Folyamatos jelenlétet tervez a zaporizzsjai erőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

2022. szeptember 1. – 05:57

frissítve

Folyamatos jelenlétet tervez a zaporizzsjai erőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegációja Kijevben – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Valakik feltörték az oroszországi Yandex.Taxi rendszerét, és rengeteg autót a moszkvai Kutuzovszkaja metróállomáshoz rendeltek, ami miatt óriási dugók alakultak ki. Az esetről felvétel is készült:

Egyes beszámolók szerint legalább három órán át állt a dugó, a taxisok pedig idegesek, mert a szolgáltatás azzal reklámozza magát, hogy a belvárosban bárki talál fuvart két perc alatt, de mivel rengeteg autót a belvárosban található metróállomáshoz hívtak, így más taxisok sem tudták könnyedén felvenni az utasaikat.

Egy orosz oldalnak megszólalt a Yandex.Taxi szóvivője, aki szerint 40 percet álltak a taxisok a dugóban, és átmenetileg le kellett állítani a szolgáltatást. Azt is elmondta, hogy már most olyan javítást kapott a cég szoftverje, amivel ki lehet küszöbölni a hasonló támadásokat, illetve a jövőben kompenzálják a pórul járt sofőröket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi szerint csoportja befejezte első látogatását a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben. Twitter-oldalán közzétett videójában Grossi azt mondta:

„Végére értünk régóta várt látogatásunknak a zaporizzsjai atomerőműben. Megtekintettük a létesítmény azon kulcsfontosságú területeit, amelyeket legelőször látni akartunk. Sok tennivalónk van még.”

Grossi közölte, hogy csapata tovább marad a helyszínen a NAÜ folyamatos jelenlétét biztosítani.

A NAÜ szakemberei az orosz csapatok által fedezékként és lőszerraktárként is használt erőmű állapotának vizsgálatára indultak útnak a pont a fronton (a Dnyeper folyó déli, oroszok által ellenőrzött partján) fekvő létesítménybe.

Finnország csütörtökön tovább szigorította a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni. A lépést még augusztus közepén jelentette be Pekka Haavisto finn külügyminiszter.

A finn kormányzat tájékoztatása szerint ezzel szemben átlagosan napi 400 interjúlehetőséget tartanak fel azoknak az orosz állampolgároknak, akik a finn érdekekkel egybeeső célból kívánnak az országba utazni, ezzel az Oroszországot elhagyni kívánó újságírókra, ellenzékiekre és politikai aktivistákra utaltak.

Az orosz turistákra vonatkozó egyszerűsített vízumrendszer eltörléséről szóló uniós döntés nevetségesnek nevezte a Kreml szóvivője.

Az orosz turistákra vonatkozó egyszerűsített vízumrendszer eltörléséről szóló uniós döntés „nevetséges” és rossz az orosz állampolgárok számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésen. Peszkov szerint nem maradnak el az orosz válaszlépések a döntés miatt.

„Ez rossz az oroszoknak, mert tovább tart és nehezebb is lesz vízumot szerezni” – mondta Peszkov, „egy újabb nevetséges döntésnek” nevezve azt „az abszurditások folyamatos sorozatában”.

A schengeni vízumok könnyített kiadásának leállítását az orosz turistáknak szerdán jelentette be az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe.

Egyes balti és északi tagországok azt szorgalmazzák, hogy az orosz állampolgárok semmilyen módon ne kaphassanak turistavízumot. Szerdán az észt külügyminiszter azt mondta, hogy heteken belül meg szeretné akadályozni az oroszok nagyszámú beutazását az országba.

A háború kezdete óta többen is felvetették már, hogy az oroszoknak nehezebbnek kellene lennie az EU-ban való turistáskodásnak. Sürgette például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki beutazási tilalmat vetne ki az összes orosz állampolgárra, vagy az oroszoknak kiadható turistavízum beszüntetését kérő Észtország, Dánia, Litvánia, vagy Finnország, ami tranzitországgá és luxusparkolóvá vált.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrző csoportjának néhány tagja elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet, miután több órát töltött a helyszínen – jelentette a Reuters. Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója azt mondta, hogy „azokat a dolgokat, melyeket látni szerettek volna, megnézhették, és nagyon sok fontos információt gyűjtöttek be a néhány óra alatt”.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint a misszió kilenc járművéből négy már elhagyta az atomerőmű területét. Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint egyes tagok akár napokig maradhatnak az erőműben. Haluscsenko egyébként azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy az erőmű körül „zűrzavaros” állapotok uralkodnak, és az ukrán kormány nem tudja garantálni az ellenőrök biztonságát.

(Guardian)

Vlagyimir Putyin nem vesz részt Mihail Gorbacsov néhai szovjet vezető temetésén. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő bejelentésében azzal az orosz elnök sűrű programjával indokolta a búcsúztatástól való távolmaradást, de elárulta, hogy Putyin csütörtök reggel tiszteletét tette a kedden, 91 éves korában meghalt egykori pártfőtitkár nyitott koporsójánál. A tiszteletadásról később hivatalos videót is kiadtak:

Ahogy arról képes portrécikkünkben is írtunk, Vlagyimir Putyin igen ellentmondásosan viszonyult az utolsó szovjet pártfőtitkárhoz: az orosz elnök néhány éve arról beszélt, hogy volt az országban elég peresztrojka, nem kell belőle több, más alkalommal azt rótta fel neki, milyen nagy hibát követett el, amikor nem kényszerítette ki a NATO írásos ígéretét a katonai szövetség keleti bővítéstől való tartózkodásáról (évtizedek óta kering különböző változatban az a történet, miszerint nyugati vezetők 1989 körül többször is ígéretet tettek arra, hogy a NATO nem fog keletre terjeszkedni, a Varsói Szövetség volt tagállamai semleges ütközőzónát képeznek). Gorbacsov halálára a Kreml csak szerdán reagált, a szovjet vezetőt diplomatikusan „a világtörténelemre óriási hatást gyakorló politikus és államférfi”-ként méltatva.

