Rekordbevétel, milliárdos osztalékok – így teljesítettek Orbánék és Tiborcz István legfontosabb cégei tavaly

2024. június 5. – 14:59

Rekordbevétel, milliárdos osztalékok – így teljesítettek Orbánék és Tiborcz István legfontosabb cégei tavaly
Tiborcz István a BDPST-n keresztül tulajdonolja a szállodáit, többek között a 2022-ben megvásárolt Gellért Szállót is – Fotó: Róka László / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

„Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.” Idén lesz tíz éve, hogy Orbán Ráhel egy Facebook-posztban üzent „az apját támadóknak”, miután a Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktorral szemben lánya svájci tandíja miatt. Az évekkel később is gyakran idézett posztban Orbán Ráhel arról írt, édesapja azt tanította neki, hogy sose azt kérdezze, mit tesz érte a hazája, hanem hogy ő mit tehet a hazájáért. „Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki.”

Rég elmúltak azok az idők, amikor Orbán Ráhelnek Facebook-posztokban kellett az önállóságát bizonygatnia. Sőt, míg apja megtakarítása a nulla és a 14 millió forint között mozgott az elmúlt években (legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján 10 millió forintja volt a feleségével közös bankszámlán), addig sorra kerültek férje nevére a milliárdokat hozó cégek. Ezzel a családi üzleti dinamika is megváltozott: korábban az Orbán Viktor apjához, Orbán Győzőhöz tartozó bányák növelték a családi vagyont, az igazán nagy pénzeket viszont mára leginkább Tiborcz István befektetései hozzák.

A cégcsoport kiépítésével párhuzamosan Orbán Ráhel és Tiborcz István egyre tudatosabban figyelnek az üzleti imidzs kialakítására, és ma már a Facebook-posztoknál kifinomultabb módszerekkel igyekeznek megmutatni, hogy ők független, tehetséges, önjáró vállalkozók. Orbán Ráhel esetében az aktív Linkedin-profilja mellett jó eszköznek számítanak ehhez a leginkább a kormányközeli médiumoknak adott, interjúknak beállított beszélgetések, de szerepelt már a Brandfestival nevű márkakommunikációs konferencián, és tartott előadást a BDPST gyakornoki programjáról a Budapesti Corvinus Egyetemen is, eredetileg zárthelyi vizsgára készülő hallgatóknak.

Ugyanez áll férjére is: Tiborcz István tavaly interjút adott az Octogon építészeti magazinnak, ami nem a tartalma miatt lett emlékezetes, hanem mert utólag kiderült, hogy fizetett PR-anyag volt, csak nem jelölték, később pedig az Indexen beszélt többek között arról, hogy már azelőtt is voltak szabad szemmel jól látható sikerei, hogy a feleségét megismerte volna.

Az üzleti arculatot erősíti az is, hogy Tiborcz egyre szerteágazóbb csoportot alakít ki, az ingatlanpiac mellett érdekeltté vált többek között a pénzügyi és bankszektorban, a logisztikában, a biztosítási piacon és a szépségiparban is – ha hozzávesszük a listához a miniszterelnök apjának bányaipari érdekeltségeit, már-már Mészáros Lőrincével vetekszik az Orbán család nevén lévő cégbirodalom kiterjedtsége. Ebben a cikkben végigvesszük, melyek az Orbán Ráhel, Tiborcz István és Orbán Győző nevén lévő legfontosabb cégek, és mit hoztak a hazának (és tulajdonosaiknak) 2023-ban.

Orbán Győző

Főbb cégek: PSU Kft., Dolomit Kft., Gánt Kő Kft., Dolomit Inert Kft.

A miniszterelnök apjának bányászattal foglalkozó vállalatai az elmúlt években rendre sok százmilliós, milliárdos árbevétellel zárták az éveket,

2010-től a koronavírus-járványig a fő vállalatoknál eredményben és az osztalékokban is trendszerű növekedés volt látható.

