Észt miniszterelnök: Az EU-nak egységes beutazási tilalmat kellene bevezetnie az orosz állampolgárokra

2022. augusztus 25. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint az Európai Unió egészére vonatkozó orosz vízumtilalom bevezetése köz- és nemzetbiztonsági, valamint az EU hitelességének és erkölcsi tisztaságának kérdése. Pláne olyankor, amikor a szomszédban tömeges háborús bűnök elkövetése, és feltehetően népirtás zajlik – nyilatkozta Kallas az Euractivnak.

Az észt miniszterelnök szerint az EU-nak mindaddig egységes beutazási tilalmat kellene bevezetnie az orosz állampolgárokra, amíg Moszkva be nem fejezi Ukrajna elleni háborúját. „Támogatom, hogy az egész EU-ra vonatkozóan tiltsák meg az orosz állampolgárok turisztikai célú belépését az ukrajnai orosz agresszió végéig” – mondta. Kallas szerint az egyes tagországok önálló intézkedései nem lehetnek olyan hatékonyak, mint az uniós szinten meghozott szabályozások, és arra figyelmeztetett: ha nem sikerül konszenzusra jutni a kérdésről, az egyes tagállamoknak önállóan kell cselekedniük.

Lettország, Litvánia és Lengyelország nem sokkal a háború kitörése, február 24. után leállította az új turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak. Észtország a múlt héten lezárta határait több mint 50 ezer, vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt, és azt tervezi, hogy nem engedi be a más uniós országok által kiadott vízummal rendelkező oroszokat sem.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden közölte: az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – egyénileg megakadályozhatja az orosz turisták belépését a területére, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat.

Az elmúlt időszakban orosz rendszámú luxuskocsik lepték el a helsinki Vantaa repülőtér parkolóját, mivel Finnország tranzitországgá vált az Európába repülő orosz turisták számára. Finnország a múlt héten közölte, hogy szeptember 1-jétől a jelenlegi mennyiség tizedére korlátozza az orosz turistavízumok számát az orosz turizmussal kapcsolatos növekvő elégedetlenség miatt. Az oroszok azonban más uniós országok által kiadott, a schengeni övezetre érvényes vízummal továbbra is beléphetnek Finnországba.

(MTI, Euractiv)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!