Az ukránokat elvágták az Azovi-tengertől, a védelmi minisztériumuk szerint orosz tábornokot öltek meg

Legfontosabb

2022. március 18. – 07:24

frissítve

Az ukránokat elvágták az Azovi-tengertől, a védelmi minisztériumuk szerint orosz tábornokot öltek meg
Mariupol egyik lakónegyede a bombázások után – fotó: Alexey Kudenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 130 embert sikerült kihozni a szerdán lebombázott mariupoli színház óvóhelyéről, de az épület pincéjében még több mint ezren rekedhettek a romok alatt – írja a Guardian Ljudmjla Deniszova, Ukrajna emberi jogi ombudsmanjának bejelentése alapján. A mentést nehezíti, hogy a napok óta heves ostrom alatt álló városban már nem működik a katasztrófavédelem. Jobb híján a lakosság próbálja kiszabadítani a romok alól az embereket, de ezt is veszélyes a rakétacsapások és az ágyúzás miatt. Részletek itt>>>

A színház romjai – Fotó: Azov Battalion / EyePress / AFP
A színház romjai – Fotó: Azov Battalion / EyePress / AFP

Lengyelország a NATO legközelebbi csúcstalálkozóján hivatalosan is javasolni fogja az ukrajnai nemzetközi békefenntartó misszió felállítását, amely gondolatot Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes vetette fel Kijevben – közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A javaslat nagyon jól illeszkedik az észak-atlanti szerződés vezetésének agendájához, a legközelebbi NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is előterjesztjük ezt. Mindezt szerdán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter már bemutatta a NATO-tagállamok illetékes minisztereinek rendkívüli brüsszeli ülésén. „Oroszországnak tudnia kell, hogy Ukrajna jogosult különféle jellegű missziók meghívására a területe védelme, a nők, gyermekek, kórházak, bölcsődék védelme érdekében” – jelentette ki Morawiecki. (MTI)

Nem vehet részt a katari labdarúgó-világbajnokság március 24-i pótselejtezőjében az orosz válogatott, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken elutasította a kérelmét.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kizárta Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt a vb-selejtezőről, ez ellen az oroszok fellebbeztek, de a CAS helybenhagyta a FIFA döntését. A lengyelek így játék nélkül mennek tovább, a vb-ért a svéd-cseh párharc győztesével találkoznak március 29-én Varsóban. Ukrajna Skóciában sorra kerülő vb-selejtezőjét elhalasztották. A világbajnokságot november 21. és december 18. között rendezik.

Már legalább 816 civil halt meg Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta, idézi a Reuters az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának legfrissebb, pénteken közzétett adatait. A halálos áldozatok mellett legalább 1333-an megsérültek.

Hozzáteszik, a valós számok valószínűleg jóval magasabbak, mivel még nem tudták ellenőrizni az olyan súlyosan érintett városokból érkező áldozatokról szóló jelentéseket, mint például a humanitárius katasztrófa szélén lévő Mariupol.

A román kormányfő, Nicolae Ciuca az Aspen Intézet és az Egyesült Államok German Marshall Alapja által szervezett bukaresti konferencián nyilatkozott. Az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy Oroszország az Ukrajna ellen indított, törvénytelen, semmivel nem indokolható és ki nem provokált háborújával zárójelbe tette a nemzetközi jogot, lábbal tiporva a nemzetközi szabályokat.

„Elfogadhatatlan ez az agresszió, amely mérhetetlen szenvedést okozott, menekülthullámot indítva el Ukrajnából, miután az oroszok lakóházakat, kórházakat, óvodákat és iskolákat bombáztak le, akárcsak Csecsenföldön és Szíriában. Ma ugyanezeket a rettenetes dolgokat látjuk az ukrajnai városokban. Ezek valóságos emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök, ezek jellemzik Oroszországnak ezt a demokrácia, a Nyugat és a világ ellen irányuló akcióját” – jelentette ki Ciuca.

