Az ukránokat elvágták az Azovi-tengertől, a védelmi minisztériumuk szerint orosz tábornokot öltek meg

Legfontosabb

2022. március 18. – 07:24

frissítve

Az ukránokat elvágták az Azovi-tengertől, a védelmi minisztériumuk szerint orosz tábornokot öltek meg
Mariupol egyik lakónegyede a bombázások után – fotó: Alexey Kudenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lviv polgármestere, Andrij Szadovij Facebookon írta ki, hogy Lvivben nem magát a repülőteret érte rakétatalálat, hanem egy repülőtér melletti, gépek karbantartására használt üzemet.

Legalább három robbanást lehetett hallani a nyugat-ukrajnai Lvivben magyar idő szerint 5:30 körül, korai értesülések szerint a nemzetközi repülőteret bombázták, ezt cáfolta most Szadovij.

Robbanásokat hallottak Kijev északi részén, ahol füst is gomolyog, írja a Reuters jelentésére hivatkozva a Sky News. A hírcsatorna riportere arról számolt be, hogy már magyar idő szerint 4:30 óta folyamatosan zúgnak a légvédelmi szirénák Kijevben.

A CNN arról ír a főváros önkormányzatára hivatkozva, hogy a támadás az északi Podil lakónegyedét érte el péntek reggel. Egyelőre nem érkezett hír áldozatokról vagy az épületben esett károkról, de az önkormányzat közlése szerint folyamatosan dolgoznak a mentőalakulatok és az egészségügyi csapatok.

Az ukrán Interfax hírügynökség az oroszbarát szeparatista „Donyecki Népköztársaság” egyik tisztviselőjére hivatkozva arról számol be, hogy repüléstilalmi övezetté nyilvánítja Oroszország a Donyec-medencét – írja a Sky News és a Guardian.

A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyéket magában foglaló Donyec-medence, avagy Donbassz már nyolc éve frontvonalnak számít az orosz–ukrán háborúban – igaz, hivatalosan az orosz fél csak február óta vesz részt a konfliktusban, előtte csak kívülről támogatták a két szakadár tartomány harcát az ukrán erők ellen.

Az Interfax jelentésével egy időben a TASZSZ orosz hírügynökség arról számol be, hogy az Oroszország déli részére kihirdetett repüléstilalmi övezet időtartamát meghosszabbították március 26-ig. Ennek értelmében továbbra is zárva tart a Krím-félszigettől keletre fekvő Krasznodar repülőtere.

Nem a repülőteret találta el Lvivben az a rakéta, ami miatt sűrű füst érkezett a nyugat-ukrajnai városra – ezt Lviv polgármestere közölte Telegramon. Andrij Szadovij hozzátette, a repülőtér mellett egy épület sérült meg a támadásban, ennek pontos helyét viszont nem közölheti, és arra kérte a helyieket, ne osszanak meg fotókat az eset helyszínéről.

„Egy autószállító vállalat épületének ablakai rongálódtak meg. A helyszínen még tisztázzuk a körülményeket, és később értesítünk mindenkit a részletekről”

közölte üzenetében Szadovij.

A BBC azt írja, egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban orosz rakéta találta-e el a nemzetközi repülőtér melletti épületet – azonban ha igen, akkor ez a péntek reggeli eset lenne a legközelebbi támadás, ami elérte az invázió során Lviv városát.

Legalább három robbanást lehetett hallani a nyugat-ukrajnai Lvivben magyar idő szerint 5:30 körül, írja az Ukraine 24 tévécsatorna híre alapján a Sky News és a BBC. A CNN stábja a helyszínen is több robbanást hallott, miután péntek hajnalban megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Magyar idő szerint 5 óra után nem sokkal adtak ki légiriadót Nyugat-Ukrajna több megyéjére, így a Lvivi mellett a Rivnei, Ternopili, Volinyi és Ivano-frankivszki területre is, írja a BBC.

Az Ukraine 24 Telegram-oldalán egy videót is közölt a robbanás látványáról:

A BBC riportere pedig Lviv belvárosából fotózta le a péntek reggeli füstfelhőt:

A Guardian és a BBC is arról ír helyi forrásai alapján, hogy a füst a lvivi nemzetközi repülőtér környékéről származik, így elképzelhető, hogy a repteret támadták meg rakétákkal az oroszok.

Akkor itt olvashatja csütörtöki percről percre tudósításunkat.

Összefoglalónk az éjjeli eseményekről:

  • Az ukrán határőrség szerint több mint 320 ezren tértek vissza harcolni Ukrajnába az orosz invázió óta. „A srácaink nem adják fel, úgyhogy szükségünk van a segítségre, harcolnunk kell a hazánkért. Ukrajnának szabadnak kell lennie, akárcsak minden más népnek” – írták.
  • Dél-Korea bejelentette, hogy a Kijevből áttelepült átmeneti nagykövetségét is bezárja Lvivben a „fokozódó katonai fenyegetések” miatt.
  • Újabb szankciókat jelentett be Ausztrália az orosz állam és két oligarcha ellen.

Zelenszkij és Putyin

  • Zelenszkij a háborúba küldött oroszok anyáihoz intézett beszédet. „Szeressétek jobban a fiaitokat, mint amennyire féltek a hatalomtól” – üzente nekik. Mint mondta, az ukrán védelmi erők minden kulcsfontosságú területen tartják pozícióikat, és egyre több sorkatonát vettek hadifogságba az oroszok oldaláról.
  • Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, ahol az orosz elnök elmondta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben. Például hogy adják fel a Krímet és a Donbaszt, de most is előkerült a „nácimentesítés” és az ukrán NATO-tagság elutasítása is.

Menekültek

Front

  • „Akadozik” az oroszok inváziója a brit védelmi minisztérium hírszerzői jelentése szerint. Oroszország számára nehézséget okoz a frontvonalban lévő csapatok ellátása alapvető élelmiszerekkel és üzemanyaggal. Az ukrán ellentámadások miatt az oroszoknak rengeteg csapatot kellett átirányítaniuk az ellátási vonalaik védelmére, ami „súlyosan korlátozza Oroszország támadói potenciálját”.
  • Elfoglalták a Luhanszk megyei Rubizsne kormányzati épületeit az oroszbarát szakadárok.
  • Robbanásokat hallottak Lvivben, miután légiriadót adtak ki Nyugat-Ukrajna nagy részére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!