Több mint száz áldozata lehet a mikolajivi laktanyát ért támadásnak helyi információk szerint

2022. március 18. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex tudósítói, Nyilas Gergely és Huszti István ismét annál a mikolajivi laktanyánál jártak, amit pénteken rakétatámadás ért. A helyszínen úgy értesültek egy tiszttől, hogy a támadásnak több mint száz áldozata van, ez a szám viszont még tovább emelkedhet.

A város északi részében fekvő laktanya területére összesen négy rakéta csapódott be, a létesítményben sok olyan katona tartózkodott, akit frissen soroztak be, tehát még harci tapasztalata sem volt. Jelenleg is zajlik még a romok eltakarítása. Nyilas Gergely kollégámnak a helyszínen több katona is arról beszélt, pont ezért lenne fontos, hogy a NATO érvényesítse a légtérzárat Ukrajnában, hogy ne legyenek ilyen támadások (hogy ez miért nehezen megvalósítható, arról ebben a cikkünkben írtunk).

„A szárazföldön elbánunk velük, tartjuk magunkat, de minden rakétát nem tudunk leszedni” – mondták kollégánknak, és arról is beszéltek, hogy hiába talál ki Vlagyimir Putyin orosz elnök olyanokat róluk, hogy vegyi vagy atomfegyvereik vannak, meg beszél népirtásról, ők semmi mást nem akarnak, csak a gyerekeiket felnevelni.

Még zajlik a romok eltakarítása a laktanyában – fotó: Huszti István / Telex Még zajlik a romok eltakarítása a laktanyában – fotó: Huszti István / Telex
Még zajlik a romok eltakarítása a laktanyában – fotó: Huszti István / Telex

Kollégáink tapasztalatai szerint a félmilliós Mikolajiv városa a támadás ellenére működik. Van víz és áram, a tömegközlekedés is működik, nincs élelmiszerhiány a boltokban, és az utánpótlással sincs gond, mivel a városba biztosított a bejárás nyugat felől. Viszont a helyiek is megjegyezték, hogy egyre drágább minden – ehhez viszonyítási alapként annyit érdemes megjegyezni, hogy sokan húszezres nyugdíjból és hatvanezres fizetésből élnek, és egy hidegebb hónapban a gázfűtés akár egy egész fizetést is elvisz.

Ha az orosz erők bevennék Mikolajivot, akkor a 130 kilométerre lévő Odesszához vezető út nyílna meg ezzel. A városból korábban helyszíni riporttal jelentkeztünk>>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!