Az ukránok szerint orosz katonák lőszert robbantottak fel a zaporizzsjai atomerőmű egyik reaktora előtt

2022. március 14. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állami Energoatom hétfőn Telegramon írt erről, hozzátéve, hogy az oroszok további robbantásokat terveznek az egyes blokk közelében. Az energiaipari vállalat bejegyzése szerint az atomerőmű alkalmazottai a robbantások idejére elhagyták a munkaállomásaikat.

„Milyen további terrorcselekményekre van szükség ahhoz, hogy a partnereink, beleértve ebbe a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökséget (IAEA) végre közbelépjenek?”

– tette fel a kérdést a bejegyzés végén a cég, amely egy későbbi posztban arról írt, hogy egyelőre nem tudni, hogy változott-e a sugárzás mértéke az erőműnél a robbantások nyomán.

Ukrán tisztviselők korábban arról tájékoztatták az IAEA-t, hogy Oroszország a két héttel ezelőtt elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű ellenőrzésének „teljes és állandó” átvételét tervezi. Ezt az állítást az oroszok egyébként tagadják. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az oroszok akciója után a zaporizzsjai erőművel is elvesztette a kapcsolatot, vagyis leállt az adatátvitel az ENSZ nukleáris megfigyelő szervezete felé.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!