A román miniszterelnök, Nicolae Ciuca – Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP
A román miniszterelnök, Nicolae Ciuca – Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP

Párhuzamot vont a 2015-ös migrációs hullám és a mostani között méltatva, hogy most Európa egységes fellépésről tett bizonyságot, míg az előző szinte kettészakította Európát. „Most Európa egységes, szolidáris és legyőzhetetlen magatartást tanúsított.” Románia területére félmillió ukrán állampolgár érkezett, akikhez hozzáadódik több tízezer, szintén Ukrajnából menekülő, nem ukrán állampolgár. 80 ezren maradtak eddig az országban.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint komoly jelek utalnak arra, hogy háborús bűncselekmények történtek Ukrajnában.

Ingyenes internet, meleg váróterem, idegenrendészeti ügyintézés, kihelyezett MÁV nemzetközi jegypénztár és baba-mama sarok is lesz abban a tranzitváróban, amit hétfőtől látogathatnak az Ukrajnából menekülők. A Miniszterelnökség pénteken jelentette be, hogy a BOK B csarnokában nyitják meg március 21-én a tranzitvárót, ahol a segélyszervezetek csomagokat is adhatnak majd át. Bővebben erről itt.

Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi es a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat – közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ pénteken az MTI-vel.

A Fővárosi Nagycirkusz manézsában rendhagyó társulati ülést tartottak csütörtökön az Ukrajnából menekült artistaművészek, gyermekek, szülők és oktatók helyzetéről. A megbeszélésen szó esett az ideérkezők teljes ellátásáról, foglalkoztatásáról, a magyar és ukrán iskolák együttműködéséről, valamint a cirkuszművészet megbonthatatlan egységéről – áll a közleményben.

Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyitóbeszédben kiemelte: a Fővárosi Nagycirkusz kapui minden artista számára nyitva állnak. „Komoly felelősségünk van, példát kell mutatnunk, üzeneteket kell közvetítenünk nemcsak Magyarország, de az egész világ számára.”

Ukrajnában pénteken is folytatódik az oroszok előrenyomulása, hullanak a bombák, dörrennek az ágyúk, ropognak a kézifegyverek. Oroszország egyes pontjain mindeközben az Ukrajnától 2014-ben elszakított Krím Oroszország általi annektálásának nyolcadik évfordulóját ünneplik.

A moszkvai Luzsnyiki stadionban is nagy parádét, háborúpárti tüntetést tartanak. Helyi források szerint sok állami alkalmazottat buszokkal szállítottak a helyszínre. Egy olyan videót is levetítettek az arénában, amin egy ukrán zászlót dobnak a földre. Ez a videón is látszik.

Egyes források szerint a tömeg egy része fizetett emberekből áll, reklámok jelentek meg, ahol 300 vagy akár 1400 rubelt kínálnak a részvételért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Kijev hátráltatni próbálja a tárgyalásokat, de Moszkva készen áll arra, hogy folytassa azokat – mondta az elnök a német kancellárnak, Olaf Scholcznak egy pénteki telefonbeszélgetésen.

„A kijevi rezsim minden lehetséges módot megpróbál arra, hogy késleltesse a tárgyalásokat, újabb és újabb valószerűtlen javaslattal” – mondta Putyin.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy jellemezte a beszélgetést, hogy „kemény, de üzletszerű” volt. Peszkov szerint az orosz delegáció készen áll arra, hogy sokkal gyorsabban dolgozzon, mint amilyen gyorsan a munka jelenleg halad.

„Sajnos az ukrán delegáció nem áll arra készen, hogy felgyorsítsa a folyamatot. De a folyamat folytatódik”

– mondta Peszkov.

Moszkva korábban kijelentette, hogy hajlandó lehet Ukrajnát semleges területnek tekinteni, ami az orosz vezetés egyik fő követelése. Ukrajna hajlandó erről tárgyalni, de nem fogja megadni magát, és nem fog elfogadni orosz ultimátumokat.

