A Diófa Alapkezelő bevásárolhatja magát a Sava Groupba, a legnagyobb szlovén turisztikai cégbe

2022. január 20. – 18:54

A Diófa Alapkezelő bevásárolhatja magát a Sava Groupba, a legnagyobb szlovén turisztikai cégbe
Ljubljanai látkép Fotó: Jure Makovec / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban az olajiparban és a bankpiacon is bevásárolt egy-egy magyar befektető a szomszédos államban.

A Diófa Alapkezelő bevásárolhatja magát a szlovén hotelpiacra. Legalábbis így értesültek a szlovén lapok. A Sava Hotels & Resorts eddig többsége a szlovén államé, a kisebbségi pakett pedig egy angolszász alapé volt, amely most kiszáll.

A SEE News szerint a luxemburgi székhelyű York Global Finance Offshore BDH egyedül a magyar Diófa Alapkezelővel folytat tárgyalásokat a Sava csoport turisztikai holdingban lévő 43,2 százalékos részesedésének eladásáról.

A Diófa Alapkezelő az Indotek Group, vagyis javarészt Jellinek Dániel tulajdonában áll, a hír kapcsán kerestük az üzletembert, de egyelőre nem értük el.

Érdekesség, hogy Szlovéniában is választási finis van, három héttel a magyar választások után, április 24-én tartanak választást a szomszédos országban, ahol jelenleg Janez Janša, Orbán Viktor régi szövetségese a miniszterelnök.

Szlovéniában a lapok mostanában gyakran írnak a magyar gazdasági befolyásról, az elmúlt időszakban a Mol megvette az osztrák OMV szlovén benzinkútjait, az OTP lett a legnagyobb banktulajdonos, korábban pedig a szlovén médiában a magyar kormánypárti média befektetői jelentek meg. Erről még az Indexben írtunk nagyobb cikket.

A szlovén lapok a mostani tranzakciónál 35 millió eurós (12,6 milliárd forintos) árról cikkeztek. Ha a hír igaznak bizonyul, nyilván érdekes lesz, hogy pontosan milyen alap vagy befektetői kör vásárolt ilyen összegért szlovén érdekeltségeket.

A Sava-csoport nemcsak a tengerparti üdülőhelyeken erős (például Portorozban), de az ország olyan turisztikai gyöngyszemeiben, mint a festői Bled vagy Ptuj) is meghatározó befektető.

A szlovén sajtó emlékeztet rá, hogy a Szlovén Szuverén Holding (SSH) elnevezésű vagyonkezelőről korábban az is megjelent, hogy a Telekom Slovenije nemzeti távközlési cégben meglevő kisebbségi pakettje mellett a Sava Groupból is eladna egy kisebbségi részt, de a most megszellőztetett 43,2 százalékos részre vonatkozó tranzakció egyelőre hangsúlyozottan az angolszász alap részesedésére vonatkozna. 2022-ben. Magyar nyelven a Balk.hu portál írt a várható beszállásról.

A szélesebb értelemben vett Indotek-csoport az idén már több délkelet-európai befektetést is bejelentett. Január 20-án a cég azt közölte, hogy Görögországban vett egy háromcsillagos, 124 szobás szállodát, az athéni Oscar Hotelt.

Szintén januári volt az a bejelentés, amely szerint lezárult annak a 11, Belgrádban található prémium irodaháznak az adásvételi tranzakciója, amelyeket az Indotek Group vásárolt meg 2021-ben a Globe Trade Centre S.A-tól.

Az Indotek Group, a 267,6 millió euró értékű adásvételi megállapodás révén, egy több mint 122 ezer négyzetméteres prémium irodaház-portfólióval lép a szerb ingatlanpiacra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!