Ez történt az orosz–ukrán háborúban péntekre virradó éjjel

2022. március 18. – 06:53

frissítve

Ez történt az orosz–ukrán háborúban péntekre virradó éjjel
Egy Ukrajnából menekült kislány várakozik egy buszra már lengyel területen – KUNIHIKO MIURA / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ezek voltak a csütörtök délután és este legfontosabb eseményei, alább pedig az éjszaka legfontosabb háborús történései. Összefoglaló.

  • Az ukrán határőrség szerint több mint 320 ezren tértek vissza harcolni Ukrajnába az orosz invázió óta. „A srácaink nem adják fel, úgyhogy szükségünk van a segítségre, harcolnunk kell a hazánkért. Ukrajnának szabadnak kell lennie, akárcsak minden más népnek” – írták.
  • Dél-Korea bejelentette, hogy a Kijevből áttelepült átmeneti nagykövetségét is bezárja Lvivben a „fokozódó katonai fenyegetések” miatt.
  • Újabb szankciókat jelentett be Ausztrália az orosz állam és két oligarcha ellen.

Zelenszkij és Putyin

  • Zelenszkij a háborúba küldött oroszok anyáihoz intézett beszédet. „Szeressétek jobban a fiaitokat, mint amennyire féltek a hatalomtól” – üzente nekik. Mint mondta, az ukrán védelmi erők minden kulcsfontosságú területen tartják pozícióikat, és egyre több sorkatonát vettek hadifogságba az oroszok oldaláról.
  • Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, ahol az orosz elnök elmondta, milyen követelései vannak Ukrajnával szemben. Például hogy adják fel a Krímet és a Donbaszt, de most is előkerült a „nácimentesítés” és az ukrán NATO-tagság elutasítása is.

Front

  • „Akadozik” az oroszok inváziója a brit védelmi minisztérium hírszerzői jelentése szerint. Oroszország számára nehézséget okoz a frontvonalban lévő csapatok ellátása alapvető élelmiszerekkel és üzemanyaggal. Az ukrán ellentámadások miatt az oroszoknak rengeteg csapatot kellett átirányítaniuk az ellátási vonalaik védelmére, ami „súlyosan korlátozza Oroszország támadói potenciálját”.
  • Elfoglalták a Luhanszk megyei Rubizsne kormányzati épületeit az oroszbarát szakadárok.
  • Robbanásokat hallottak Lvivben, miután légiriadót adtak ki Nyugat-Ukrajna nagy részére.

Menekültek

Az előző napi és éjszakai percről percre közvetítésünket itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!