(Reuters)

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ellenzéki tagjai közös közleményt adtak ki csütörtök este, miután Kósa Lajos bizottsági elnök magyarázat nélkül lemondta a szakbizottság péntekre összehívott ülését. Ebben sérelmezik, hogy a Magyarországon átrepülő, Horvátországban, Zágráb közelében lezuhanó drón ügyéről már egy hete nem került napvilágra új információ. A Honvédelmi Minisztérium még múlt pénteken kiadott közleményében azt írta, hogy a drónt „a hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követték és ellenőrzésük alatt tartották”. A horvát miniszterelnök később azt nyilatkozta, hogy őt arról tájékoztatták a magyarok, hogy azért nem lőtték le a drónt, mert veszélytelennek gondolták. Közben azonban kiderült, hogy a Tu-141-es, valószínűleg Ukrajna által használt, az orosz légvédelem által eltérített felderítő drónra robbanóanyagot is erősítettek.

A háború sújtotta régiókból tömegesen költöznek a cégek Ukrajna nyugati területeire, írja a Kárpátinfó.net. 120 vállalkozás már döntött arról, hogy tevékenységét a háború sújtotta övezetekből Kárpátaljára helyezi át. De már mintegy 500 cégköltöztetési kérelem érkezett a magyarlakta régióba – mondta Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatási Hivatal vezetője.

Az ukrajnai invázió kezdete óta eltelt három hétben az Oroszországot érintő tengeri kereskedelem a felére csökkent, olvasható a Sky elemzésében. A drámai visszaesés mértéke több mint háromszor nagyobb mint a koronavírus-járvány legrosszabb időszakában. Ez áruhiányhoz vezet, a boltok kezdenek kifogyni a raktárkészletekből.

Az ország Balti-tengeri kikötőibe, például Szentpétervárra, amely az orosz tengeri kereskedelem egyharmadáért felelős, jelenleg 65%-kal kevesebb hajó fut be. De a Csendes-óceáni partszakaszon is 52%-kal csökkent a hajók száma. Ezek a kikötők, köztük Vlagyivosztok, elsősorban Kínából, Japánból és Dél-Koreából fogadnak rakományt.

Ha esetleg csak most kapcsolódik be a március 18-i közvetítésünkbe, itt vannak a legfontosabb történések:

Az ukrajnai város északi részén egy laktanyát ért súlyos csapás, egyelőre kutatnak az áldozatok után – jelentették helyszíni tudósítóink a városból.

Az orosz erők a várostól északra és keletre állva támadnak, de helyi katonai források szerint a tenger felől is érkeztek rakéták.

Az utóbbi két napban az ukrán hadsereg néhány kilométerrel visszaszorította a támadó orosz csapatokat, így közvetlenül a városnál nincsenek harcok. Ez azonban az orosz légicsapásoktól és rakétatámadásoktól nem védi meg a környező kisebb településeket, amelyeket az éjszakai támadások is elértek.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Délkelet felől hajnalban újabb hullámban érkeztek menekültek Mikolajivba, ahonnan a 130 kilométerre fekvő – egyelőre a támadásoktól védettebb – Odesszába mennek, majd onnan esetleg Nyugat-Ukrajnába vagy Moldován keresztül az EU országaiba.

Mikolajivból írt helyszíni riportunkat itt lehet elolvasni.

A Világélelmezési Program (WFP) egyik tisztviselője arról beszélt, hogy összeomlóban van az ukrajnai élelmiszer-ellátás. Az infrastruktúra egy része megsemmisült, sok élelmiszerbolt és raktár üres. Leginkább a bekerített városokban, például Mariupolban súlyos a helyzet, ezekre a helyekre ráadásul sokszor a segélyszállítmányok sem tudnak bejutni a heves harcok miatt.