Orbán Győzőnek jelenleg négy nagyobb cég áll a közvetlen vagy közvetett tulajdonában: a Dolomit Kft. végzi a bányászatot és a feldolgozást (2002 óta a kőtermékek egy részét saját betonüzemben dolgozzák fel), a Gánt Kő a kitermeléshez kapcsolódóan végez feladatokat, például a dolomit törését, osztályozását és értékesítését, ez alá tartozik a tavaly bejegyzett Dolomit Inert is. A PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. pedig az ingatlanokkal, pontosabban Mészáros Lőrinc golfpályájával foglalkozik.

A gánti Dolomit Kft. telephelyének bejárata – Fotó: Google Street View
A gánti Dolomit Kft. telephelyének bejárata – Fotó: Google Street View

A PSU egyetlen telephelye az a Pannonia Golf & Country Club, aminek üzemeltetését Mészáros Lőrinc viszi, azaz az ország leggazdagabb embere Orbán Viktor édesapjának fizeti a bérleti díjat. A PSU egyetlen bevételi forrása vélhetően ebből származik, rendre 12,2 millió forintos bevételt hozott az elmúlt években. 2022-ben már 17,4 milliós bevétel szerepelt ezen a soron, azaz úgy tűnik, Orbán Győző elkezdett nagyobb bérleti díjat kérni Mészáros Lőrinctől. Újabb emelés azóta nem történt, az árbevétel 2023-ban is 17,4 millió forint lett az épphogy nyereséges (4 millió forintos profitú) ingatlanfejlesztőben. A mérlegben ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok soron 330 millió forint szerepel, azaz ennyiért tartják számon a golfpályát.

A Dolomit Kft.-ből Orbán Győző és tulajdonostársai az előző években kétmilliárd körüli összeget vettek ki osztalékként, a 2023-as üzleti év után pedig a május végén leadott alapítói határozat szerint most is 1,9 milliárd forint osztalékot hagytak jóvá. A bányacég árbevétele jócskán elmaradt a 2022-es rekordbevételtől, az egykori 5,9 milliárd forintos forgalom 2023 végére 4,8 milliárdra apadt. Ennél kisebb mértékben csökkent az adózott eredmény, 2-ről 1,9 milliárd forintra.

A Gánt Kő viszont tudta növelni az árbevételét, 283 millió forintos forgalmat zárt tavaly, és a 2022-es 18 millió forintos veszteséget is átfordította egy szerény, 9 milliós nyereségbe. A cég 2015 és 2019 között rendszerint 300 és 450 millió forint környéki forgalmat generált, a koronavírus-járvány alatt azonban ez bezuhant 200 millió forintra, így a tavalyi árbevétel a legjobb, amit a cég 2018 óta elért.

Tavaly júliusban új leánycéget alapított a Gánt Kő, a Dolomit Inert (a bejegyzéskor DG Kőbánya Projekt Kft.) saját tőkéje 2,4 millió forint volt 2023-ban. A vállalkozás tevékenységi körei között szerepel a nem veszélyes hulladék gyűjtése, kezelése és ártalmatlanítása, ami lehetővé teszi, hogy 2024 és 2077 között évi 400 ezer tonna hulladékkal töltse fel a gánti dolomitbánya gödrét. (A 400 ezer tonna nagyjából ugyanaz a hulladékmennyiség, amennyi háztartási szemetet Budapest termel egy év alatt.) A cégben Orbán Győző társa még Orbán Dávid, a miniszterelnök unokaöccse, illetve az ő üzlettársa, Mürkl Máté ügyvéd.

Hivatalosan Orbán Győző tulajdonában áll még a Pannonia golfklubtól egy kőhajításra lévő hatvanpusztai majorság is, amiről nemrég a Gulyáságyú Média csinált látványos videófelvételeket. A néhány év alatt felturbózott birtokra sokan inkább Orbán Viktor tulajdonaként tekintenek. A VSquare egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok információira hivatkozva azt írta októberben, hogy a kormányfő már nem csak hosszú hétvégéket tölt a családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, rendszeresen ott fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, illetve üzletembereket. A 19. században József nádor által létrehozott birtok rekonstrukciója becslések szerint 30 millió euróba (kb. 11,5 milliárd forintba) kerülhetett. A majorság tavaly újabb 25 hektárral bővült.

