Zelenszkij beutazási tilalmat vetne ki az összes orosz állampolgárra

2022. augusztus 9. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú interjút adott hétfőn a Washington Postnak, amiben többek között javaslatokat fogalmazott meg a nyugati országoknak azzal kapcsolatban, milyen további intézkedéseket hozzanak Oroszország ellen. Legfőbb kérése az volt, zárják le a határokat mindenféle orosz állampolgár előtt.

Zelenszkij szerint ugyanis ez az egyetlen módja, hogy gátat szabjanak Oroszország annektálási törekvéseinek Ukrajnában. Az oroszoknak „a saját világukban kellene élniük, amíg nem változtatnak a filozófiájukon”, folytatta. „Most azt mondják: ‘Ennek [a háborúnak] semmi köze hozzánk. Nem lehet az egész népet felelőssé tenni, ugye?’ De igen. A nép választotta ezt a kormányt, és nem harcolnak ellene, nem vitatkoznak vele.”

Az ukránok attól tartanak, hogy szeptemberben népszavazást tarthatnak az ország megszállt keleti és déli részein (a herszoni és zaporizzsjai régiókban) arról, hogy a területeket Oroszországhoz csatolják.

Zelenszkij korábban azt nyilatkozta, ha ez bekövetkezik, akkor nem lehet tűzszüneti tárgyalásokat folytatni, míg az általunk megszólaltatott Rácz András Oroszország-szakérő a referendumok logisztikai nehézségeire hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!