Az oroszok által eddig megölt gyerekeket szimbolizálják azok a babakocsik, amiket pénteken raktak ki Lviv egyik terére, írja a Kyiv Independent. Az ukrán hatóságok szerint eddig 109 gyerek halt meg az orosz támadás miatt, több mint 130 pedig megsebesült.

(444)

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökről, hogy egy „gyilkos diktátor, egy valódi gengszter, aki erkölcstelen háborút folytat Ukrajna népe ellen”.

Erre reagált most a Kreml, Dmitrij Peszkov szóvivő szerint Biden rendszeres megszólalásai már igazából Putyin személyes sértegetéseinek számítanak.

Peszkov azt is hozzátette, hogy nem akar Bidenre túl keményen reagálni, tekintettel az amerikai elnök „ingerlékenységére, fáradtságára és feledékenységére”, nehogy aztán a vége „még több agresszió” legyen. Peszkov szerint Biden megjegyzései elfogadhatatlanok és megbocsáthatatlanok.

A Kreml reagált arra is, hogy a britek visszavonták a Russia Today sugárzási jogát, egyszerűen őrületnek nevezték a döntést.

(CNN)

Az OTP is teljes mértékben alkalmazza orosz leánybankjával kapcsolatban a nemzetközi szankciókat. A bankcsoport is fokozatosan leépíti az oroszországi vállalati hitelportfólióját, nem fektet orosz állampapírokba, ezek forgalmazását a teljes nemzetközi OTP Csoportban felfüggesztette. Nem nyújt továbbá finanszírozást oroszországi leánybankja számára.

Az ukrán leánybank tevékenységét viszont továbbra is fenntartja, és egyebek mellett több millió eurós támogatással és 160 menekült elszállásolásával járulnak hozzá a válsághelyzet kezeléséhez. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban konkrétan az OTP-t is felszólította arra, hogy hagyják el az orosz piacot. Részletek az OTP döntéséről itt.

A férfi XXII. kerületi otthonába fogadott be egy nőt, aki még aznap értesítette az egyik segélyszervezetet, hogy szexuálisan zaklatták. Részletek itt>>>

33 ukrán úszó érkezett Magyarországra, akiket a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Debrecenben és Kaposváron szállásolt el – erről Wladár Sándor, a hazai szövetség elnöke beszélt az RTL Klubon. Az ukrán szövetség egyik vezetője, Szerhij Feszenko Wladárhoz hasonlóan 1980-ban nyert olimpiát, folyamatosan kapcsolatban voltak egymással, és Feszenko választotta ki, kik jöhetnek. 10–16 éves gyerekek érkeztek, volt, aki Románián és Lengyelországon keresztül, öt napi utazás után ért Magyarországra. A szövetségnek 13-15 millió forintjába kerül a vendéglátás, úgy gondolták, hogy erre a célra most mindenképpen áldozni kell.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszeresen jelentkezik beszédekkel a közösségi oldalain, most a magyar idő szerint csütörtökön, éjjel 1-kor megjelent videóját meg tudja nézni magyar felirattal is:

A beszédben többek között beszél az oroszok által túszul ejtett melitopoli polgármesterről, Ivan Fedorovról, a humanitárius folyosók működéséről, és megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek az eddigi segítséget.

Az ukrán fegyveres erők osztották meg azt a felvételt néhány órával ezelőtt, amelyen egy ukrán katona elhegedüli társainak az ukrán himnuszt, vélhetően egy katonai létesítményben.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko péntek reggel feltöltött a Twitter-oldalára egy videót, amin azt mutatja meg, hogy a főváros Pogyilszkij nevű területén lakóházakat bombáztak.

Klicsko beszámolója szerint egy ember meghalt, tizenkilencen megsérültek, köztük négy gyerek. Hat ház sérült meg, köztük egy iskola és egy óvoda is.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) pénteki közleménye szerint Oroszország és az ukrajnai háborúban őt támogató Belarusz sportolói sem vehetnek részt a Gyémánt Liga-sorozat versenyein „a belátható jövőben”.

