Égett a Mecsek lába Pécsen, több ház leégett, helikopterrel is oltottak

2022. augusztus 18. – 15:43

frissítve

Égett a Mecsek lába Pécsen, több ház leégett, helikopterrel is oltottak
Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tűz ütött ki Pécs északnyugati szélén, a Mecsek lábánál, ahol erdő és bozótos gyulladt ki. A tűz továbbterjedését este tizenegy órára megakadályozták. Nyolc hektárra terjedt ki a tűz, amely két lakóházat öt másik ingatlant is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant. Sérültről nem tudni. A lángok eloltásán csaknem száz tűzoltó dolgozott, és egy helikopter is részt vett a védekezésben, amely az orfűi tóból vitte a vizet. A rendőrség ki akar hallgatni egy férfit közveszély-okozás gyanújával, de őt jelenleg füstmérgezéssel kórházban kezelik.

A katasztrófavédelem csütörtökön délután arról kapott bejelentést, hogy egy bozótos-gazos terület ég a Mecsek lábánál lévő Akó dűlőben, ami nagyrészt hétvégi házas övezet. Mire a tűzoltók kiértek, addigra három ház már le is égett, és a bennük lévő gázpalackok is felrobbantak – mondta a helyszínen a Telex tudósítójának Horváth Nikolett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet.

Ezen a területen nagyrészt pincék és hétvégi házak vannak, de több házban állandó lakók vannak. Tudósítónk beszélt olyan lakóval, akinek a házától 20-30 méterre égett a bozót, de a tüzet ők maguk el tudták oltani. A katasztrófavédelem szóvivője szerint a tűz nem érte el a fák lombkorona-szintjét.

Fotó: Időkép
Fotó: Időkép

Horváth Nikolett csütörtökön este 8 órakor a Telexnek azt mondta: sikerült megakadályozni, hogy a lángok további házakra terjedjenek tovább. Az erdő azonban továbbra is ég, a lángok abba az irányba terjednek. Horváth Nikolett este 9 óra után azt mondta: a tüzet nagyrészt sikerült körülhatárolniuk, de figyelni kell az újraéledő lángokra.

Csetényi Éva, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI kérdésére azt mondta: a rendőrség ismeretlen személy ellen indított nyomozást gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás miatt. Megkezdték egy férfi előállítását, de a kihallgatása még nem történhetett meg, mert őt jelenleg füstmérgezéssel kórházban kezelik.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűz gyorsan terjedt az erős szélben. A tűz füstje az Időkép webkameráján is látszott. A Bama.hu azt írja: a tűz több kertet már porrá égetett.

Több gócpontja is volt a lángoknak, amit a tűzoltók megfeszített erőkkel próbáltak eloltani. Az egységek ahonnan csak tudtak, próbáltak vizet nyerni az oltáshoz. A Telex munkatársa Pécsről azt jelentette, hogy az orfűi szabadstrandon kiküldték a vízből az embereket, mert onnan vitte aztán a helikopter a vizet az oltáshoz.

A tűz továbbterjedését este tizenegyre megakadályozták. A lángok eloltásán több mint száz tűzoltó dolgozott. Nagy erőkkel, összesen harminchat tűzoltójárművel vonultak ki a helyszínre a pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók, mellettük erdészek és polgárőrök is segítettek.

Olvasónk egy olyan videót küldött, amelyen egy mentőhelikopter körözött az égő terület közelében. Ő azt írta: sérültről nem tudni, feltehetően elővigyázatosságból érkeztek a helyszínre a légimentők.

Örkénynél ötven hektáron ég az aljnövényzet

A Pest megyei Örkény és Tatárszentgyörgy környékén mintegy ötven hektáron ég az aljnövényzet – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila azt mondta, a lángok a közeli erdőt is veszélyeztetik, a tűzoltók ezért nagy erőkkel vonultak ki. A lángokat a dabasi, a monori és a kecskeméti hivatásos tűzoltók oltják. Egy ceglédi egység és a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is elindult a tűzesethez.

Az Útinform azt közölte, hogy az Örkény és Tass közötti összekötő úton, Örkény és Tatárszentgyörgy között ég az út menti terület. Az oltás idejére az 1-es és a 6-os kilométer között az utat lezárták, a forgalmat az 5-ös főúton keresztül Dabas felé terelik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai alapján a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. Az erdőtüzekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!