Putyin szóvivője nevetségesnek nevezte az oroszokkal szembeni uniós vízumkorlátozásokat

2022. szeptember 1. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz turistákra vonatkozó egyszerűsített vízumrendszer eltörléséről szóló uniós döntés „nevetséges” és rossz az orosz állampolgárok számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésen. Peszkov szerint nem maradnak el az orosz válaszlépések a döntés miatt.

„Ez rossz az oroszoknak, mert tovább tart és nehezebb is lesz vízumot szerezni” – mondta Peszkov, „egy újabb nevetséges döntésnek” nevezve azt „az abszurditások folyamatos sorozatában”.

A schengeni vízumok könnyített kiadásának leállítását az orosz turistáknak szerdán jelentette be az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe.

Egyes balti és északi tagországok azt szorgalmazzák, hogy az orosz állampolgárok semmilyen módon ne kaphassanak turistavízumot. Szerdán az észt külügyminiszter azt mondta, hogy heteken belül meg szeretné akadályozni az oroszok nagyszámú beutazását az országba.

A háború kezdete óta többen is felvetették már, hogy az oroszoknak nehezebbnek kellene lennie az EU-ban való turistáskodásnak. Sürgette például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki beutazási tilalmat vetne ki az összes orosz állampolgárra, vagy az oroszoknak kiadható turistavízum beszüntetését kérő Észtország, Dánia, Litvánia, vagy Finnország, ami tranzitországgá és luxusparkolóvá vált.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!