Az orosz sportági szövetséget még 2015-ben, a doppingbotrányok miatt függesztette fel a WA, így az ország atlétái azóta csak semleges színekben vehettek részt a nemzetközi versenyeken.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február végén javasolta azt a világszövetségeknek, hogy a háború miatt ne engedjék indulni az orosz és belarusz sportolókat, továbbá a két ország hivatalos személyeinek is tiltsák meg a részvételét a különböző eseményeken.

Az orosz és belarusz atléták a pénteken kezdődő belgrádi fedett pályás világbajnokságon sem vehetnek részt.

(MTI)

Péntek reggel 9 órakor a lengyel határőrség tájékoztatása szerint elérte a kétmilliót az Ukrajnából Lengyelországba menekülők száma.

Magyarországon az utolsó pontos adatot a beérkező menekültek számáról Orbán Viktor közölte még szerdán: szerda hajnali jelentések szerint összesen 429 ezer menekült érkezett az országba a háború kezdete óta.

Egy ember meghalt, négy megsebesült abban a kijevi lakóépületben, amibe egy orosz rakéta törmelékei csapódtak. Több mint száz embert kellett kimenteni az ötemeletes házból. A tűzoltók még oltják az épületet.

Fotó: Ukraine State Emergency Service / Reuters
Fotó: Ukraine State Emergency Service / Reuters

A brit médiafelügyeleti hatóság, az Ofcom azonnali hatállyal visszavonta az orosz Kreml-közeli csatorna, az RT (Russia Today) sugárzási engedélyét Nagy-Britanniában.

A csatornát korábban az Európai Unió területén is betiltották az EU szankciói keretében.

Az Ofcom közleménye szerint a hatóság nem tartja alkalmasnak az RT-t arra, hogy brit sugárzási engedélye legyen, és nem tartja a csatornát megbízható adónak.

Az ukrán hadsereg minden reggel közzéteszi a saját adatait arról, hogy mennyire sikerült megtépázniuk az orosz erőket.

A statisztikákat senki sem erősítette meg hivatalosan, egyszerűen nem tudni, hogy milyen veszteségek vannak mindkét oldalon, ugyanis amíg az ukránok rendszeresen publikálnak ilyen hozzávetőleges adatokat, a legutóbbi orosz statisztika a saját veszteségeikről március 3-án jelent meg.

Az amerikai hírszerzés becslései szerint nagyjából 7 ezer katona eshetett el, és 14 ezer sérülhetett meg.

Az ukrán hadsereg pénteki közlése szerint több mint 14 ezer katona az oroszok vesztesége eddig a háborúban, az ukránok pedig többek között 93 orosz repülőt és 112 orosz helikoptert lőttek le, 450 orosz tankot semmisítettek meg.

(BBC)

Kiadta szokásos reggeli helyzetértékelését a brit védelmi tárca. Információik szerint az orosz hadsereg „minimális előrelépést ért el a héten”. Az ukrán erők Kijev és Mikolajiv környékén továbbra is meghiúsítják az oroszok próbálkozásait a városok bekerítésére.

Harkiv, Csernyihiv, Szumi és Mariupol viszont továbbra is be van kerítve, ezekben a városokban nagyon súlyos gondot okoz az orosz ágyúzás/rakétázás. Az ENSZ szerint már meghaladja a 3,2 milliót az Ukrajnából elmenekülő civilek száma.

Az ukrán hadsereg közleménye szerint az oroszok összesen hat rakétát lőttek ki Lvivre péntek reggel, ebből kettőt sikerült elhárítani.

Az ukránok szerint nagy valószínűséggel nagy hatótávú rakéták voltak, amiket a Fekete-tenger felett lőttek ki orosz repülőgépek.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Helyi idő szerint péntek hajnalban rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Lviv városát, a polgármester tájékoztatása szerint a nemzetközi reptér mellett sérült meg egy gépek karbantartására használt épület. A bombázás nem követelt emberáldozatot.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!