Finnország jelentősen csökkenti az oroszoknak kiadott vízumok számát

2022. augusztus 16. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország kilencven százalékkal csökkenti az orosz állampolgároknak kiadható vízumok számát szeptember elsejétől – jelentette be Pekka Haavisto finn külügyminiszter kedden. A döntést azzal indokolta, hogy sok orosz turista Finnország repülőterein át próbál Nyugat-Európába, valamint a tengerparti üdülőhelyekre eljutni, miután Oroszországban megszűntek a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások.

Néhány nappal az orosz invázió kezdete után Finnország és a nyugati államok légtérzárat rendeltek el Oroszországgal szemben, megnehezítve, hogy az orosz állampolgárok Európában utazzanak.

Finnország és a balti államok szeretnék elérni, hogy vezessenek be európai uniós szintű vízumtilalmat Oroszországgal szemben. Olaf Scholz német kancellár ezzel szemben úgy vélte, lehetővé kell tenni az oroszok számára, hogy elmenekülhessenek hazájukból, ha nem értenek egyet a rendszerrel. Erre válaszul Pekka Haavisto azt mondta: létre kell hozni egy olyan vízumot, amely lehetővé teszi az utazást azoknak, akiknek menekülniük kell.

(MTI, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!