Az ukránok szerint orosz katonák lőszert robbantottak fel a zaporizzsjai atomerőmű egyik reaktora előtt

2022. március 14. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állami Energoatom hétfőn Telegramon írt erről, hozzátéve, hogy az oroszok további robbantásokat terveznek az egyes blokk közelében. Az energiaipari vállalat bejegyzése szerint az atomerőmű alkalmazottai a robbantások idejére elhagyták a munkaállomásaikat.

„Milyen további terrorcselekményekre van szükség ahhoz, hogy a partnereink, beleértve ebbe a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökséget (IAEA) végre közbelépjenek?”

– tette fel a kérdést a bejegyzés végén a cég, amely egy későbbi posztban arról írt, hogy egyelőre nem tudni, hogy változott-e a sugárzás mértéke az erőműnél a robbantások nyomán.

Ukrán tisztviselők korábban arról tájékoztatták az IAEA-t, hogy Oroszország a két héttel ezelőtt elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű ellenőrzésének „teljes és állandó” átvételét tervezi. Ezt az állítást az oroszok egyébként tagadják. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az oroszok akciója után a zaporizzsjai erőművel is elvesztette a kapcsolatot, vagyis leállt az adatátvitel az ENSZ nukleáris megfigyelő szervezete felé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!