Durván beesett a profit Tiborcz István egyik legfontosabb cégénél

2024. május 31. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen beesett a BDPST Zrt. profitja 2022-ről 2023-ra: Tiborcz István cégcsoportjának zászlóshajója a pénteken leadott cégbeszámoló alapján tavaly 8,8 milliárd forint nyereséget termelt. Egy évvel korábban ugyanez még 21,6 milliárd volt, de a 2023-as eredmény jelentősen elmarad a két évvel ezelőttitől is (akkor 12 milliárdos adózott eredményre tettek szert). Az árbevétel viszont jócskán nőtt, 78,9 milliárdról 120,5 milliárdra. A bérköltségre 195 millió forint ment el, 22 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Osztalékot Tiborcz nem vett fel a közel 40 milliárdos eredménytartalékból, továbbra is jelentős viszont a cégbe befolyó osztalék mértéke, 9,7 milliárd forint érkezett be erre a sorra.

Az osztalék kérdése azért fontos a BDPST-nél, mert tavaly a G7 cikksorozata feltárta, hogy tízmilliárdok folynak az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel cégbirodalmából Tiborcz István cége felé. A pénz útját a nyilvánosság elől osztalékelsőbbségi részvényekkel rejtették el, azaz olyan papírokkal, melynek birtokosai kis részesedéssel is igényt tarthatnak a nyereség nagy részére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!