Az oroszok népszavazással csatolnák Zaporizzsja megyét Oroszországhoz

2022. augusztus 8. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok népszavazást akarnak tartani a megszállt dél-ukrajnai régió, Zaporizzsja megye Oroszországhoz való csatolásáról. Az erről szóló rendeletet hétfőn írta alá Jevgenyij Balickij, a megye oroszbarát közigazgatásának vezetője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt nyilatkozta, hogy ha Oroszország ilyen népszavazást tart a megszállt területeken, akkor nem lehet tűzszüneti tárgyalásokat folytatni.

Zaporizzsja megye megszállt területeinek egyik orosz tisztviselője korábban arról nyilatkozott, hogy szeptemberben tartanának referendumot arról, hogy a területet Oroszországhoz csatolják. „Minden afelé halad, hogy a népszavazást szeptember első felében megrendezzük. A pontos időpontját még nem mondom meg. Egyelőre a választási bizottságokat alakítjuk ki” – mondta Vlagyimir Rogov, a régió katonai-polgári közigazgatási tanácsának tagja.

Azonban elképzelhető, hogy a választáshoz szükséges személyzet hiánya lesz a referendum Achilles-sarka: Rácz András Oroszország-szakértő szerint rengeteg helyi kollaboránsra van szükség ahhoz, hogy egy népszavazást megrendezzenek. Ezt pedig megnehezíti, hogy nagyon erős az ukrán ellenállás a megszállt területeken, és rendszeresen ölnek kollaboránsokat.

Szintén megnehezíti egy esetleges népszavazás megrendezését, hogy nem lenne egyértelmű, milyen jogrendszerben szavazhatna erről Zaporizzsje, valamint a szomszédos Herszon megye lakossága. „Nincs Zaporizzsjai vagy Herszoni Népköztársaság nevű szeparatista entitás. Van egy de facto orosz katonai igazgatás, de ez nincs semmilyen módon legitimálva. Ami azt eredményezi, hogy bármiféle, itt rendezett »népszavazás« még annyira sem lenne legitim, mintha a Donbaszban tartanának ilyesmit” – mondta a Telexnek Rácz. Bővebben a népszavazás és az ukrán ellentámadás kérdéseiről itt olvashat.

(Sky News, RIA Novosztyi)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!