Tranzitvárót nyit a kormány a BOK Sportcsarnokban

2022. március 18. – 14:30

frissítve

Tranzitvárót nyit a kormány a BOK Sportcsarnokban
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Közel egy hónappal az orosz-ukrán háborút követően, március 21-től tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság a háború elől menekülők számára a BOK „B” csarnokban – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a kormány felkészült a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére, ezért döntöttek a Keleti Pályaudvar szomszédságában a nagyméretű váró megnyitásáról. A menekültek magyarországi, főként fővárosi támogatásáról, megsegítésétől, magyarországi szállításukról, szállásbiztosításról leginkább a civilektől hallani, ilyen jellegű állami tevékenységéről a hírek szerint főként a határok környékéről lehet értesülni.

A váróban térítésmentesen elérhető lesz:

  • meleg váróhelyiség
  • tolmácsszolgáltatás
  • baba-mama- és gyereksarok
  • orvosi ellátás
  • telefontöltési lehetőség
  • internetelérés
  • MÁV nemzetközi jegypénztár
  • eljutási lehetőség a Keleti és Nyugati pályaudvarokra, a repülőtérre.

Azt írják, az idegenrendészeti, menedékes státusszal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre is lehetőség lesz helyben, illetve a csarnokban a segélyszervezetek munkatársai is helyet kapnak, ők az étel-italból, tisztálkodó szerekből, pelenkából is álló adományokat adják.

A BOK Sportcsarnok (volt Syma csarnok) atlétikai épülete így átmenetileg bezár a sportolók előtt, de ez nem váratlan fordulat: a Magyar Atlétikai Szövetség már a múlt héten jelezte a kormánynak, hogy szívesen segít a menekültek ellátásban. "Mi sem természetesebb tehát, mint hogy ennek érdekében átadjuk a BOK-ot és ezzel is támogatjuk a háború elől menekülőket – mondta Gyulai Miklós, a MASZ elnöke a Népszavának.

A fővárosi kormányhivatal védelmi bizottsága pénteken délelőtt egyeztetést tartott a csarnok átalakításáról, ezen részt vett a Népszava szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is. A fővárostól elsősorban buszokat szeretne kérni a bizottság, hogy a Kőbánya-Kispest vasúti megállótól a Puskás Stadion mögötti csarnokba szállítsák a Záhony felől vonaton érkező ukrán menekülteket, ami azt jelentené, hogy a BOK Csarnokba egy jóval távolabbi ponttól kellene odavinni a menekülőket, hiszen a Keleti pályaudvar nem esik olyan nagyon messze onnan.

A Fővárosi Önkormányzat a Telexet arról tájékoztatta, mélységesen aggódik a főváros amiatt, hogy hétfőtől a civil önkéntesek nélkül, a kapacitások 4 helyszínre osztásával miként alakul a menekültek fogadása, illetve hogy a védelmi bizottság által tervezett új modell miként lesz képes ellátni az igényeket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!