Olyan robbanószerkezetet találtak a Zágrábban lezuhant drónon, amilyet korábban a szovjetek használtak

2022. március 13. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kezdték meg a Zágrábban még pénteken lezuhant katonai drón kiemelését, amit Mario Banožić horvát védelmi miniszter is figyelemmel kísért – írja a 24sata. Az eredeti tervek szerint már szombaton kiemelték volna a Tu-141-es, a 70-es évek közepén fejlesztett felderítőgépet, de felmerült a gyanú, hogy robbanószer lehet a roncsok között.

„A vizsgálat az utolsó szakaszába lépett, tegnap terveztük [kivenni a drónt], de a vizsgálat legelején olyan jelzést kaptunk, hogy a törmelék között robbanószer lehet, és hogy nagyon óvatosan kell eljárnunk, hogy csökkentsük a kockázatot. A fekete dobozt is megtaláltuk, ennél arra számítunk, hogy bizonyos repülési adatokat tudunk majd kinyerni belőle, amelyeket összevethetünk majd a radaradatokkal. Robbanószer és robbanószerkezet nyomait találtuk meg, ami arra utal, hogy nem egy felderítő drónról volt szó, mint ahogy azt első reggel hittük” – mondta a miniszter.

Hozzátette, olyan robbanószerkezet nyomaira bukkantak, amilyet a szovjetek is használtak korábban, de egyelőre nem lehet biztosat mondani arról, hogy a drón az ukránoké vagy az oroszoké volt-e.

A drón nagy részét sikerült kiszedni a lezuhanása után keletkezett kráterből, a miniszter szerint a további vizsgálatok már egy katonai létesítményben történnek majd meg.

Szerdán különleges NATO-ülést hívnak össze, ahol a horvátok szeretnék megtárgyalni, hogy mi történt pontosan. Addigra, ha minden jól megy pontosan kiderül, hogy milyen drónról volt szó, de a horvát vezetés nagyon szeretne válaszokat kapni arra, hogy Magyarország és Románia hogy-hogy nem észlelte és jelentette a légterébe belépő eszközt. A drón Ukrajnában szállt fel a feltételezések szerint, és Románia felől jutott át Magyarországra, majd a magyar légtéren keresztül jutott el Horvátországig. A horvát elnök szerint a drón több mint 40 percig repült Magyarország felett.

Oroszország egyébként korábban azt mondta, hogy a szovjet gyártmányú robotrepülőt szerintük az ukránok lőtték ki, és a Krím irányába próbálták küldeni mielőtt lezuhant volna a teljesen a másik irányban lévő Zágrábban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!