Bloomberg: A Tiborczhoz köthető Equilor adhat tanácsot a Budapest Airport megvásárlásánál

2023. november 16. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Tiborcz Istvánhoz köthető Equilor is részt vesz a Budapest Airport állami felvásárlásában, a Bloomberg információi szerint a befektetési cég tanácsokkal segíti a reptér megszerzését.

Orbán vejének cége ad tanácsot Magyarországnak a Budapest Airport-üzletben” címmel jelent meg egy cikk az amerikai Bloomberg hírügynökség oldalán. A cikk szerint ez a bizonyos cég az Equilor, egy pénzügyi vállalkozás, amelyben közvetve Tiborcz Istvánnak is befolyása van.

Bár a cikk ezt nem pontosítja, mindezek alapján az Equilor Befektetési Zrt.-ről lehet szó, amelyben a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő Gránit Bank szerzett többségi tulajdont tavaly nyáron. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert a cégcsoportnak korábban része volt az Equilor Alapkezelő, amelyet viszont nem érintett ez a felvásárlás. A Gránit Bankban tavaly év elején szerezhetett 57,41 százalékos tulajdonrészt a Tiborcz cége, a BDPST Zrt.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az Equilor 2021-ben, is kapott egy megbízást a kormányzattól, hogy közreműködjön a reptér megvásárlásánál, vagyis azelőtt, hogy a Gránit Bank bevásárolta volna magát a cégbe. Szerettük volna megtudni, hogy az Equilor a megbízás alapján vesz-e, dolgozik-e az üzleten, vagy újabb megbízást kapott a kormánytól, ám kérdésünkre csak azt a választ kaptuk, hogy a cég nem kívánja kommentálni a Bloomberg cikkét.

Ahogy korábban írtuk, az Equilorról már a Gránit Bank bevásárlása előtt is az a hír járta, hogy szorosabb a kapcsolat annál, ami látszik. Szécsényi Bálint, a brókercég vezetője és Tiborcz István személyesen is jóban voltak, olykor felbukkantak közös fotón, és a BDPST, illetve az Equilor székhelye ugyanabban a budai irodaházban van.

A hét elején jelent meg a hír, szintén a Bloomberg értesülése alapján, hogy a magyar kormány a Vinci Airport nevű francia céggel együtt tervezi megvásárolni a Budapest Airportot. A kormány már évek óta szeretné állami tulajdonban tudni a ferihegyi repteret, a Vincinek pedig nagy tapasztalata van repterek üzemeltetésében, 13 országban 65 repülőteret működtet. A Vinci 49 százalékos részesedést szerezne a Budapest Airportban, így a többségi rész a magyar államé lenne. Szeptemberben a magyar állam hivatalos árajánlatot is adott a reptérre, ami a sajtóhírek szerint 4 milliárd euróra becsülné az üzletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!