt eddigi Pest megyei elnöke, Zágrád Nándor és a Hajdú-Bihar megyei elnök, Salamon Gergő is. Jakab távozása óta kirúgták a Jobbikból a volt kabinetfőnökét, Molnár Enikőt is.

Az elmúlt hetekben eléggé forró volt a hangulat a Jobbikban: Jakab Péter az elnöki székből és a frakció éléről is távozott, nyíltan támadta a párt új vezetését, majd látványosan elkezdte építeni A Nép Pártján elnevezésű oldalát, amiről azt mondja, az nem párt, hanem „a legfontosabb ellenzéki küldetés, ami elvezet a kormányváltáshoz és egy jobb Magyarország megteremtéséhez”. Korábban azt írtuk, hogy ennek ellenére augusztus 20-án Jakab bejelentheti az új pártja megalakulását, minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!