Orbán már a hatvanpusztai birtokon tartja a munkamegbeszéléseit egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok szerint

2023. október 26. – 20:50

Orbán már a hatvanpusztai birtokon tartja a munkamegbeszéléseit egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok szerint
A hatvanpusztai birtok épületegyüttese egy légi felvételen Fotó: Hadházy Ákos

Másolás

Vágólapra másolva

Egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok szerint Orbán Viktor már nemcsak hosszú hétvégéket tölt a családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, de rendszeresen ott fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, illetve üzletembereket – írja a VSquare hírlevele.

A forrás szerint a miniszterelnök azt követően helyezte át a találkozókat a felcsúti otthonából a néhány kilométerre található, egykori Habsburg-birtokra, hogy nyáron befejeződött az épületegyüttes és a körülötte található birtok felújítása.

A 19. században József nádor által létrehozott birtok rekonstrukciója becslések szerint 30 millió euróba (kb. 11,5 milliárd forintba) kerülhetett, a bejegyzett tulajdonosa pedig Orbán Győző, a kormányfő apja. A VSquare megjegyzi, a miniszterelnök éves bevétele hivatalosan 180 ezer euró, átszámítva mintegy 69 millió forint.

A VSquare forrása szerint Orbán bizalmas munkamegbeszélései jellemzően este zajlanak a hatvanpusztai birtokon. Közvetlen beosztottai autóval teszik meg a 40 kilométeres utat Budapestről, de a helyiek szerint a térségben nagy a helikopterforgalom is, és sokszor látni katonai, illetve rendőrségi gépeket a levegőben. A miniszterelnök rendszeresen felbukkan a szomszédos Etyeken egy állami és európai uniós forrásból felújított étteremben, illetve pincészetben.

Először 2012-ben, az Átlátszó cikkéből, majd két évvel később az azóta elhunyt oknyomozó újságíró, Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvéből, ezután pedig 2016-ban a 444 cikkéből értesülhetett a széles nyilvánosság a hatvanpusztai majorról. Ekkor vált ismertté, hogy az Alcsútdoboz közelében található birtokon öt felújított, kastélyszerű épület állt, és sokáig Mészáros Lőrinc bérelte Orbán Viktor apjának ingatlanos cégétől, amely 2011-ben vásárolta meg a területet.

A Telexen beszámoltunk arról a 2021-es esetről, amikor Hadházy Ákos országgyűlési képviselő a kormánypárti Hír TV élő műsorában légi felvételt mutatott be a nézőknek az Orbán-birtokról. Egy évvel később írtunk arról, hogy az egyik legnagyobb spanyol napilap, az El País a magyarországi korrupció szimbólumaként jellemezte Hatvanpusztát, és hozzátették, hogy a környező földek a miniszterelnök gyerekkori barátjának tulajdonában vannak. A spanyol lap szerint a majorság annak a korrupcióra épülő rendszernek az allegóriája, amelyet az uniós pénzek megvonásával büntetett nemrég az Európai Unió.

Ezzel a változások még nem értek véget, hiszen a miniszterelnök veje, Tiborcz István cége idén nyáron ötvenszázalékos tulajdonrészt vásárolt a Hatvanpusztától néhány kilométerre fekvő Pannónia Golf & Country Clubban. Szintén idei fejlemény, hogy Orbán Győző összesen 25 hektárnyi földterületet szerzett Alcsútdobozon, amelyek közül az egyik szántó éppen a hatvanpusztai birtok mellett található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!