Gigantikus ingatlanüzlet Belgrádban: a vevő magyar, de azért részben az eladó is

2021. május 25. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Indotek megveszi a lengyel GTC teljes meglévő irodaportfólióját Belgrádban. A közel 100 milliárd forintos üzlet érdekessége, hogy az eladó is magyar vonatkozású, az MNB alapítványi pénzeit kezelő cég révén.

Ritkán hallható, méretes tranzakciót jelentett be a lengyel tőzsdei GTC és a magyar Indotek. Előbbi egy kelet-európai fókuszú ingatlancég, amelynél némi meglepetésre tavaly az MNB alapítványi pénzeit kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. 61,49 százalékos tulajdonrészt szerzett.

A mostani deal, ami 2021 harmadik negyedévében zárulhat le, 11 épületet, 5 projektet, 122 ezer m² irodát érint. A 267,6 millió eurós eladási ár a GTC közleménye szerint a könyv szerinti értéket 2 millió euróval haladja meg.

Az Új-Belgrád kerületben található irodák (Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue és GTC House) kihasználtsága magas, a deal pedig az elmúlt öt év egyik legnagyobb ingatlanpiaci tranzakciója a közép- és kelet-európai régióban – írja a cég közleménye.

Ezzel a GTC az első olyan ingatlanpiaci szereplő lesz Szerbiában, amely egy teljes fejlesztési ciklust véghez vitt; a telekvásárlástól kezdve a fejlesztésen át, realizálva a bérleti díjakat és a cashflow-t, a kedvező feltételekkel való értékesítésig – véli a cég közleménye.

„Az Indotek Csoport lassan 25 éve van jelen a magyar ingatlanpiacon, és az elmúlt évtizedben kezdett terjeszkedni más piacokon, aminek a következménye, hogy jelenleg 14 országban aktív. Az első tranzakciónk Szerbiában az egyik legmeghatározóbb belgrádi irodapiaci szereplőjévé tett minket”

– nyilatkozta Jelinek Dániel, az Indotek Csoport alapítója és ügyvezető igazgatója.

A GTC-t mint eladót a Dentons és a ZSP Legal, az Indotek Csoportot mint vevőt a Lakatos Köves és Társai ügyvédi iroda és a BDK Advocati képviselték. A bonyolult szerb jogszabályok miatt az ügyvédekre itt nagyobb szerep hárult, mint az szokásos. A GTC S.A.-t a varsói tőzsdén, valamint a johannesburgi tőzsdén jegyzik.

A piacon úgy tartják, hogy a GTC a kisebb kockázatú, prémiumpiacokra fókuszál a jövőben (a magyar, lengyel piacra mindenképpen), miközben a szerb érdekeltségei mellett a román portfólióját is kínálja. Amikor az Optima mint tulajdonos megérkezett, a társaság vezetőt cserélt, de most is izraeli a menedzsment feje.

Az ügyletet először a lengyel partner jelentette be, érdekes módon az erősen katolikus Lengyelországban pünkösdhétfő nem volt munkaszüneti nap.

Az Indotek jó hozamú befektetésnek gondolja Szerbiát, úgy hallottuk, hogy az OTP finanszírozhatja a vásárlást (a magyar bank Magyarországon és Szerbiában is jelen van). A GTC kezén maradt az Ada Mall bevásárlóközpont, de vannak telkei is Szerbiában, tehát a cég nem teljesen vonult ki, csak a jövedelemtermelő elemeket értékesítette.

A Jellinek Dániel fémjelezte Indotekről éppen a napokban jelent meg a Direkt 36 munkatársai által készített cikk, amely bemutatta, hogy a Gellért Szálló 90 millió eurós projektjére (30 milliós vásárlás, 60 milliós felújítás) a cég az MFB-től is kapott hitelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!