Orbán Győző még 2021-ben szállt ki a Nehéz Kő nevű szállítmányozócégből (később: FuvarozNAK Kft.), a cég élére az Orbán család bizalmi emberének tartott Bihari Lajos került. A korábban jól menő cég az átadás után soha nem látott mértékű, 197 milliós veszteséget produkált, ami 2023-ra 8 millióra mérséklődött. A cégnek a miniszterelnök két testvére, Orbán Áron és ifjabb Orbán Győző is a tulajdonosa volt, a FuvarozNAK Kft. és a Nehéz Kő Kft. jogi képviselője ugyanaz a Szmulai István volt, aki a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját is védte.

A G7.hu a napokban megnézte, hogyan bánt az osztalékokkal Orbán Győző: az elmúlt évek beszámolói alapján 2014-ig visszafogottan nyúlt a vállalati jövedelmekhez, a második Fidesz-kétharmad után azonban változtatott a gyakorlaton, néhány éven belül még a korábbi évek profitjának nagy részét is kisöpörték a cégekből. Orbán Győző cégei a 2004 és 2013 közötti tíz évben összesen 856 millió forint osztalékot fizettek, az ezt követő évtizedben, 2014 és 2023 között azonban ennél közel 10 milliárd forinttal többet.

Orbán Ráhel

A miniszterelnök lányának mindössze egyetlen cég van a nevén, az Odu Store Kft. Az influenszer Insta-anyukák pasztellszínű csodavilágát idéző bolt két éve nyitott meg a 12. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpontban. Azóta kis híján megduplázta árbevételét, 73-ról 131 millió forintra növelve, a veszteség viszont tovább nőtt, a 2022-es 56 millióról 80 millió forintra. Hivatalosan Orbán Ráhel nem tulajdonos férje érdekeltségeiben, az Odu Store-on kívül mindössze egyetlen másik céges tisztséget visel: ügyvezető a BDPST Koncept Kft.-ben, a BDPST csoport szállodáinak marketingjét és piaci bevezetéseit intéző ügynökségben.

Orbán Ráhel bababoltja – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Orbán Ráhel bababoltja – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Tiborcz István

Főbb cégek: Waberer's International Nyrt., BDPST Zrt., Gránit Bank Zrt., Gránit Alapkezelő

A BDPST Zrt. profitja jelentősen beesett 2022-ről 2023-ra: tavaly 8,8 milliárd forint nyereséget termelt, egy évvel korábban ugyanez még 21,6 milliárd volt, de a 2023-as eredmény jelentősen elmarad a két évvel ezelőttitől is (akkor 12 milliárdos adózott eredményre tettek szert). Az árbevétel viszont jelentősen nőtt, 78,9 milliárdról 120,5 milliárdra. Osztalékot Tiborcz István nem vett ki – a kérdés azért fontos a BDPST-nél, mert tavaly a G7 cikksorozata feltárta, hogy tízmilliárdok folynak az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel cégbirodalmából Tiborcz István cége felé. A pénz útját a nyilvánosság elől osztalékelsőbbségi részvényekkel rejtették el, azaz olyan papírokkal, melynek birtokosai kis részesedéssel is igényt tarthatnak a nyereség nagy részére.

Tiborcz a BDPST-n keresztül tulajdonolja a nemrég nemzetközi influenszereket is megbuliztató szállodáit, például a Gellért Hotelt (ezt 2022-ben vásárolta meg a Jellinek csoportjától), a belvárosi Dorothea Hotelt vagy a D8 Hotelt. Nemrég bevezettek egy új ernyőmárkát, a Botaniq Collectiont, ez alá tartozik a Botaniq Turai Kastély, az Andrássy Kúria & Spa, a Verno House és a Botaniq Budai Klub, az éttermek közül pedig például a Michelin Guide ajánlással bíró Flava. Épp a napokban derült ki, hogy ez az étterem váltja a BudaParton lévő Sho Beachet: a strandot a Kopaszi Gát Kft. adta ki, az üzemeltető Koltai Róbert és Pogány Judit fia, Koltai Gábor volt. (Tiborcz hotelbirodalmát ebben a cikkben mutattuk be, a hozzá tágabban köthető luxusingatlan-projekteket pedig itt járta körül a Válasz Online.)

