Légicsapásról, kommandósakcióról számolnak be a zaporizzsjai atomerőmű közeléből

2022. szeptember 1. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Zaporizzsja térségéből meglehetősen zavaros hírek érkeztek csütörtök reggel, a két harcoló fél egymást vádolja támadással: az ukrán katonai hírszerzés szerint orosz harci helikopterek hajtottak végre csapást a Dnyeper északi partján, Zaporizzsjával átellenben található Enerhodar ellen, és szándékosan olyan területeket céloztak, melyek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe igyekvő szakértői útjába esnek.

Oroszország ezzel szemben azzal vádolja Ukrajnát, hogy hajnalban 60 kommandóst küldött át a folyón, akik megpróbálták visszafoglalni vagy megrongálni az atomerőművet, de az orosz erők meghiúsították a „provokációs kísérletet”, és végeztek az ukrán katonákkal. Az orosz honvédelmi minisztérium szerint a helyzet „komplikált”, de ellenőrzésük alatt tartják.

Rafael Grossi, az atomerőművet páncélozott járművekkel megközelítő NAÜ-delegáció vezetője elmondta, hogy tisztában van a kockázatokkal, és leginkább a gránátszaggatta senkiföldjén keresztülvezető szakasztól tart, de leszögezte, nem fordulnak vissza.

Ahogy arról részletesen írtunk, a háború miatt már többször is aggasztó hírek érkeztek a zaporizzsjai erőműből, júliusban pedig a helyzet válságosra fordul, miután az oroszok elkezdték fedezéknek használni az atomerőmű területét. Az erőmű állapotáról, esetleges sérüléseiről, illetve az ott tárolt robbanóanyagok és lőszerekről a NAÜ független vizsgálóbizottság útján kíván tájékozódni, az ötletet mindkét harcoló fél támogatásáról biztosította.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!