Tiborcz István megveszi a Diófa Alapkezelőt

2022. március 14. – 16:40

Tiborcz István megveszi a Diófa Alapkezelőt
Tiborcz István a bank után alapkezelőt is vett Fotó: BDPST

Másolás

Vágólapra másolva

Tiborcz István, a miniszterelnök veje a Gránit Bank mellett már az egyik vezető hazai, bankfüggetlen alapkezelő tulajdonosa is lesz. A Diófában úgy tűnik, hogy legalábbis részben benne maradnak az eddigi vezetők.

A március 14-i hivatalos bejelentés röviden arról szól, hogy a BDPST Capital Zrt. üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt. megvásárlásáról. Utóbbi cég Jellinek Dániel tulajdona volt. A közlemény először a BDPST oldalán jelent meg, majd a Portfólió írt róla.

A tranzakciót, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), valamint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is jóvá kell hagynia, ezek az eljárások folyamatban vannak.

A felek véleménye

Az eladó és a vevő közül mi Jellinek Dánielt értük el, aki elmondta, hogy a Diófával jó üzletet csinált, és mint a Telexnek elárulta, több nagy befektetést is tervez, ezekhez szüksége volt tőkére, de volt egy ennél prózaibb eladási ok is.

Jellinek Dániel az Auchanban szeretne tulajdonrészt vásárolni, ennek engedélyeztetése folyamatban van. Csakhogy az Auchan sok kereskedelmi ingatlannal rendelkezik, ahogyan a Diófa maga is több, elsősorban vidéki plázát birtokolt, így a két portfólió együtt akadályozhatta volna az Auchan-deal versenyhivatali jóváhagyását.

A vevő részéről nem a tulajdonos Tiborcz István, hanem Tóth Judit, a BDPST Group igazgatósági tagja nyilatkozott a vonatkozó közleményben.

„Célunk a Gránit Bank és a Diófa Alapkezelő működésében rejlő szinergialehetőségek kiaknázása, amivel mindkét vállalat értéke jelentősen növekedhet.”

A vezetés marad, de új ember is jön

A Diófának a deal előtt kifejezetten erős menedzsmentje volt, Barlai Róbert elnök, Oláh Márton vezérigazgató, Mikesy Álmos, Borbély Miklós, vagyis jó nevű szakemberek voltak a cég vezetésében.

A közleményből kiderül, hogy a társaság igazgatósági elnöki pozícióját továbbra is

„a közel harmincéves hazai és régiós banki és tőkepiaci tapasztalattal rendelkező Barlai Róbert tölti be.”

Vezérigazgatónak pedig az alapkezelő Benczédi Balázst kívánja kinevezni a felügyeleti engedélyezés lezárultát és az MNB engedélyének kézhezvételét követően. A szakember pályafutása alatt vezette az ING Alapkezelőt, 2021. december 31-ig pedig az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója volt.

Úgy tűnik, hogy bár a többiekre nem tér ki a közlemény, de a csoportnál maradnak, vagy állásban, vagy legalábbis tanácsadói szerepben.

A múltról

A 2009-ben alapított Diófa Alapkezelő mindig is magyar tulajdonú cég volt, korábban tulajdonolta az Évgyűrűk Nyugdíjpénztár, Lantos Csaba, az egykori FHB-Takarék világ, végül Jellinek Dániel, majd mostantól Tiborcz István.

A Diófa szép nyereséget termel, az Opten szerint 2020-ban 1,6 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, de a korábbi években is rendre egymilliárd forint körüli szintet hozott, és 2021-ben állítólag még magasabb volt a nyereség.

A bankfüggetlen alapkezelő befektetési portfóliójának összértéke meghaladja a 460 milliárd forintot.

Több mint 360 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, emellett magánnyugdíjpénztárak, biztosító társaságok és egyéb intézményi befektetők számára nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat, és prémium vagyonkezelési szolgáltatással is foglalkozik.

A társaság kezeli a harmadik legnagyobb hazai ingatlanalapot, valamint az egyik legsikeresebb intézményi ingatlanalapot. Ingatlan-portfóliójában számos exkluzív, „A” kategóriás irodaház megtalálható.

Mit lehet tudni a háttérről?

A cégregiszter szerint Tiborcz István idén február 23-án 5 millió forintos alaptőkével alapította a BDPST Capital Zrt. nevű céget, amelynek egyetlen tulajdonosa Tiborcz István. A cég székhelye a Pasaréti út 122-124. Itt, vagyis a Mozium Irodaházban található Wang Mester remek budai étterme, az Equilor Zrt, vagy a WIT Zrt. nevű közbeszerzési tanácsadó.

A kiterjedt hazai és külföldi ingatlanpiaci portfólióval rendelkező Tiborcz István, illetve holdingcége, a BDPST Group először a Gránit Bank megvételével jelent meg a pénzügyi szolgáltatások piacán. Most beszállt a Diófa Alapkezelőbe, amelynek tulajdonosával, Jellinek Dániellel már eddig is többször kötött üzleteket. A befektetéssel a

„tőkebefektető egy szinergikusan együttműködő pénzügyi cégcsoport alapjait teremti meg.”

– olvasható az említett közleményben.

Várható szerep

A viszonylag telített magyar pénzügyi piacon milyen pozíciót foghat az alapkezelővel és a bankkal Tiborcz István? A Gránit esetében legutóbbi cikkünkben is arról írtunk, hogy érdemes lehet mellé még szerezni valamit. Azzal, hogy Tiborcz most hozzávásárolja a Diófát, valami olyan elképzelés körvonalazódik, ahol a magyar kereskedelmi banki háttérrel, de valamilyen vagyonkezelői felhatalmazással lépne piacra ez a konglomerátum. Erre utal Benczédi leigazolása is, aki eddig is banki-vagyonkezelői leosztásban dolgozott.

A vásárlásnak vannak érdekes aspektusai még. Nem is olyan régen írtunk arról, hogy szlovén lapértesülések szerint beszállhat a szlovén állam mellé a legnagyobb szlovén hotelcégbe a Diófa Alapkezelő. A szlovén sajtó már akkor is arról írt a Sava Hotels & Resorts ügyében, hogy Szlovéniában gyorsan nő a magyar gazdasági befolyás. Az elmúlt időszakban a Mol megvette az osztrák OMV szlovén kútjait, az OTP lett a legnagyobb banktulajdonos, korábban pedig a szlovén médiában a magyar kormánypárti média befektetői jelentek meg.

Érdekesség, hogy Szlovéniában három héttel a magyar választások után, április 24-én tartanak választást, és az említett turisztikai business azért nyitott még, mert az államnak elővásárlási joga van (a nevezett csomagot egy angolszász pénzügyi befektető adja el).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!