Orbán Győző cégeinek nem volt igazán jó éve tavaly

2021. május 31. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavettek a tempóból tavaly Orbán Győző cégei, derül ki a frissen leadott beszámolókból. A papíron a családhoz tartozó bányászati cégek összesített árbevétele valamivel 3,7 milliárd forint felett alakult 2020-ban.

A miniszterelnök apjának bányászattal foglalkozó vállalatai rendre sok százmilliós, milliárdos árbevétellel zárják az üzleti éveket, a 2010 óta eltelt időben a három fő vállalatnál összesített eredményénél illetve az osztalékokban trendszerű növekedés volt látható. 2019-ben a tulajdonosok több mint egymilliárd forint értékben vehettek ki a cégekből profitot. A Direkt36 cikksorozatban tárta fel, hogy a cégek gyarapodása részben közpénzes hátterű állami megrendelések segítségével történt, kiderült az is, hogy az árakat esetenként biztosan magasra szabták más piaci szereplőkhöz képest. A 2020-as évben a helyzet némileg megváltozott, legalábbis ami az egyre javuló teljesítményt illeti: a cégek mutatói némileg romlottak, és egyikük, a Nehéz Kő Kft. gazdát is cserélt.

A céget új tulajdonosa, a NAKK Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt. átnevezte, jelenleg FuvarozNak Kft.-nak hívják. A NAKK-ot Orbán Győző egyik fia, Orbán Áron alapította Bihari Lajossal közösen, aki a MÁV-nál töltött be vezető gazdasági pozíciókat, és a Nehéz Kő ügyvezetője volt 2016-tól. Bihari ma is a NAKK legnagyobb tulajdonosa, mellette Vargha Viktor Lászlónak és Vargha László Tibornak van még tulajdonrésze. A FuvarozNak Kft.-nek tehát papíron már nincs semmi köze a miniszterelnök családjához, az eladással ugyanakkor az Mfor cikke szerint 800 millió forinthoz juthatott Orbán Győző (A vételár pedig kereken 750 millió forint volt). A cég árbevétele jelentősen csökkent 2019-hez képest: 2020-ban 1,19 milliárd forint folyt be hozzá, míg egy évvel korábban még több mint 2,9 milliárdért értékesített. Ezzel párhuzamosan a haszon is esett, az adózás előtti eredmény 150 millió forintról 30 millió forintra.

A másik két emblematikus Orbán-cég még mindig a családhoz tartozik, de ezek bevétele is megcsappant 2019-ben. A Dolomit Kőbányászati Kft. 2019-ben több mint 4 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el, majd 2020-ban ennél kevesebbet, valamivel több mint 3,5 milliárdot. Adózás előtti eredménye is csökkent a tavalyi több mint 1,8 milliárdról 1,25 milliárdra. Az osztalékfizetés viszont tavaly is a korábbiakhoz hasonlóan alakult, 1,13 milliárd forintot vett ki a Dolomitból a tulajdonos 2020-ban a beszámoló szerint. A legkisebb Orbán-bányacég, a Gánt Kő Építőanyag-gyártó és Kereskedelmi Kft. teljesítményt illetően is hasonlóan járt, mint a Dolomit (azaz egy kicsit gyengébben teljesített), 2020 folyamán 216 millió forint folyt be a kasszába (2019-ben ez még 282 millió volt), amiből mindössze 8,3 millió forint adózás előtti eredmény maradt.

A maradék két cég a tavalyhoz képest romló teljesítménnyel is összesen közel 1,3 milliárd forint eredményt termelt a tulajdonosnak, Orbán Viktor édesapjának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!