Kisebb fennakadásokat követően magyar idő szerint délután egy óra körül megérkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit szállító konvoj a zaporizzsjai erőműbe. A NAÜ szakemberei az orosz csapatok által fedezékként és lőszerraktárként is használt erőmű állapotának vizsgálatára indultak útnak a pont a fronton (a Dnyeper folyó déli, oroszok által ellenőrzött partján) fekvő létesítménybe.

Az ukrán Enerhoatom szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek konvoja egy ukrán ellenőrzőponton várakozik, nagyjából 20 km-re a frontvonaltól, miután tüzérségi támadásokról érkeztek hírek a zaporizzsjai atomerőműhöz vezető útvonal mentén. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhatnak tovább, de a NAÜ egyik szóvivője a Reutersnek azt mondta, továbbra is eltökéltek, hogy csütörtökön megérkezhessenek az atomerőműhöz. (Guardian)

Zaporizzsja térségéből meglehetősen zavaros hírek érkeztek csütörtök reggel, a két harcoló fél egymást vádolja támadással: az ukrán katonai hírszerzés szerint orosz harci helikopterek hajtottak végre csapást a Dnyeper északi partján, Zaporizzsjával átellenben található Enerhodar ellen, és szándékosan olyan területeket céloztak, melyek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe igyekvő szakértői útjába esnek.

Oroszország ezzel szemben azzal vádolja Ukrajnát, hogy hajnalban 60 kommandóst küldött át a folyón, akik megpróbálták visszafoglalni vagy megrongálni az atomerőművet, de az orosz erők meghiúsították a „provokációs kísérletet”, és végeztek az ukrán katonákkal. Az orosz honvédelmi minisztérium szerint a helyzet „komplikált”, de ellenőrzésük alatt tartják.

Rafael Grossi, az atomerőművet páncélozott járművekkel megközelítő NAÜ-delegáció vezetője elmondta, hogy tisztában van a kockázatokkal, és leginkább a gránátszaggatta senkiföldjén keresztülvezető szakasztól tart, de leszögezte, nem fordulnak vissza.

Ahogy arról részletesen írtunk, a háború miatt már többször is aggasztó hírek érkeztek a zaporizzsjai erőműből, júliusban pedig a helyzet válságosra fordul, miután az oroszok elkezdték fedezéknek használni az atomerőmű területét. Az erőmű állapotáról, esetleges sérüléseiről, illetve az ott tárolt robbanóanyagok és lőszerekről a NAÜ független vizsgálóbizottság útján kíván tájékozódni, az ötletet mindkét harcoló fél támogatásáról biztosította.

(BBC)

Az orosz védelmi minisztérium szerint két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre, a fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására, írja az MTI.

A tárca szerint a partraszállás közép-európai idő szerint öt órakor történt. A tájékoztatás értelmében „intézkedések történtek az ellenség megsemmisítésére”, beleértve a harci gépek bevetését is.

A közlemény szerint az ukrán fegyveres erők reggel hét óra óta lövik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe várt missziójának találkozóhelyét Vasziljivka falu és a nukleáris létesítmény közelében. Négy lövedék az első erőműblokktól 400 méterre robbant fel.

Andrzej Duda lengyel elnök Ukrajna támogatására és az „orosz imperializmus megállítására” szólította fel mindenkit csütörtökön, a Gdansk melletti Westerplatte félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Fotó: Artur Widak / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Artur Widak / Anadolu Agency / AFP

Westerplattén, lengyelül Zachodnia Plytán zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Duda a csütörtök hajnali megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939. szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

„A más államok és nemzetek brutális leigázásra törő birodalmi ambíciók nem tűntek el a világból. Oroszország feléleszti nagyorosz imperialista vágyait”

-mondta Duda, aki ezután arra szólította fel összes szövetségesét, illetve „az egész világot”, hogy „támogassák Ukrajnát és állítsák meg az orosz imperializmust”.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság közleménye szerint szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 7372 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, írja az MTI.

37-en – köztük 14 gyerek – érkeztek vonattal, a rendőrség pedig 269 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

  • Megérkezett Zaporizzsjába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség delegációja.
  • Az Európai Unió 5,5 millió jódtablettát adományoz Ukrajnának.
  • Az EU októbertől leállítja a vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak.
  • Az oroszok átalakítják a Krím félsziget légvédelmi rendszerét az ukrán dróntámadások miatt.
  • Egy orosz nyomozás szerint részeg katonák és FSZB-sek ugrottak egymásnak Herszonban.
  • A brit hírszerzés szerint az oroszok képzetlen katonákból álló, létszámhiányos csapatokat küldenek a frontra.
  • Három napra leállították a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken.

A szerdai háborús híreket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!