Több mint két éve, hogy Tiborcz bevásárolta magát a Gránit Bankba, a felvásárlásról Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató akkor úgy nyilatkozott, hogy a stratégiai célok változatlanok maradnak. A Gránit 1200 milliárd forintra rúgó mérlegfőösszegével az ország nyolcadik legnagyobb kereskedelmi bankja volt 2023-ban – a tőzsdei bevezetés továbbra is lehetőség, de mostanában nem volt körülötte fejlemény. A terjeszkedés viszont aktuális, januárban bejelentették, hogy megvásárolják a holland székhelyű De Lage Landen csoport két magyarországi leányvállalatát azzal a céllal, hogy fejlesszék a lízingüzletágat, a deal idén zárulhat, ha a jegybank is jóváhagyja. 2023-ban lezárult az előtte szintén Jellinekhez tartozó Diófa (újabban Gránit) Alapkezelő megvásárlása is.

Az alapkezelő az elmúlt egy évben majdnem a kétszeresére növelte a profitját, 2,4-ről 4,3 milliárd forintra, ebből 4,1 milliárdot fizettek ki osztalékként az anyacég Tarragona Holdingnak (ennek többségi tulajdonosa a Gránit Bank).

A Gránit Bank résztulajdonába tartozó Equilor Befektetési Zrt. ambivalens évet tudhat maga mögött, a befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei 5 milliárd forintról 5,6-ra növekedtek 2023-ra, a profit viszont nagyságrendileg 200 millió forinttal csökkent, 2,6 milliárdra. A Bloomberg információi alapján a Budapest Airport megvásárlása körül megjelenő befektetési cégre nemrég lecsapott a jegybank: 10 millió forint bírságot szabott ki rá, amiért nem teljesítette maradéktalanul egy korábbi vizsgálatban előírtakat. A felügyelet szerint több esetben is alkalmassági teszt és szerződés nélkül nyújtott befektetési tanácsadást, és előfordult, hogy olyan pénzügyi eszközöket ajánlott az ügyfelei részére, melyek nem voltak alkalmasak a számukra.

2024 első negyedévében közel 197 millió eurós árbevételt ért el a Waberer's, hasonlóan magas negyedéves árbevételre eddig nem volt példa a cég történetében. A kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) viszont jelentősen csökkent, az egy évvel korábbi 11 millió euró feletti értékről 8,5 millió euróra – ezt az első negyedéves jelentés a gyengén szereplő kiskereskedelemmel, a legfontosabb piacok közé tartozó német, olasz és magyar ipari termelés csökkenésével és az útdíjak emelkedésével magyarázza, a biztosítási és a szerződéses logisztikai szegmens viszont javított az eredményen. A cégcsoport a jelentésben azt írja, tartják magukat az év elején közzétett előrejelzéshez: a konszolidált árbevételt a tavalyi 711 millió euróhoz képest 800 millió euróra (jelenlegi árfolyamon számolva 314 milliárd forintra) lőtték be, az EBIT-től pedig azt várják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan meghaladja a 40 millió eurót.

A Waberer’s Tiborcz István egyetlen tőzsdei érdekeltsége, 2022 óta van benne részesedése: a BDPST-hez tartozó Geraldton Invest Zrt.-n és Merkport Zrt.-n, illetve a közvetve rá eső részvényeken keresztül jelenleg összesen 52,01 százalékot tulajdonol a cégből. A csoport nemrég zárta le a Petrolsped többségi, 51 százalékos részesedésének felvásárlását, ezzel a Waberer's Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltatójában szerzett tulajdont. A tőzsdei társaságból április végén szállt ki a Tiborcz-cal gyakran üzletelő Jellinek Dániel csoportja, az Indotek részesedését a Mol vásárolta meg.

A szövevényes cégbirodalom értékét nehéz lenne felbecsülni, a Forbes legutóbbi milliárdoslistáján Tiborcz István becsült vagyona 75,3 milliárd forint volt – azaz a felvásárlások árával és cégek mérlegében lévő hitelekkel korrigálva legalább ennyit érhetnek azok a cégek és vagyonelemek, melyek bizonyíthatóan az ő nevén vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!