130 embert tudtak kihozni a lebombázott mariupoli színház romjai alól, több mint ezren rekedhettek a pincében

2022. március 18. – 14:57

frissítve

130 embert tudtak kihozni a lebombázott mariupoli színház romjai alól, több mint ezren rekedhettek a pincében
A lebombázott mariupoli színház romjai – Fotó: Azov Battalion / EyePress / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 130 embert sikerült kihozni a lebombázott mariupoli színház óvóhelyéről, de az épület pincéjében még több mint ezren rekedhettek a romok alatt – írja a Guardian Ljudmjla Deniszova, Ukrajna emberi jogi ombudsmanjának bejelentése alapján. Volodimir Zelenszkj ukrán elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint pénteken arról beszélt: most is „százával” vannak emberek a romok alatt.

A mentést rendkívüli módon nehezíti, hogy a hetek óta heves ostrom alatt álló városban teljesen összeomlottak a közszolgáltatások. Szerhij Taruta volt donyecki régióvezető az ukrán televíziónak csütörtök délután azt mondta: nem lehet szervezett mentőakcióról beszélni, mert nincsenek már meg azok a szervezetek a városban, amelyek emberek mentésével, ellátásával vagy éppen a holttestek eltemetésével foglalkoznának.

A romeltakarítást és az emberek kimentését így jobb híján a hozzátartozók és a lakosság végzi, de ez is akadozik, hiszen tartanak a folyamatos ágyúzástól és a becsapódó lövedékektől. A mentést végzőknek sikerült elhordani a törmeléket a pince egyik kijárata elől, így tudott kiszabadulni az emberek egy része egy olyan óvóhelyről, ami sértetlen maradt, írja a Sky News. Arról nem érkeztek hírek, hogy emberek haltak vagy sérültek volna meg az óvóhelyen.

A stratégiai fontosságú kikötővárosnak számító Mariupolban becslések szerint a lakóépületek 80 százaléka megsérült vagy megsemmisült. Itt egy március 14-i drónfelvétel az ostromlott városról:

A színház biztonságosnak tűnő pincéjében ukrán források szerint 1300-an kerestek menedéket az állandó orosz ágyúzás és rakétacsapások elől.

Műholdfelvételeken is látszik, hogy a színház előtti téren hatalmas, a katonai repülők személyzete által is látható, orosz nyelvű felirat jelzi: gyerekek is vannak az óvóhelyen. A színházat ennek ellenére szerdán nagy erejű bomba találta el, ami a képek tanúsága szerint a földig letarolta a többemeletes épület középső, főbejárati részét.

Műholdfelvételen a mariupoli színház, előtte és mögötte a járdán "GYEREKEK" felirat – Fotó: Maxar / EyePress News / AFP
Műholdfelvételen a mariupoli színház, előtte és mögötte a járdán "GYEREKEK" felirat – Fotó: Maxar / EyePress News / AFP

Maria Zakharova az orosz külügyminisztérium szóvivője az esetet azzal kommentálta: „mindenki tudja, hogy az Oroszország nem bombáz városokat”, a NATO-t pedig azzal vádolta, hogy hamisított videókat és fotókat terjeszt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén az Oroszországot képviselő nagykövet, Vaszilij Nebenzja is azt állította: a mariupoli színházban történtekért nem orosz légicsapás okolható, a helyzetet ukrán nacionalisták túszejtő akciója idézte elő – írta a Sky News. Nebenzja azt állította: az Azov nevű ukrajnai szélsőjobboldali milícia túszokat tart fogva a színházban véres provokációra készülve. Különösen talányos a nagykövet azon kijelentése, hogy a színház sohasem volt az orosz erők célpontja, az Azov milícia viszont igen.

A Deutsche Welle korábban azt írta: az Azov eredetileg egy önkéntes milícia, amely Berdjanszk városában alakult az ukrán hadsereg támogatására az oroszbarát szakadárok elleni harcban Kelet-Ukrajnában. A milícia tagjainak egy része fociultrákból, nacionalistákból, meghatározó módon azonban a Jobboldali Szektor nevű kis létszámú, de aktív szélsőjobboldali csoportból kerülnek ki. A csoport alapítói oroszul beszélő kelet-ukrajnaiak, akik a kelet-szláv népek egységét, azaz az oroszok, fehéroroszok és ukránok egységét hirdetik. A milícia nemrég Mariupolba tette át székhelyét, és az Ukrán Nemzeti Gárda irányítása alatt a nagyrészt orosz ajkú város védelmét erősíti.

Az ENSZ szerint Mariupolban humanitárius katasztrófa fenyeget, az utolsó készleteket használják fel élelemből és vízből, és gyógyszerből is hiány van. Az állandó tüzérségi támadások miatt eddig egyetlen segélykonvojnak sem sikerült bejutnia a városba, a sofőrök nem vállalják a veszélyes utat.

Olaszország kész újjáépíteni a mariupoli színházat, jelentette be csütörtökön Dario Franceschini kulturális miniszter, akinek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren mondott köszönetet azzal, hogy „együtt fogjuk újjáépíteni az országot az utolsó tégláig”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!