Román miniszterelnök: Emberiesség elleni bűncselekmény Putyin háborúja

2022. március 18. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormányfő, Nicolae Ciuca az Aspen Intézet és az Egyesült Államok German Marshall Alapja által szervezett bukaresti konferencián nyilatkozott. Az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy Oroszország az Ukrajna ellen indított, törvénytelen, semmivel nem indokolható és ki nem provokált háborújával zárójelbe tette a nemzetközi jogot, lábbal tiporva a nemzetközi szabályokat.

„Elfogadhatatlan ez az agresszió, amely mérhetetlen szenvedést okozott, menekülthullámot indítva el Ukrajnából, miután az oroszok lakóházakat, kórházakat, óvodákat és iskolákat bombáztak le, akárcsak Csecsenföldön és Szíriában. Ma ugyanezeket a rettenetes dolgokat látjuk az ukrajnai városokban. Ezek valóságos emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök, ezek jellemzik Oroszországnak ezt a demokrácia, a Nyugat és a világ ellen irányuló akcióját” – jelentette ki Ciuca.

A román miniszterelnök, Nicolae Ciuca – Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP
A román miniszterelnök, Nicolae Ciuca – Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP

Párhuzamot vont a 2015-ös migrációs hullám és a mostani között méltatva, hogy most Európa egységes fellépésről tett bizonyságot, míg az előző szinte kettészakította Európát. „Most Európa egységes, szolidáris és legyőzhetetlen magatartást tanúsított.” Románia területére félmillió ukrán állampolgár érkezett, akikhez hozzáadódik több tízezer, szintén Ukrajnából menekülő, nem ukrán állampolgár. 80 ezren maradtak eddig az országban.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint komoly jelek utalnak arra, hogy háborús bűncselekmények történtek Ukrajnában.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!