Az oroszok szerint a Krím irányába indították az ukránok a Zágrábban lezuhant drónt

2022. március 12. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír, hogy az ukránok indíthatták a csütörtök éjszaka Zágrábban lezuhant drónt, mégpedig a Krím félsziget irányába. A drón társát pedig a krími légvédelem le is lőtte állításuk szerint.

A biztonsági szolgálatoknál dolgozó forrás szerint az ukránok mindkét Tu-141-es drónt a Krím félsziget irányába indították el. Az első be is jutott a félsziget fölé, és Krasznoperekopszk falu mellett zuhant le. A maradványait péntek délelőtt találták meg. A másik drónt szintén a Krím félsziget irányába indították el a forrás „adatai” szerint, azonban letért a pályájáról, hogy aztán Zágrábban zuhanjon le.

A közösségi médiában képek is elkezdtek terjedni a Krím felett lezuhant Tu-141-es drónról, ám ezek hitelessége egyelőre nincs bizonyítva.

Az ukránok határozottan tagadják, hogy ők indították volna a Zágrábban lezuhant drónt, illetve hogy az orosz légvédelem lelőtt volna egy ugyanilyen drónt a Krím félsziget felett. Ukrajna Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálata a Twitteren azt írta, hogy nem lőttek le ukrán drónt a Krím félsziget felett, az orosz propagandamédia álhíreket terjeszt. Azzal indokolják ezt, hogy az orosz médiában körbefuttatott képen szereplő drón farkán egy vörös csillag látható, mégpedig az ukrán hadsereg Tu-141-eseinek farkára az ukrán címer van felfestve.

Eközben Zágrábban elkezdték kiemelni a kráteréből az ott lezuhant Tu-141-est. A helyszínen ott volt Andrej Plenković horvát miniszterelnök is, aki a sajtó képviselői előtt sokkal szorosabb NATO-n belüli kooperációra szólított fel.

A horvát miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a NATO és Magyarország nemhogy nem lőtte le a drónt, de még csak nem is tájékoztatta róla időben a horvátokat.

Plenković szerint a magyaroknak választ kell adniuk arra, hogy hogyan repülhetett a gép 40 percen keresztül a magyar légtérben, anélkül, hogy bármit is reagáltak volna rá. „A Paksi Atomerőműbe is belecsapódhatott volna” – tette hozzá.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen útvonalon haladt Magyarország felett az Ukrajna területéről indított drón. A Tu-141-es útvonalának két fix pontját ismerjük jelenleg: Csengert, ahol a Honvédség közleménye szerint belépett a magyar légtérbe, és Zágrábot, ahol lezuhant. Ha Csenger és Zágráb között végig egyenes vonalban repült a drón, az azt jelentené, hogy ha a Paksi Atomerőmű felett nem is, de a közelében valóban elhaladhatott.

Kérdéseket küldtünk a Külügy- és a Honvédelmi Minisztériumnak is a drón útvonalával kapcsolatban. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Honvédelmi Minisztérium még pénteken kiadott közleményében azt írta, hogy a drónt „a hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követték és ellenőrzésük alatt tartották”. A horvát miniszterelnök később azt nyilatkozta, hogy őt arról tájékoztatták a magyarok, hogy azért nem lőtték le a drónt, mert veszélytelennek gondolták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!